1 miljon eurot LHV III samba indeksfondis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

1 miljon eurot LHV III samba indeksfondis

Joel Kukemelk

29.07.2017 08:30

Shutterstock

Pensioni indeksfondid ehk passiivsed fondid alustasid Eestis eelmise aasta 10. novembril, kui LHV tõi turule II samba fondi LHV Pensionifond Indeks ja III samba fondi LHV Pensionifond Indeks Pluss. Kui järgneva poole aasta jooksul lisandusid II samba indeksfondide turule veel Swedbanki, SEB ja Tuleva fondid, siis III samba indeksfondi pakub LHV ainukesena – juuli lõpuks on selle vabatahtliku pensionifondi maht jõudnud esimese miljonini.

Nii nagu aktiivselt juhitud fondidel on kliendi jaoks kõige olulisem tehtud investeeringutelt saadud tasude järgne tootlus, kehtib sama põhimõte ka passiivsete indeksfondide puhul. Kuigi need fondid on turule pidevalt investeeritud, muudavad lõpp-tulemuse fondide vahel erinevaks fondide poolt võetav valitsemistasu, vaba raha investeerimise põhimõtted (ehk millal kontole laekunud raha turule ära investeeritakse) ja investeerimispoliitika (ehk milliste indeksite jälgimisse investeeringuid tegelikult tehakse, sest võimalikke indekseid on väga palju). Kuna neist kolmest kahel esimesel juhul on fondidevahelised erisused pigem väikesed, saavad pikaajalise tootluse kujunemisel määravaks fondi kokkupanemisel valitud alusindeksid.

LHV indeksfondides on võrreldes konkurentidega oluliselt suurem arenevate ja piiriturgude osakaal, kuna kasutame indeksfondide raha turule investeerimisel varade jaotusel turukapitalisatsiooni asemel maailma SKPd. Lisaks oleme II samba indeksfondis asendanud väga madala oodatava tootlusega võlakirjafondid kinnisvarafondidega, mis peaks üle pika perioodi muutma meie fondid konkureerivate indeksfondidega äkilisemaks.

Turul olevate II samba indeksfondide võrdlus:

Turul olevate III samba indeksfondide võrdlus:

Kõigi Eesti II ja III samba pensionifondide pikaajalist ja lühiajalist tootlust saab mugavalt võrrelda ja vaadata pensionikeskuse lehelt.

LHV soovib pakkuda oma klientidele turu parimaid aktiivselt juhitud II (kõige agressiivsemast kõige konservatiivsemani: XL, L, M, S, XS ) ja III samba pensionifonde (Täiendav, Intress Pluss) ning passiivselt juhitud II (Indeks) ja III samba (Indeks Pluss) fonde, et iga Eesti pensionifondi klient leiaks LHV pakutavast valikust omale sobivaima. Aktiivselt juhitud pensionifondides on LHV viimasel ajal suurendanud investeeringuid koduturule – nt Tallinna üürimajade projekt, Riigi Kinnisvara AS võlakirjad, auto24 ja Kuldne börs portaal, Nordica lennukid läbi Transpordi Varahalduse.

Kui soovid, et Sinu poolt tehtud II samba pensionifondi osakute ülekandmise valikumuudatus jõustuks juba 1. septembril, tee oma valik hiljemalt 31. juuliks. Internetis on oma pensionifondi makseid suunata ja juba kogutud osakuid teise fondi ümber kanda lihtne ja mugav – lhv.ee/pension. Samuti saab seal veebikeskkonnas sisse logides järele vaadata juba enda tänaseks kogunenud pensionisummat.

Vabatahtlikult III samba fondidesse saab sissemakseid teha igal ajahetkel ja neilt maksab riik 20% tulumaksu kevadel tagasi, kui sissemaksed ei ületa 15% aastasest maksustatavast tulust või €6000 aastas.

Joel Kukemelk, CFA
LHV Varahalduse juhatuse liige
LHV Pensionifond Indeks ja LHV Pensionifond Indeks Plussi fondijuht

ASi LHV Varahaldus pensionifondidel on ligi 180 tuhat klienti. LHV pakub nii aktiivselt kui ka passiivselt juhitud II ja III samba pensionifonde. LHV pensionifondide maht kokku on üle 1 miljardi euro. Loe LHV aktiivselt ja pas­siivselt juhitud pensionifon­dide kohta lähemalt LHV pensioniveebist lhv.ee/pen­sion. Seal saad mugavalt teha ka kõiki pensionifondi valikuga seotud toiminguid. LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV fondide prospektiga aadressil lhv.ee/pension ja pea nõu asjatundjaga. Eelmiste perioodide tootlus ei garanteeri samasuguseid tulemusi tulevikus. Kõigi Eesti II ja III samba pensionifondide erinevate perioodide tootlusi saad mugavalt võrrelda pensionikeskus.ee.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon