Kasvukonto eksperimendi III kvartali tulemused - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperimendi III kvartali tulemused

Raido Tõnisson

16.10.2023 10:21

LHV

2023. aasta kolmas kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas muutusid meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. Kolmandas kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 147 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 5667 eurot.

Teise kvartali tulemusi saad vaadata siin.

2023. aasta kolmas kvartal möödus enamike aktsiaturgude jaoks üldjoontes külgsuunaliselt, ehkki arvestades esimese poolaasta kiiret tõusu, oli mõningane stabiliseerimisperiood vaid aja küsimus. Jätkuvalt olid esiplaanil intressimäärade ja inflatsiooniga seotud mured, ehkki ka tehisintellekti võidukäiguga tõmmati veidi hoogu maha. Kasvukonto eksperimendis osalejad investeerivad mitmetesse nii piirkondlikesse kui sektoripõhistesse aktsiafondidesse, millest populaarsemad valikud on USA suurimaid ettevõtteid koondav fond SXR8, tehnoloogiaettevõtetesse investeeriv EXXT, ja kõige laiapõhjalisem, ülemaailmselt investeeriv VWRL.

Eksperimendis osalejad on 2023. aasta kolmanda kvartali seisuga valitud fondidesse investeerinud juba enam kui kolm aastat ning positiivne on see, et hoolimata turuvõngetest on enamik investoritest oma portfelliga plussis – nende portfelli koguväärtus ületab enda investeeritud raha. Kui kuni käesoleva aasta alguseni oli kõikide osalejate portfellide käekäik üsna sarnane, siis alates teisest kvartalist on läinud lahknevused märgatavalt suuremaks.

Teiste osalejate ees endale pika edumaa saanud Marko Oolo investeerib 100% ulatuses peamiselt tehnoloogiaettevõtteid koondavasse fondi iShares NASDAQ-100® UCITS ETF (EXXT), mille edu taga sel aastal on suuresti Nvidia 221%, Meta 170% ning Tesla aktsia 110% tõusuga. Nimetatud fondi investeerivad veel ka Rahapuu blogi pidav Tauri Alas ja Rahakratt, kuid EXXT osakaal nende portfellides on vastavalt 21% ja 15%, mistõttu on fondi edu nende portfellide arengule avaldanud vähem mõju.

Kui Rahakrati portfell on langenud väärtuselt eelviimasele kohale peamiselt Aasia aktsiaturgudele investeeriva AASI ja puhta energia tootjatesse investeeriva INRG tõttu, hoiab Tauri Alas kolmanda kvartali seisuga teist kohta. Lisaks tehnoloogiafondile investeerib ta 75% ulatuses maailma ettevõtetesse (VWRL), 2% ulatuses Bitcoini (COINXBE) ja 2% ulatuses Venemaa ettevõtetesse (DBXV). Kuna kõikide Venemaa väärtpaberitega kauplemine on alates 2022. aasta märtsi algusest peatatud, ei ole alates sellest ajast ka Tauri portfelli uusi DBXV fondiosakuid soetatud. Olemasolevad osakud on viimase sulgemishinna järgi portfellis siiski alles. DBXV fondiosakute ostuks arvetatud 2% on alates 2022. aasta märtsi algusest jaotatud proportsionaalselt ülejäänud valikute vahel.

Lõppenud kvartali seisuga hoiab viimast kohta Äripäeva väljamõeldud tegelane Investor Toomas, kes investeerib 100% ulatuses Hiina ettevõtteid koondavasse fondi XCHA, kus lisaks regulatiivsetele ja poliitilistele riskidele on viimasel ajal suurenenud ka deflatsiooniga seotud mured, mis lükkab edasi tarbijakulutusi ja pärsib majanduskasvu. Deflatsioonilisele olukorrale Hiinas viitavad nii tarbija- kui tootjahindade järsk langus.

Osalejate portfellide väärtuste muutused kolmandas kvartalis on välja toodud alloleval graafikul.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon