Kuhu investeerisid Buffett ja Tepper I kvartalis? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeerisid Buffett ja Tepper I kvartalis?

Raido Tõnisson

22.05.2024 11:07

iStockphoto

Mai keskel avaldasid teiste seas USA kaks tuntud investeerimisfirmat Berkshire Hathaway ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2024. aasta esimeses kvartalis. Kui esimene neist vähendas üllatuslikult osalust Apple’is siis teise puhul osutus kõige olulisemaks märksõnaks investeeringute märkimisväärne suurendamine Hiina ettevõtetesse.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 20,6 miljardit dollarit.

2024. aasta esimese kvartali seisuga hõlmab Tepperi portfell kokku 39 väärtpaberit, vähenedes 7 ostu ja 8 müügi tulemusena kokkuvõttes ühe võrra. Portfelli kogu turuväärtus suurenes samal ajal 17% võrra 6,8 miljardi dollarini, olles peamiselt tingitud USA tehnoloogiahiiglaste jätkuvast rallist, mis moodustavad Tepperi portfelli tuuma: Amazoni osakaal kogu portfelli turuväärtusest oli 10%, Microsoft moodustas 9%, Meta Platforms 8%, Nvidia 6% ja Alphabet 5%. Tepper vähendas esimeses kvartalis aktsiate arvu kõigi nimetatud positsioonide puhul, eesotsas Nvidia ja Meta Platformsiga, mida müüdi vastavalt 44% ja 39% ulatuses. Kõige rohkem kärpis Tepper investeeringuid Uberis (−77%) ja Macy’s (−68%), jättes alles vastavalt 1,6% ja 0,4% osa kogu portfellist.

Tepper müüs esimeses kvartalis täies ulatuses ära aktsiaid haiglaid opereeriva HCA Healthcare’i, keemiatööstusettevõtte FMC Corporationi ning kodumasinate tootja Whirlpooli puhul, kuid needki moodustasid portfellist marginaalse osa (0,2% - 0,6%). Ostude poolel lisas Tepper esimeses kvartalis oma portfelli peamiselt Hiina ettevõtete väärtpabereid, sh e-kaubandusfirma JD.com ja kaks ETFi – suuremaid Hiina ettevõtteid koondav iShares China Large-Cap ETF ja tehnoloogiaettevõtteid hõlmav KraneShares CSI China Internet ETF.

Lisaks suurendas Tepper investeeringuid Baidu, Alibaba ja PDD Holdingsi puhul, tõstes aktsiate arvu vastavalt 188%, 171% ja 159%, märkides jällegi investori huvi tärkamist Hiina ettevõtete vastu. Ühe märgilise tehinguna võiks välja tuua veel arvutitarkvara arendava Adobe’i ostu 350 tuhande aktsia ulatuses, mille kogu turuväärtus ulatus kvartali lõpu seisuga 177 miljoni dollarini ehk 2,6% portfellist.

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuht Warren Buffett on üks kõigi aegade edukamaid investoreid, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt ning tema väärtus on kasvanud 139,0 miljardi dollarini (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda). Buffett on tuntud ka omanimelise indikaatori poolest, mis on turuosaliste seas laialt kasutatav mõõdupuu otsustamaks, kas aktsiaturg on parasjagu üle- või alahinnatud.

Berkshire Hathaway puhul osutus esimeses kvartalis üllatavaks suurima positsiooni, Apple’i aktsiate müük 13% ulatuses, mille tulemusena kukkus selle osakaal portfellis hüppeliselt 50% pealt 41% peale. Teiste suurimate positsioonide, Bank of America ja American Expressi, puhul püsis aktsiate arv muutumatuna. Kokkuvõttes hõlmab esimese kvartali seisuga fondi portfell 39 väärtpaberit, püsides kvartalivõrdluses stabiilsel tasemel, ehkki turuväärtus langes 6% võrra 332 miljardi dollari peale, peamiselt tingituna Apple’i aktsia 7,6% langusest kvartali jooksul.

Uutest positsioonidest suurendas Buffett panuseid kindlustusvaldkonnas ja soetas ligi 26 miljonit Chubb Limited’i väärtpaberit koguväärtuses 6,7 miljardit dollarit (2% portfelli kogumahust), kui võtta aluseks aktsia kvartali lõpu hind. Seevastu väljuti peamiselt arvuteid, kuid ka muid seadmeid tootvast HP-st, mida osaliselt müüdi eelnevalt ka juba neljandas kvartalis. Osaliselt ostis Buffett juurde üht oma lemmikaktsiat, Occidendal Petroleumit, viies selle osakaalu portfellis 5% peale ja osaluse ettevõttes 26% peale. Väiksemaid müügitehinguid toimus Berkshire’is esimese kvartali jooksul rohkem, kuna kokku vähendati aktsiate arvu peale Apple’i veel nelja positsiooni puhul: Paramount Global (−88%), Sirius XM Holdings (−9%), Louisiana Pacific (−6%) ja Chevron Energy (−2%).


Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon