Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid novembris? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid novembris?

Raido Tõnisson

06.12.2023 09:05

LHV

Möödunud kuu jooksul ostsid LHV kliendid kõige rohkem elektriautosid tootva Riviani aktsiaid, aga ka Skandinaavia väärtpabereid, nagu Volvo Car ja Finnair. Seevastu müügipoolel domineerisid sel aastal tugevat tõusu teinud kasvuaktsiad – Nvidia, Shopify, Tesla jt.

 

 

 

 

LHV klientide enimostetud aktsiad novembris.


Allikas: LHV

Novembris LHV klientide poolt enimostetumaks aktsiaks osutunud Rivian (RIVN) tegi kuu jooksul läbi 12% tõusu ning vähendas sellega oma kaotust alates aasta algusest 2% peale. Aktsia korralik taastumine võib ühelt poolt olla tingitud juhtkonna avaldatud 2024. aasta plaanist töötada välja uudne akupakett, mis peaks aitama ettevõttel esmakordselt saavutada järgmisel aastal positiivse brutokasumlikkuse. Teiselt näitasid Riviani kolmanda kvartali tulemused oodatust paremaid tootmisnumbreid ning USA tarbijate jätkuvat huvi Riviani elektriautode järele pärast seda, kui valdkonda tabanud ulatuslikud tarneahelaprobleemid on leevenenud.

Käesoleva aasta aprilliski enimostetud aktsiate tabelisse sattunud Vonovia (VNA) on Euroopa juhtiv elamukinnisvarafirma, kes on arendanud kokku enam kui 500 tuhat elamut ning seda Euroopa peamistes tõmbekeskustes. Ehkki Vonovia aktsia on alanenud oma 2020. aasta tipust enam kui poole võrra, on see selle aasta pooles tugevalt taastunud ning näidanud positiivset tootlust nii alates aasta algusest arvestatuna kui ka möödunud kuul. Suuresti on aktsia edu tingitud Euroopa Keskpanga muutund hoiakust intressimäärade osas, mis ootuste kohaselt peaksid lähiaastatel langema hakkama.

Selle aasta üks suurimaid kaotajaid – Finnair (FIA1S) – jätkas novembris langust 20%-ga ning suurendas sellega kaotust aasta algusest arvestatuna 48%-ni, olgugi, et tegemist on Soome börsi ühe lipulaeva ja suurima täisteenust pakkuva lennufirmaga. Aktsia müügisurve on tingitud oktoobri lõpus ettevõtte poolt väljakuulutatud aktsiate lisaemissioonist, millega Finnair küll vähendas oma võlakoormust, kuid teisalt lahjenes ka iga aktsionäri osalus ettevõttes.

Uue tulijana osteti novembris rohkelt ka kütusefirmana tuntud ExxonMobili (XOM) aktsiaid, mille aktsia hinnaliikumine korreleerub aluseks oleva toornafta hinnaliikumisega. Novembris alanes ExxonMobili aktsia 3% võrra, mis meedias ringlevate uudiste kohaselt tulenes asjaolust, et naftat eksportivate riikide organisatsiooni, OPEC+, otsustas vähendada naftatoodangut oluliselt tagasihoidlikumalt kui turud ootasid. Optimismi on süstinud ka Goldman Sachsi analüütikud, kelle arvates soovib OPEC hoida nafta hinda järgmisel aastal stabiilselt 80-100 dollari vahemikus, mis on oluliselt kõrgem tase kui 2023. aasta keskmine nafta hind. Naftafirmade, sh ExxonMobili jaoks tähendaks see 2024. aastal korralikku kasumikasvu võrreldes käesoleva aastaga.

Koduturu väärtpaberitest ostsid LHV kliendid kõige rohkem Merko Ehituse (MRK1T) aktsiaid, mille 4% tõus novembris viis tootluse alates aasta algusest 7% peale. Kuu alguses avalikustas Merko oma kolmanda kvartali tulemused, mis näitasid korralikku tulude kasvu ja kasumlikkuse paranemist võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Kuigi Merko Ehituse aktsia novembrikuu tõus oligi suuresti tingitud kvartalitulemustest, avaldas ettevõte kuu jooksul veel mõningaid positiivseid uudiseid, sh lepingu sõlmimine kahe Rail Baltica maanteeviadukti ehitamiseks Harjumaal ning lisakokkulepet Arter kvartali ehituslepingu osas.

Lisaks nimetatud aktsiatele osteti novembris arvukalt ka LHV Groupi (LHV1T), Volvo Cari (VOLCARB), Alibaba (BABA), Cisco Systemsi (CSCO) ja Alphabeti (GOOGL) aktsiaid.

LHV klientide enimmüüdud aktsiad novembris.


Allikas: LHV

Müügipoolel püsib endiselt topis Eesti väärtuslikuim tehnoloogiafirma Wise (WISE), mis pärast kehva augustit on näidanud kolme järjestikust tõusukuud. Novembris suurendas Wise oma turuväärtust 18% võrra, mis alates aasta algusest tähendab koguni 43% tõusu. Sellega on aktsia hind kerkinud tagasi oma 2021. aasta detsembrikuu tasemele ehk 793 pennile, ehkki jääb ikka napilt alla oma IPO hinnale. Novembri keskpaigas esitles Wise oma 2024. majandusaasta esimese kuue tulemusi, mille kohaselt on ettevõte graafikus oma pikaajaliste eesmärkide täitmisega. Ettevõtte kliendibaas kasvas 30. septembrile eelneval kuuel kuul aastavõrdluses 30% võrra ning tulud suurenesid 25%. Koos intressituludega suurenes kogutulu aastaga 58% ning EBITDA enam kui kolmekordistus, viies vastava marginaali aastataguse 22,0% pealt 36,7% peale.

Novembris jätkasid LHV kliendid ka USA suurpankade lipulaeva JPMorgan (JPM) aktsiate müümist, mis oktoobris oli netomahtude poolest enimmüüduim väärtpaber. Samas aktsia hind on pärast eelneva kuu langust pöördunud novembris 13% tõusule, parandades väärtust alates aasta algusest 17% peale. Kui ühelt poolt mõjub aktsia hinnale positiivselt tõenäoliselt asjaolu, et turuosaliste seas on unustuse hõlma hakanud vajuma märtsikuus toimunud USA regionaalpankade kriis, mille tõttu kannatasid ka suurpangad deposiitide väljavoolu käes, siis teisalt on JPMorgan sel aastal üllatanud veidi tugevamate kvartali vahearuannetega võrreldes konkurentidega. Samuti on mitmed analüütikud kergitanud JPMorgani 2023. aasta ootusi, mis võib tähendada, et ettevõttelt oodatakse tugevat neljandat kvartalit.

Baltikumis müüdi novembris enim Tallinna Kaubamaja Grupi (TKM1T) aktsiat, mis üllatusena ei tulnud, kuna rohkelt müüdi aktsiat ka oktoobris. Kuna ühtegi uudist ettevõte novembris ei avalikustanud, püsis Tallinna Kaubamaja aktsia möödunud kuul marginaalse langusega paigal, ehkki alates aasta algusest on see kerkinud 6%. Kuna Eesti majanduslangus kogus kolmandas kvartalis taas hoogu ja toidukaupade kaupluste müügitulu jätkas oktoobris statistikaameti andmetel aastases võrdluses langemist, siis ei olnud investoritel ettevõttes põhjust riske suurendada.

Sel aastal S&P 500 nimistust parima tootlusega aktsia – Nvidia (NVDA) – on alates 1. jaanuarist kerkinud 220% võrra ning kiiret tõusu jätkas see ka novembris, kallinedes 11%. Samas rallis möödunud kuul kogu tehisintellekti sektor ning ühtegi ettevõttespetsiifilist uudist Nvidialt ei ilmunud, mis oleks võinud aktsia hinnale positiivselt mõjuda. 21. novembril avaldas Nvidia oma kolmanda kvartali tulemused, mis küll purustas analüütikute ootused nii tulude kui puhaskasumi osas, kuid aktsia hinnale mõjusid need negatiivselt, langetades aktsiat ülejäänud novembrikuu päevadel. Hästi ei ole aktsia hinnale mõjunud ka asjaolu, et tulenevalt USA ekspordipiirangutest seisab ettevõte silmitsi tõsiste väljakutsetega, mis puudutab kiipide tarnimist Hiinasse.

Enefit Green (EGR1T) platseerus novembris viiendaks enimmüüdumaks aktsiaks, mis võib osaliselt olla seletatav sellega, et alates aasta algusest on ettevõtte turuväärtus vähenenud 20% ja novembris kaotas see 8%. Kui oktoobri tootmisnumbrid näitasid aastavõrdluses korralikku edasiminekut nii tuule- kui päikeseenergia osas, siis kuu alguses avalikustatud kolmanda kvartali majandustulemused lähituleviku osas hüppelisele paranemisele just ei viidanud. Nii tulud kui puhaskasum jätkasid aastases võrdluses järsku langust ning ühtlasi ei viinud ettevõte lõpule ka ühtegi oma taastuvenergia arendust, mis tema energiatootmise koguvõimsust oleks suurendanud.

Lisaks nimetatud aktsiatele müüdi novembris arvukalt ka Advanced Micro Devicesi (AMD), Tesla (TSLA), Ignitis grupe’i (IGN1L), Shopify (SHOP) ja Apranga (APG1L) aktsiatega.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon