Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid septembris? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid septembris?

Raido Tõnisson

04.10.2023 15:34

LHV

USA aktsiaturgude jaoks selle aasta kehvimal kuul oli LHV klientide baasil marginaalselt ülekaalus müügipool, kui kogu septembri jooksul tehtud tehingumahtudest 51% moodustasid müügitehingud. Üksikaktsiate lõikes müüdi kõige enam Wise’i väärtpabereid ning koduturu aktsiaid, sh Enefit Green, Tallink Grupp ja Šiaulių bankas, samas kui ostupoolel domineerisid pärast Euroopa üht juhtivat lennufirmat, Lufthansat, ka USA tehnoloogiagigandid, eesotsas Tesla ja Apple'iga.

 

 

 

LHV klientide enimostetud aktsiad septembris.


Allikas: LHV

Augustiski LHV klientide enimostetud aktsiate toppi sattunud Lufthansa (LHA), aktsiale ei möödunud septembrikuu kuigi positiivselt, langedes pea 10% võrra ning suurendades oma kaotust alates aasta algusest pea 5%ni, olgugi, et ühtegi börsiuudist ettevõte kuu jooksul ei avaldanud. Küll aga võisid turuosaliste meeleolu allapoole viia ühelt poolt ebasoodsad majandusnäitajad nii Euroopast kui mujalt, mõjutades negatiivselt kogu sektorit, kuid teisalt ettevõtte kohta levinud uudised meedias.

Nimelt selgus septembri lõpus, et Austria tarbijakaitseamet on esitanud selle aasta alguses hagi Lufthansa ühe tütarettevõtte, Austrian Airlines AG vastu, põhjusega, et ettevõtte olnud reklaaminud täieulatuslikku jätkusuutliku lennukikütuse kasutamist lendudel Veneetsia sadamas toimuvale kunstinäitusele, kuid tegelikkuses toimusid vaid 5% lendudest jätkusuutliku kütusega. Kuigi novembri alguses avalikustatavaid III kvartali tegevusmahte see tõenäoliselt ei mõjuta, kahjustas juhtum ettevõtte mainet investorite silmis.

Pikka aega enimostetud aktsiate topis olnud Tesla (TSLA) platseerus septembris netomahtude poolest teisele kohale, kui aktsia müügimahtude osakaal oli 55%. Tesla aktsia hoidis septembris oma taset oluliselt paremini kui USA aktsiaturg tervikuna, edenedes veidi 2,6% võrra ning viis sellega oma tootluse alates aasta algusest arvestatuna 131,5% peale. Aktsia hinda toetas ja investorite optimismi aitasid suurendada septembri alguses avaldatud Hiinas toodetud Tesla autode müüginumbrid augusti kohta, näidates aastaga 9,3% kasvu ja müües nii kohalikku jaemüüki kui eksporttoodangut arvestades 84,2 tuhat sõidukit. Kuna 2023. aasta 8 kuu keskmine tarnemaht oli Hiinas 78 tuhat sõidukit kuus, andsid avaldatud numbrid turuosalistele lootust, et ka Tesla III kvartali kogu tarnemahud võivad tulla tugevad. Selles ettevõte investoreid üllatada ei suutnud, sest oktoobri alguses avaldatud tulemuste kohaselt tarnis Tesla III kvartalis 435 tuhat sõidukit, jäädes alla 462 tuhandelisele ootusele.

Apple’i (AAPL) aktsia kukkus septembri kokkuvõttes pea 10%, veidi taastudes kuu viimastel päevadel oma 12% madalseisust, ehkki saavutades sellest hoolimata halvima kuu alates 2022. aasta detsembrist, kui aktsia lõpetas kuu 12% langusega. Punasest kuust hoolimata kaupleb Apple’i aktsia endiselt 36% plussis ehk oma selle aasta aprillikuu tasemel. Septembri üheks tähtsündmuseks Apple’i puhul oli uue iPhone 15’i turuletoomine kuu esimeses pooles, millega seotud uudised keerlesid meedias kogu ülejäänud kuu vältel. Kauaoodatud uus telefonimudel jättis aga turuosalised üsna külmaks, kuna aktsia hinda see kergitada ei suutnud. Pigem on meedias ülekaalus negatiivse tooniga uudised – seotud iPhone 15 tehnoloogiliste ja tarkvaraliste probleemidega, potentsiaalselt pärssides müüki.

Tehisintellekti riist- ja tarkvara tarnija Nvidia (NVDA) jaoks möödus september sündmuste osas vaikselt, kui esile võiks tõsta vaid osalemise mitmel tehnoloogiakonverentsil ning oma uute toodete tutvustamise nendel üritustel. Näiteks esitles ettevõte 20. septembril oma uut RTX-40 seeria graafikakaarti, mille eelkäija RTX-30 näitas eriti suurt populaarsust krüptokaevandajate seas. Seni näib nõudlus Nvidia uute graafikakaartide järele suur, kuna pakkumine on vähenemas ja poodides on kaartide järele tekkinud nappus. Spekulatsioonide kohaselt võib see olla Nvidia poolt tahtlik samm, et müüa tühjaks oma vanema seeria RTX-30 varud, kuid võib halvimal juhul viidata võimalikele tarneahelaprobleemidele või komponentide defitsiidile. Nvidia aktsia odavnes septembris 10%, ehkki näitab aasta algusest arvestatuna endiselt pöörast tootlust.

Hiina elektriautotootja Nio (NIO) aktsia kauples suurema osa kuust külgsuunalisel, kuid ühe päevaga tehtud järsk langus tõi aktsiale kuu kokkuvõttes 19% miinuse. Kuu tootlusele saatuslikuks saanud 18. september tähendas Nio aktsiale halvimat päeva alates eelmise aasta oktoobris, kukkudes 14%, põhjustatuna plaanitava raha kaasamisega seotud teate avalikustamisest. Teate kohaselt plaanib Nio emiteerida 1 miljardi dollari väärtuses vahetusvõlakirju, mis tähendab, et kuna neid on hiljem võimalik vahetada ümber aktsiateks, siis olemasolevate aktsionäride osalus ettevõttes potentsiaalselt lahjeneb. Positiivse poole pealt püsib Nio autode müük tugevas kasvutrendis – augustis tarnis ettevõte 19,3 tuhat sõidukit, mida on 81% rohkem kui aasta varem samal ajal.

Lisaks nimetatud aktsiatele osteti septembris arvukalt ka DocuSigni (DOCU), Realty Income’i (O), Coca-Cola (KO), Fortumi (FORTUM) ja Ignitis grupė’i (IGN1L) aktsiaid.

LHV klientide enimmüüdud aktsiad septembris.


Allikas: LHV

Müügipoolel püsib endiselt topis Eesti väärtuslikuim tehnoloogiafirma Wise (WISE), mis pärast kehva augustit sai septembris uuesti jalad alla ja suundus 3% ülespoole. Alates aasta algusest on aktsia kerkinud 21%, ületades oluliselt oluliselt Ühendkuningriigi ettevõtteid koondavat indeksit FTSE 100, mis on 9 kuuga mõneprotsendilises languses. Olulisi teateid ettevõtte kohta möödunud kuul küll ei ilmunud, kuid sellest hoolimata oli september Wise’i aktsiale küllaltki volatiilne. Ettevaates avaldab Wise 12. oktoobril oma lõppenud kvartali müügimahud ja käibenumbrid ning 14. novembril 2024. majandusaasta esimese poolaasta täispika aruande.

Nii nagu ka eelneval kuul, moodustasid suure osa enimmüüdud aktsiatest septembris Baltikumi aktsiad, eesotsas Enefit Greeniga (EGR1T), mis kerkis kuu jooksul ligi 2% ning vähendas oma kaotust aasta algusest arvestatuna 8% peale. Ettevõte avaldas kuu jooksul valdavalt positiivseid uudiseid, teatades 12. septembril tugevatest augusti tootmisandmetest ja kaks päeva hiljem 180 miljoni euro suuruse laenulepingu sõlmimisest Euroopa Investeerimispangaga, eesmärgiga rahastada ühe oma põhiprojekti, Sopi-Tootsi tuulepargi ehitamist. Tootmisandmete poolel suurenes ettevõtte elektrienergia toodang augustis aastavõrdluses 29%, viidates juhtkonna sõnul asjaolule, et Enefit Greeni uutel tuule- ja päikeseparkidel on aina suurem positiivne mõju tootmistulemustele.

Ka Tallink Grupi (TAL1T) aktsia suhtes olid LHV kliendid septembris sarnaselt augustile üsna tugevalt müügipoolel, ehkki aktsia hind püsis kuu jooksul suuremate kõikumisteta paigal. Kuu algas ettevõtte aktsionäride jaoks 5. septembril avalikustatud augustikuu veomahtudega, mille kohaselt langes veetud reisijate arv aastaga 4,4% ja kaubaühikute maht 26%. Kui aktsia hinnale see olulist mõju ei avaldanud, siis mõningast efekti lisasid Tallinki suuromaniku Infortari ostutehingud. Kokku soetas Infortar Tallinki aktsiaid septembris seitsmel korral; kumulatiivselt enam kui 3,6 miljonit tükki keskmise hinnaga 0,70 eurot aktsia kohta.

Leedu panga Šiaulių bankase (SAB1L) aktsia odavnes septembris pea 3%, ehkki ühtegi börsiteadet ettevõtte kohta kuu jooksul ei ilmunud. Aktsia on alates aasta algusest kahanenud pea 9% ehk oluliselt rohkem kui Baltikumi turg üldiselt samal ajaperioodil ning viinud langusesse ka Vilniuse koondindeksi. Aktsia müügimahtude osakaal LHV klientide baasil ulatus septembris 61%ni, jättes ostumahtude osakaaluks 39%.

Üsna samasuguseks kujunesid ka Tallinna Sadama (TSM1T) osakaalud, olles vastavalt 59% ja 41%. Tallinna Sadama aktsiale ei ole käesolev aasta ega möödunud kuu kuigi soodsalt möödunud, langedes mõlemal perioodil rohkem kui Baltikumi koondindeks, ehkki ühtegi uudist ettevõtte kohta möödunud kuul ei ilmunud. 2021. aastal parima investorsuhetega ettevõtte tiitli pälvinuna teatas ettevõte septembrikuu lõpus 9. oktoobril toimuvast investorpäevast, mille raames tutvustab tutvustavad juhatuse liikmed ettevõtet, annavad ülevaate majandustulemustest ja tulevikuväljavaadetest, sh uutest äriprojektidest ja kasvuvõimalustest.

Lisaks nimetatud aktsiatele müüdi septembris arvukalt ka Novaturase (NTU1L), Microsofti (MSFT), Swedbanki (SWEDA), Walt Disney (DIS) ja Tallinna Kaubamaja Grupi (TKM1T) aktsiaid.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon