Arenevad turud II – kasvutsükli tipus olev Brasiilia - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Arenevad turud II – kasvutsükli tipus olev Brasiilia

Mikk Taras

30.06.2011 09:50

Shutterstock

Pärast pilku arengutele Hiinas (loe siit) vaatame, milliseid võimalusi pakub investoritele 2014. aasta jalgpalli MMiks ja 2016. aasta olümpiamängudeks valmistuv Ladina-Ameerika edulugu Brasiilia.

Brasiilia majandus

Brasiilia on olnud mõnda aega Ladina-Ameerika suurim success story. Riigi majandus kasvab viimaste kümnendite kiireimas tempos, tööpuudus püsib kõigest 6.4% juures, kasvav keskklass pääseb ligi laenurahale ja majanduslik ebavõrdsus väheneb.

Suuresti on Brasiilia majanduskasvu aidanud toorainete hinnatõus, kuid viimastel kuudel on toorainete jaoks tähtsatel arenenud turgudel ja arenevatel turgudel (eelkõige Hiinas) näha selgelt majanduskasvu jahtumismärke, mistõttu ei saa Brasiilia majandus lähiajal toorainete hinnatõusule enam loota.

Samas ei tasu Brasiilia majanduskasvu puhul märkamata jätta kasvavat sisetarbimis rolli. Kasvava tarbimise taga on reaalpalkade tõus, mis vähemalt siiani on hästi sammu pidanud tootlikkuse kasvuga. Paraku on just sellel aastal ilmunud märke liigsest palgarallist.

Brasiilia kasvav sisetarbimine on olnud võimalik tänu keskklassi tekkele, keda on tabanud meeletu laenubuum. Alles 2003. aastal moodustas tarbijatele väljastatud krediit kõigest 10% majapidamiste kasutatavatest sissetulekutest. Morgan Stanley hinnangul on tänaseks see tase kolmekordistunud.

Allikas: Morgan Stanley

Kuigi viimastel aastatel on brasiillaste laenukoormus järsult kasvanud, on absoluutnumbrid jätkuvalt väiksed. Kokku on tarbijad laenanud $ 416 miljardit, mis moodustab 21% SKPst. Umbes poole sellest moodustavad tarbimis- ja autolaenud. Seejuures pangad on väljastanud kinnisvaralaene $ 90 miljardi eest, mis moodustab kõigest 5% SKPst.

Brasiilia tugevat majanduskasvu vaadates on oluline küsimus, kui palju saab olukord veel paremaks minna?

Märk Brasiilia majanduse ülekuumenemisest on hoogustuv hinnatõus. Seda just eelkõige kõrge alusinflatsiooni (core inflation) tõttu, kust on eemaldatud suuresti kõikuvate kütuse ja toiduhindade mõju.

Allikas: Goldman Sachs

Morgan Stanley hinnangul tegutsevad Brasiilia tööstusettevõtted hetkel 84% võimsusega. Tegu on viimaste kasvutsüklite tipu tasemega. Majandustsükli tipule viitab ka 6% juures olev töötusemäär, mis on Brasiilia puhul väga madal tase.

Ülekuumenemise vältimiseks on Brasiilia keskpank tõstnud intressimäärasid, kuid paraku meelitab see riiki üha rohkem välismaist kapitali. Hoolimata kapitali sissevoolu takistamisest jätkab reaal kallinemist. The Economisti poolt mõõdetava Big Mac indeksi järgi on Brasiilia reaal kõige rohkem ülehinnatud arenevate turgude valuuta. Võrdluseks võib tuua näiteks Hiina, kus kapitalikonto on suletud ja renminbi valuutakurss fikseeritud, mistõttu on välistatud ka renminbi kallinemisest tekkiv konkurentsivõime kaotus.

Allikas: Yahoo!Finance

Seega on Brasiilia raskes olukorras, kus majandust on vaja küll jahutada, kuid seda peab tegema nõnda, et kallim reaal ei ohustaks Brasiilia ettevõtete konkurentsivõimet. Brasiilia valitsus on korduvalt nentinud, et nad soovivad valuuta kallinemist pidurdada ja otsivad uusi meetmeid, kuidas seda teha. Rangemad meetmed kapitalivoogude kontrollimiseks on vajalikud, et jätkata rahapoliitika karmistamist, sest senised keskpanga intressimäära tõstmised ei ole brasiillaste leanubuumi peatanud. Brasiilia keskpank on ise öelnud, et nad jätkavad rahapoliitika karmistamist „significantly prolonged“ perioodil.

Brasiilia aktsiad

Pikaajaliselt pakub Brasiilia kasvav keskklass ja avatus toorainesektorile huvitavat võimalust arenevatele turgudele panustamiseks. Paraku on sellel aastal Brasiilia aktsiates raske näha suurt tõusupotentsiaali, kui Brasiilia majandus (s.t ka börsiettevõtete kasumid) on kasvutsükli tipus.

Samas kauplevad Brasiilia aktsiad võrreldes ajaloo ja ülejäänud Ladina-Ameerika börsidega soodsal hinnatasemele, mis peaks Brasiilia aktsiatele korrektsioonide korral tuge pakkuma. Seda on näidanud ka USA börsidel kaupleva iShares MSCI Brazil börsil kaubeldava fondi liikumine, mille korrektsioonidele on vähemal aasta esimeses pooles leidunud koheselt ka ostuhuvi.

Allikas: StockCharts

Pärast hiljutist korrektsiooni kaupleb Brasiilia börs <10x hinna ja aktsiapõhise kasumi suhtarvu juures.

Allikas: Bloomberg

Kuna Brasiilia majandus näib olevat praeguse majandustsükli kasvufaasi tipus  ja sealse börsi tõusuruum on piiratud, soovitame Brasiilia aktsiatest huvitatud investoritele mõelda kahele lähenemisele:

1. Osta korrektsioone ja müüa rallisid

Esimene strateegia sobib aktiivsematele investoritele, kes hoiavad ennast börside ja Brasiilia arengutega rohkem kursis. Viimaste kuude müügisurve järel on kasutanud Brasiilia aktsiate langust ostuvõimalusena ka mitmed mainekad fondijuhid.

GMO asutaja Jeremy Grantham kasutas viimaste kuude nõrkust Brasiilia börsil maailma suurima rauamaagi- ja suuruselt teise niklitootja Vale’i (Vale) aktsiate ostmiseks. Ettevõte saab kiiresti kasu metallide ekspordist Hiinasse. Vale’i aktsia kaupleb 10.3x eelmise aasta kasumit, kuigi sellel aastal peaks EPS tõusma 3.2 dollari juurest 5 dollari juurde. Vale’i ärikasumi marginaal on muljetavaldavad 47%.

Tuntud hedge-fondi juht Lee Ainslie peanustas korrektsiooni järele aga Ladina-Ameerika suurima erasektorile kuuluva jaepanga Itau Unibanco (ITUB) aktsia hinna tõusule. Itau Unibanco peakontor asub Brasiilias, mis on ühtlasi ettevõtte suurim turg. Panga ROE on 24% ja hapuks läinud laenude osakaal laenuportfellis madal. ITAU aktsia kaupleb 10x aastast kasumit ja pakub tagasihoidlikku 0.4% dividenditootlust.

Omalt poolt oleme pikaajalistele investoritele Pro all pikemalt tutvustanud Banco Bradesco (BBD), mis oleks läbi finantssektori panus laiemalt Brasiilia majandusele. Pikemalt saab meie analüüsi lugeda siit.

2. Osta dividendiaktsiaid

Teine strateegia sobib rohkem konservatiivsematele investoritele. Huvitava dividendiaktsiana on meie radarile jäänud Brasiilia suurim mobiilsideoperaator Vivo (VIV). VIVO mobiilsidevõrku kasutab 30% brasiillastest. Hiljuti ostis ettevõttes suurosaluse Telefonica (TEF), mis peaks tekitama VIVO ja Telefonicale kuuluvate teiste Ladina-Ameerika telekomiettevõtete vahel sünergiat. Hetkel ongi VIVO ühinemas Telefonicale kuuluva Brasiilia fikssideoperaatoriga Telesp (TSP). VIVO klientide arv kasvas 2009. aastal 15% ja 2010. aastal 17%, mis näitab Brasiilia telekomiteenuste kiiret kasvu. VIVO on suutnud konkurentidest sammu võrra eespool püsida 3G teenuste väljaarendamisel, kus kasvupotentsiaal on tohutu. VIVO ärikasumi marginaal on 17% ja ROE 18%. VIVO aktsia kaupleb 13.5x oodatavat selle aasta kasumit, mida kiiret kasvu arvestades ei ole palju. Konsensuse ootuste järgi pakub VIVO aktsia sellel aastal 6.4% dividenditootlust.

Kokkuvõtvalt nendime, et Brasiilia majandus on mitmete märkide järgi kasvutsükli tipus, mistõttu me ei näe ka sealsetel aktsiatel sellel aastal suurt tõusuruumi. Samas pakub Brasiilia aktsiatele tuge soodne valuatsioon, mistõttu tekitavad  korrektsioonid sealsel börsil huvitavaid ostuvõimalusi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon