Tulemustehooaeg viib tähelepanu marginaalidele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tulemustehooaeg viib tähelepanu marginaalidele

Mikk Taras

31.03.2011 13:42

Aprillis algab USA aktsiaturgudel selle aasta esimene tulemustehooaeg. Järgnevalt vaatame, millised on analüütikute ootused ja kuidas võivad aktsiaturud tulemustele reageerida.

Wall Streeti analüütikud ootavad S&P500 indeksisse kuuluvatelt ettevõtetelt selle aasta esimeses kvartalis 12%-st kasumikasvu võrreldes eelmise aastaga. Umbes samasse suurusjärku peaks jääma kasumikasv ka teises kvartalis. Aasta teine pool peaks ootuste järgi kujunema aga veelgi positiivsemaks. Kokku peaks aastaga S&P500 indeksisse kuuluvate ettevõtete kasum aktsia kohta sellel aastal tõusma 98 dollarile, mida on 15%-i rohkem võrreldes 85 dollariga eelmisel aastal.

Sektorite lõikes võib kiireimat kasumikasvu oodata energia-, materjali- ja tehnoloogiaettevõtetelt. Samas tervishoiu-, kommunaalteenuste- ja telekomisektori aktsiate puhul peaks kasumid võrreldes eelmise aastaga langema.


Allikas: Bespoke

Investeerimisajakiri Barron’s ei soovita enne tulemustehooaega investoritel USA aktsiate tõusule panustada. Liiga roosiliste ootuste taustal nähakse tulemas hoopiski korrektsiooni. Barron’si hinnangul satuvad surve alla ettevõtete kasumimarginaalid, mille üheks põhjuseks on 100 dollari juurde tõusnud nafta hind. Kõrgemad toorainete hinnad valmistavad peavalu jaemüüjatele, lennufirmadele, toidutööstustele, ehitusfirmadele, kommunaalteenuste pakkujatele jne.

Capital Advisorsi tegevjuht K. Goddard soovitab investoritel olla samuti ettevaatlik. Kui siiani on korrektsioone aktsiaturgudel põhjustatud makroriskid, siis nüüd võivad turule pettumused valmistanud ettevõtete tulemused. Pettumuse valmistanud tulemuste tõttu ootab Goddard aprillis aktsiaturgudel klassikalist ca 10%-st korrektsiooni.

Kriitikute suurim mure tulemustehooajal on võimalik surve marginaalidele, kuna ettevõtetel ei ole enam ruumi kulusid kärpida ja mitmete toorainete hinnad on tõusnud rekordtasemele. Konsensus ootab sellel aastal aga jätkuvalt marginaalide tõusu, mis jätab pettumuseks küllaga ruumi (loe pikemalt siit).

USA aktsiaturgudel on meeleolu enne tulemustehooaega positiivne.  Kuigi märtsis tegid turud väikse korrektsiooni, on viimaste nädalatega ostjad turule tagasi tulnud. Alates eelmise aasta augusti lõpust on S&P500 indeks tõusnud juba  27%-i ja Nasdaq Composite 31%-i.

S&P500 indeks:

Lühikeseks müügile spetsialiseerunud Doug Kass hoiatab, et  turge tabab varsti analüütikute prognooside langetamise laine. Esimesed ettevõtted on juba hoiatuse turule andnud. Hiljuti ei suutnud tulemustega investoreid rahuldada Nike (NKE), kes kurtis kõrgemate materjali-, transpordi- ja tööjõukulude üle. Globaalse haardega FedEx (FDX) süüdistas tagasihoidlikes tulemustes kõrgemaid kütusekulusid, mida on esile toonud ka paljud teised ettevõtted.

Loomulikult leidub kõrgematest toorainete hindadest ka võitjaid, seda peamiselt energia- ja materjalisektoris, kus kasumid peaks selle aasta esimeses kvartalis kasvama neljandiku võrra. Tugevat kasumikasvu oodatakse ka tööstusettevõtetelt, kes saavad kasu infrastruktuuri ülesse ehitamisest arenguriikides. Doug Kassile meeldib tööstussektoris näiteks Caterpillar (CAT). Kõrgete ootuste poolest saab esile tuua ka tehnoloogiaettevõtteid, kus kasumid peaks ca 16%-i tõusma. Capital Advisors soovitab tehnoloogiaettevõtetest panustada Oracle’i (ORCL) ja IBMi (IBM) aktsiatele, kes saavad kasu just ettevõtete kasvavatest kulutustest.

Kui peamine fookus varsti algaval tulemustehooajal saab olema marginaalidel, kus  on pigem suurem võimalus pettumuse valmistamiseks, siis ei tasu unustada ka võimalikke positiivseid üllatusi. Rekordilise vaba raha hulgaga võivad USA ettevõtted informeerida investoreid uutest aktsiate tagasiostust ja teha huvitavaid ülevõtmisi. Kuid nagu hoiatas sellel nädalal Barron's, siis olukorras, kus aktsiaturud flirdivad uute tippudega ja marginaalid võivad sattuda suurema surve alla, tasub investoritel olla pigem ettevaatlik.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon