Plug Power sihib rohelise vesinikuga kõrgemat kasumlikkust - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Plug Power sihib rohelise vesinikuga kõrgemat kasumlikkust

Erko Rebane

20.09.2023 10:40

Allikas: iStock

9. augustil avaldatud aruande kohaselt kasvatas Ühendriikide vesiniku ja vesinikuseadmete tootja Plug Power teise kvartali käivet 72% rekordilise 260,2 miljonile dollarile, ületades 237,7 mln suurust ootust. Eriti silmapaistev oli seejuures vesiniku transpordiks ja tankimiseks mõeldud lahendused, mille tulu kasvas aastaga rohkem kui kolm korda 69 miljoni dollarini.

Brutokahjumi marginaal suurenes aastaga 21,5% pealt 30%le. Esimese kvartaliga võrreldes püsis määr samal tasemel hoolimata sellest, et tootmist laiendati ja pakkumisse lisandus uusi tooteid. Vesinikuäri käivitamine on toonud üksjagu takistusi ja ühekordseid kulusid kaasa (näiteks planeerimata toodangu peatamine ühe varustaja poolt), ilma milleta oleks tegelikult brutokahjumi marginaal –12%. Nende ületamine aga aitab saada kogemusi ning luua edasisest teekonnast siledama. Teine pool aastast peaks tooma kaasa marginaalide selge paranemise. Osa sellest peaks tulenema tänu IRA (Inflation Reduction Act) seaduse pakutavatele maksukrediitidele, mis eeldatavalt võiksid selguda septembris-oktoobris. Käesoleva aasta neljandas kvartalis peaks brutokasumimarginaal olema juba positiivne ja pikas plaanis jõudma 30–35% vahemikku.

Osa marginaalide paranemisest tuleneb tänu nende enda rohelise vesiniku (energiaallikaks on taastuvenergia) toodangu suurenemisele. Georgias on valmis saanud päevas 15 tonni rohelist vesinikku tootev tehas (saavutab selle mahu kolmandas kvartalis, teises faasis suurendatakse võimsus 30 tonnini), millele järgnevad tehaste valmimised Louisianas (Q1 2024), Texases (2024. a teine pool, hakkab tootma 45 tonni päevas) ja New Yorkis (2024. a teine pool, hakkab tootma 74 tonni päevas). Kõikide tehaste valmimist nihutati 3-6 kuud edasi, kuna Georgia tehase ehitamisest on saadud väärtuslikke õppetunde: näiteks võtab fikseeritud lõpphinnaga vesinikutehase ehituslepingu sõlmimine juba tavapärasest kauem aega, aga seda on vaja, kuna nõnda avatakse võimalused omakorda finantseerimiseks.

Paralleelselt on Euroopas, täpsemalt Belgia sadamas Antwerpis plaan hakata tootma päevas 2025. a 35 tonni rohelist vesinikku, Hispaania tehases 2024. a teises poolest 15 tonni päevas. 2025. aastaks tahab Plug toota päevas 500 tonni rohelist vesinikku. Sealt edasi lisanduvad loodetavasti Soome kolm tehast kogumahus 850 tonni päevas, mille lõplik investeerimisotsus tehakse 2026. aastaks. Neist hakatakse suunama toodangut ka ülejäänud Euroopasse, varustades 2030. aastaks 10% kogu viimase vajadusest.

Kuna Plug Power alles käivitab oma rohelise vesiniku tootmist, müüakse klientidele praegu kolmandatelt osapooltelt sisse ostetud vesinikku, mis on toodetud maagaasiga. Plug Poweri enda toodetav roheline vesinik maksab vaid kolmandiku sellest, mida nad maksavad kolmandatelt osapooltelt lepingute alusel ostetava vesiniku eest ja sellest johtuvalt antud üksus ka kahjumit praegu teenib. Kuid nad peavad kliente vesinikuga varustama, sest need on ärikriitilised protsessid ja Plug tahab olla usaldusväärne partner, et tulevikus saaks neile pakkuda ka oma toodetud rohelist vesinikku.

Allikas: Plug Power

Ettevõttel oli bilansis 1 miljard dollarit vaba raha, olles aasta esimese kvartaliga kulutanud ära u miljardi. Ärimahtude suurendamine vajab lisaraha, milleks on nad pidamas läbirääkimisi valitsusega, et jõuda võimalikule kokkuleppele 1 mld dollari suuruses laenus. Eeldatavalt võidakse midagi teatada novembris–detsembris. Lisaks sellele hinnatakse erinevaid laenu- ja projekti finantseerimise võimalusi finantsistitutsioonidelt. Ehk järgmise 18 kuu jooksul võiksid nad erinevatest allikatest kaasata 1–1,5 mld USD. Siiani on nad öelnud, et hoiduvad uute aktsiate emiteerimisest. Müügitulu suurenedes ja marginaalide paranedes tekib ühel hetkel ka positiivne rahavoog, millega ise end finantseerida.

Plug Power jäi teise kvartali järel varasema prognoosi juurde, et tänavune müügitulu võiks olla 1,2-1,4 mld USD (alumise ääre juures tähendaks mullusega võrreldes 71% kasvu).

Kokkuvõttes üllatas Plug teises kvartalis oodatust parema müügituluga, mis ilmestab ettevõtte tugevat ärilist hoogu. Kuid nõrgaks kohaks on marginaalide osas jätkuvad negatiivsed üllatused, mis osalt on tingitud sellest, et nad peavad vesinikku kõrgete hindade tõttu kolmandatelt osapooltelt sisse ostma ja osaliselt ka äri käivitamisest tingitud ühekordsetest tõrgetest (ilma milleta oleks teise kvartali marginaal olnud raporteeritust märksa parem –30% asemel –12%). Georgia tehase tootmisvõimsuse saavutamine on nihkunud juulist kolmanda kvartali lõppu ja ka järgneva paari aasta jooksul valmivate tehaste ehitus venib ühe või paari kvartali võrra, mis aeglustab marginaalide tõusu progressi, kuid see ei tohiks kahtluse alla seada fakti, et Plugi pikaajaline äripotentsiaal on tänu laiahaardelisele tootevalikule ning tehnoloogilisele eelisseisule üsna suur. Juhul kui juhtkond suudab täita oma lubadused ning näidata järgneval paaril kvartalil marginaalide olulist paranemist, võib see praeguses kõrges intressimäära keskkonnas taastada investorite usu ka aktsiasse.

PS! Augusti lõpus jõudis Plugi Power USA väärtpaberijärelvalvega (SEC) kokkuleppele, et maksavad 2018–2020 aruannetes tehtud raamatupidamislike vigade ja puuduliku kontrolli tõttu 1,25 mln USD trahvi.  Seejuures ei pidanud nad tunnistama, et on midagi valesti teinud.

Plug Power kuulub LHV pensionifondide Roheline ja Roheline Pluss portfellidesse.

Plug Poweri aktsia hind USA börsil.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon