Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I

Nelli Janson

18.04.2011 12:34

Käesoleva aasta esimene kvartal on nüüdseks lõppenud ja ettevõtted on valmis teatama, kuidas nende esimesed kolm kuud läinud on. Kahtlemata on aastalõpu kõrged ootused kandunud edasi ka uude aastasse ning investorid loodavad näha kasvu nii käibe-kui ka kasuminumbrites.

 

Ootused pole kõrged ainult investoritel vaid ka analüütikutel. Ettevõtetelt, mis kuuluvad S&P 500 indeksisse, prognoosivad analüütikud 12%st kasumikasvu ja pikemalt kirjutas Mikk Taras konsensuse esimese kvartali ootustest siin. Alles jaanuaris oli positiivse tooniga visioon ka õigustatud, sest majanduse tasapisi stabiliseeruvate näitajate taustal on ettevõtete majandustulemuste kosumine igati omal kohal.

Kuid esimene kvartal on endaga kaasa toonud hulgaliselt raskesti etteennustatavaid  sündmusi, mis omakorda on firmade teele veeretanud probleeme ja takistusi, mida keegi poleks osanud ette näha. Esimene, sisuliselt kõiki majandusharusid puudutav sündmus, sai alguse rahvarahutustest Egiptuses, mis kiirelt levisid edasi mitmetesse teistesse Lähis-Ida riikidesse. Poliitilistel tasandil vastasseise leiab maailmas aset pea iga päev ja kui tegemist pole just sõjaga,  siis üldjuhul ei oma need maailmamajandusele sügavamat mõju. Lähis-Ida on aga paraku piirkond, mis kontrollib maailmale hetkel asendamatud maavara, milleks on nafta. Just seetõttu jätsid rahutused oma jälje iga ettevõtte äritegevusele ja kiirelt kallinenud kütusehinnad muudavad kulude real  oleva numbri samuti suuremaks.

Nafta kallinemisega halvad uudised veel ei lõppenud, sest märtsi alguses leidis Jaapanis aset võimas maavärin, mis tõi kaasa hulgaliselt inimohvreid ja purustusi ning peale maavärina lõppu hoidsid vigastada saanud tuumajaamad kogu maailma veel nädalaid hirmu all. Kuigi Jaapani katastroof tähendas näiteks ehitussektorile positiivseid muutusi, siis väga paljudele ettevõtetele tõi maavärin siiski kaasa katkestusi tootmises ja varustamises, mille negatiivne mõju ei pruugi piirduda ainult esimese kvartaliga.

Neljas kvartal näitas ilmekalt, kui optimistlikud turuosalised tegelikult meelestatud olid, sest vaatamata konsensuse ootuste ületamisele oli tulemustejärgne reaktsioon siiski valdavalt negatiivne. Kas käesoleval tulemustehooajal on investorid võtnud arvesse ka ülalpool kirjeldatud ootamatuid sündmusi ja on sellevõrra ettevõtete suhtes armulikumad, näitab meile juba lähitulevik.

Möödunud nädalal avalikustasid oma tulemused juba mõned suuremad nimed nagu JP Morgan (JPM), Bank of America (BAC) ja Google (GOOG) ning viimase aktsiad sattusid müügisurve alla, millist GOOG-li aktsiad pole näinud väga kaua aega.

Nagu juba traditsiooniks saanud on, valime ka nüüd välja  huvitavamad ettevõtted ning kajastame nende firmade tulemusi allolevas tabelis. See nädal teevad etteaste väga paljud olulised ettevõtted ja teiste hulgas teatavad oma kvartalitulemused ka  Goldman Sachs (GS), Johnson&Johnson (JNJ), IBM (IBM),  Apple (AAPL), McDonald`s (MCD) ja Nokia (NOK).

Talve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I

Talve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II

Talve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon