Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

17.10.2023 09:24

Shutterstock

Aeglaselt taanduv inflatsioon ja riigivõlakirjade tulususte tõus on hoidnud aktsiaturgu viimasel paaril kuul müügipressi all. Lähinädalatel pööravad investorid oma pilgud ettevõtete majandustulemustele, et leida potentsiaalselt uudiseid, mis aitaksid taastada usu aktsiaturgude väljavaatesse.

Investorid on pidanud viimased kaks aastat leppima S&P 500 indeksi ettevõtete müügitulu kasvu aeglustumisega, kuid 2023. a kolmas kvartal võis märkida madalpunkti, kust loodetavasti õnnestub käive pöörata uuesti tõusuteele. Factseti andmetel prognoosivad analüütikud S&P 500 firmadele kolmandas kvartalis käibe 1,9% kasvu võrreldes mullu sama ajaga, mis oleks parem tempo kui teises kvartalis saavutatud 0,9%.

11-st sektorist üheksas peaks müügitulu aastatagusega võrreldes suurenema ja kahes alanema. Kõige kiiremat kasvu oodatakse tarbekaupade (+7,0%) ja kinnisvarasektorile (+6,1%), ent negatiivselt mõjuvad materjalitööstuse ja energiasektori tulemused, kahanedes konsensuse nägemuse kohaselt vastavalt 10% ja 16,3%. Viimast aitab selgitada tänavu kolmandas kvartalis keskmiselt 10% vähem maksnud toornafta võrreldes mullu sama perioodiga.

Allikas: Factset

Ka aktsiakasumi tasandil võib kolmas kvartal tuua häid uudiseid, sest esimest korda viimase aasta jooksul võisid S&P 500 firmad oma kasumiaruande viimast rida uuesti kasvatada. Täpsemalt loodavad analüütikud näha aktsiakasumi 0,4% kasvu võrreldes mullu sama perioodiga.

Kõige suuremat kasumi kasvu oodatakse kommunikatsioonitööstuses (30,7%), kus ettevõtetest annab tugeva panuse eeskätt Meta, teenides tänavu eeldatavalt 3,59 dollarit aktsiat kohta ehk ligi kaks dollarit rohkem kui eelmise aasta kolmandas kvartalis. Järgnevad tarbekaupade ja finantssektor, kus prognoositakse vastavalt 22,1% ja 13,4 kasumi kasvu. Tugevat negatiivset mõju avaldavad koondnäitajale materjalitööstuse ja energiasektori tulemid. Viimase kahe puhul võis aktsiakasum alaneda aastatagusega võrreldes vastavalt 22,7% ja 37,6%.

Kui jätta energiasektor arvestusest välja, siis näitaksid S&P 500 firmad kolmandas kvartalis 0,4% asemel 5,7% aktsiakasumi aastast kasvu.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 55 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon