Renewi tõrjub võimalikku ülevõtupakkumist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Renewi tõrjub võimalikku ülevõtupakkumist

Erko Rebane

09.10.2023 13:39

Autor: Gary Chan

Hollandi ja Belgia suurimale jäätmekäitlejale Renewile saabus septembri lõpus kosja varahaldur Macquarie Asset Management, kes soovib ettevõtte potentsiaalselt 636 miljoni naela (775 penni aktsia kohta) eest börsilt ära viia. Kuigi pakkumise eelse turuhinnaga võrreldes (509 penni) võib preemiat lugeda arvestatavaks, näitab firma nõukogu punast tuld, sest nende ja ka tõenäoliselt paljude aktsionäride meelest ei maksta lähiaastatel loodava lisaväärtuse eest piisavalt head hinda.

Kasvu- ja efektiivsuse tõstmise eesmärkidest rääkis juhtkond lähemalt 4. oktoobril toimunud analüütikute päeval, millest osad sihid on juba varasemast kommunikatsioonist investoritele tuttavad.

Renewi paistab konkurentidega võrreldes juba praegu silma kõrgema prügi taaskäitlemise määraga, kui suutis märtsis lõppenud majandusaastal tagasi ringlusesse saata ligi 64% vastu võetud prügist. Seda määra kavatsetakse tänu tehnoloogilistele täiustustele tõsta 75%-ni. Ladustamise ja põletamise asemel prügi toorainena uuesti ringlusesse saatmine tähendab ettevõtte jaoks ka suuremat tulu nende materjalide eest.

Nagu eelnevalt teada, tahab Renewi oma müügitulu kasvatada 2028. majandusaastaks 3 miljardi euroni, milleks läheb vaja orgaaniliselt üle 5% kasvu aastas. See viib neid 2,5 miljardi euroni, ülejäänud pool miljardit peaks tulema ettevõtete omandamistest ehk 3 miljardini jõudmiseks peaks müügitulu aastas keskmiselt kasvama ligi 10%.

Varasemast on teada ka kasumlikkuse eesmärk (maksueelne kasumimarginaal peaks jõudma kõrge ühekohalise protsendini vs. 7% 2023. majandusaastal).

Selle toetamiseks on Renewil käsil kolmes sambast koosnev plaan, mis kuulutati välja 2020. a suvel ja nägi ette toonase 76 mln suuruse intresside ja maksueelse kasumi tõstmist 2025. majandusaastaks 60 miljoni euro võrra (iga samba arvelt 20 mln). Esiteks digitaliseeritakse äriprotsesse, mis on suuresti tänaseks lõpule viidud. Teiseks tehakse 100 miljoni euro eest uusi investeeringuid, mis aitavad tõhustada jäätmete käitlemise määra, vähendades sellega põletamisega seotud kulusid ja võimaldades teenida täiendavat tulu. Nende investeeringute mõju peaks nähtavamaks muutuma jooksval majandusaastal.

Viimased 20 miljonit eurot tuleb ATMi üksuse (pakendatud kemikaalijääkide käitlemise ja saastunud pinnase kuumtöötlemine) töö taastumisest (regulatiivsetel põhjustel selle töö 2018. a lõpus peatati ja anti uuesti tegutsemisluba 2019. a lõpus aga kasumi täielik taastumine ei toimu üleöö). Viimase eesmärgi puhul on protsess mõnevõrra veninud ja kasumi taastumine täies ulatuses võib aset leida alles 2026. majandusaastal.

Ühe täiendava arenguna kavatsetakse järgmise aasta esimeses pooles leida lahendus sellele, mida teha Suurbritannia omavalitsustega sõlmitud pikaajaliste lepingutega, kus valede kulueelduste tõttu provisjonid aina suurenevad (ulatudes praegu juba 139 miljoni euroni ehk u 50%ni viimase majandusaasta ärikasumist) ja toovad kaasa ka raha väljavoolu. Paar lepingut lõppevad juba lähiaastail ära (2026 ja 2027), andes loomuliku viisi neist väljuda, kuid ülejäänute lõppemiseks kuluks üle 10 aasta. Kuna Suurbritannia valitsus on andnud mõista, et soovib tõsta 2035. aastaks taaskäitlemise määra 65%ni võrreldes 2021. aastal saavutatud 45%ga, siis võivad uued eesmärgid anda potentsiaalselt ka võimaluse lepinguid uuesti läbi rääkida. Nõustajate abiga üritatakse neist lepingutest varem lahti saada.

Renewi äri on toetamas regulatiivne keskkond. Kui Praegu läheb üle poole Euroopa Liidus tekkivast munitsipaaljäätmetest ladustamisele või põletamisele, siis 2030. aastaks peab taaskasutamise osakaal jõudma 60%-ni. Samuti peab 2030. aastaks pakendid olema toodetud 70% ulatuses taaskasutatud materjalist. Nende sammudega üritatakse jõuda tulemini, kus iga riigi toormaterjali kasutus erinevates protsessides väheneks 50% 2030. aastaks võrreldes 2015. aastaga. See tähendab, et materjalikasutus peab olema efektiivsem ja teiseks rohkem peab tuginema käideldud materjalidele, mis tähendab suuremat nõudlust Renewi ja teiste prügi käitlejate toodete järele.

Kuid sellele lisaks on ka ettevõtted ja tarbijad ise huvitatud jalajälje vähendamisest: 2025. aastaks muutub Euroopas Scope 3 emissiooni avaldamine kohustuslikuks (ehk lisaks oma äritegevusest ja tarbitud elektrist/küttest/jahutusest tekkinud kasvuhoonegaaside õhku paiskamisele peab raporteerima ka emissiooni näitajat kogu toote või teenuse väärtusahela raames). Teisalt soovivad ka tarbijad siduda end rohkem vastutustundlikumate ettevõtetega. Renewi tegutseb peamiselt Hollandis ja Belgias, kus taaskasutamise nõuded on ühed kõrgeimaid (ja muutuvad sealgi edaspidi rangemaks) aga mis annab võimaluse laieneda oma teadmistega ka teistesse riikidesse.

Eelpool mainitud lähiaastate kasvu ja efektiivsuse suurendamise eesmärke arvestades leiab nõukogu, et Macquarie Asset Management pakub Renewi eest liiga madalat hinda. Viimastel aastatel on jäätmeäris ja käitluses toimunud üsna mitu ülevõtmist ja peamiselt on huvi näidanud üles just erakapitalifirmad. Näiteks on viimase nelja aasta jooksul Euroopas jäätmetööstuses ja taaskäitlemises toimunud kuus üle miljardi euro väärtuses ülevõtuhingut, kus ettevõtte eest on makstud keskmiselt 12x EV/EBITDA-d.

Jooksva majandusaasta (2024.a märtsis lõppev) oodatava EBITDA baasil kaupleb Renewi praegu 5,4x ja siit ka põhjus, miks nõukogu on lükanud tagasi Macquarie ülevõtupakkumise.

Kuna Renewi käitleb aastas 11 miljonit tonni prügi ja saab sellest 7 miljonit tonni uuesti müüdavat materjali, siis on firma tulu ja kasum mõjutatud mitmete toormete turuhindadest. Enamik neist on stabiilsete hindadega, kuid umbes 1 mln tonni jagu on volatiilsemate hindadega materjal nagu näiteks metallid, puit, paber ja plast. Kasumirea tundlikkus toormehindade suhtes võib anda põhjuse rakendada Renewi valuatsioonis teatavat diskontot.

Samas on mitmete toormete hinnad tulnud eelmise aasta ebatavaliselt kõrgetelt tasemetelt alla ja stabiliseerunud madalamatel tasemetel. Kuigi 4. oktoobril öeldi, et 2024. majandusaasta esimeses pooles tuli selle tõttu müügitulu ja EBIT alla võrreldes mullu sama ajaga (täpsed andmed avaldatakse 9. novembril), siis grupi kogu majandusaasta tulem peaks jääma nõukogu ootuste juurde. Sellisest kommunikatsioonist juhindub ka konsensus, kes prognoosib jooksval majandusaastal Renewile müügitulu kasvu 2,8% 1,95 miljardile eurole ja EBITDA 0,9% langust 253 miljonile eurole. Nii et vaatamata toormete hinnalangusele, võib umbes sellises suurusjärgus EBITDAga siiski valuatsioonis arvestada.

Kokkuvõttes alahindab Macquarie pakkumine Renewi praegust väärtust ega võta arvesse ka seda lisakasvu, mida juhtkond plaanib erinevate meetmetega järgneva viie aasta jooksul saavutada.

Renewi kuulub LHV pensionifondide Roheline ja Roheline Pluss portfellidesse.

Renewi aktsia hind Londoni börsil pennides

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon