Märkimisõigustega kauplemine - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Märkimisõigustega kauplemine

Martin Uutman

10.09.2019 09:21

LHV

LHV Groupi lisaaktsiate emissioonil saavad olemasolevad aktsionärid eesõiguse uute aktsiate märkimiseks - märkimisõiguse. Märkimisõiguse kasutamiseks õigustatud isikute ring määrati kindlaks 4. septembri 2019 Nasdaq CSD arveldussüsteemi tööpäeva lõpu seisuga.

Iga olemasoleva 12 aktsia kohta anti aktsionärile üks märkimisõigus, millega saab märkida ühe uue aktsia. Kuidas märkimisõigused täpsemalt jaotuvad, saab lugeda märkimisõiguste tutvustavast artiklist.

Juhul kui aktsionär ei soovi uusi aktsiaid märkida või ei soovi seda teha kõikide oma õiguste ulatuses, on soovitatav „üleliigsed“ õigused börsil maha müüa. Esiteks on see kasulik aktsionärile endale, sest on võimalus teenida lisatulu, ning teiseks on see kasulik LHV Groupile, sest seeläbi märgitakse suurema tõenäosusega kõik lisaaktsiad ning vajalik summa saadakse emissioonist kätte, mis omakorda on taaskord kasulik ka aktsionäridele.

Sama kehtib ka vastaspoolele. Nimelt kui investor soovib enda õigustest rohkem aktsiaid, olenemata sellest, kas tal pole neid üldse või on lihtsalt soovitust väiksem arv, on soovitatav õiguseid aktsionäridelt juurde osta. Ainult märkimisõigustega märkimisel on võimalik garanteerida, et investor saab kogu oma soovitud aktsiate arvu kätte. Ilma ühtegi märkimisõigust omamata aktsiaid märkinud investori korraldus tühistatakse. Vähemalt ühte märkimisõigust omanud investor võib aktsiad ka rohkem märkida, kui tal õigusi on. Sellisel juhul osaleb ta ülemärgitud osaga proportsionaalses jaotuses.

Aktsiate märkimine toimub vahemikus 11.-25. september 2019, märkimisõigustega kauplemine kestab aga kaks päeva vähem ehk vahemikus 11.-23. september 2019. Seega on tähtis meeles pidada, et kui on soov märkimisõiguseid müüa või osta, siis viimasel kahel märkimispäeval seda teha ei saa.

Kuidas toimub märkimisõigustega kauplemine?

Märkimisõigustega kauplemine toimub samamoodi nagu aktsiatega. LHV kliendile on märkimisõiguste ostmine ja müümine ilma teenustasuta. Märkimisõiguse ostmiseks on vajalik väärtpaberikonto ja ettevõtete puhul LEI-kood. Kaubelda saab nii LHV interneti- kui ka mobiilipangas.

LHV internetipangas toimub see järgmiselt:

1) Logi sisse oma LHV kontole.
2) Vali jaotis „Raha kasvatamine“ --> „Aktsiate ost-müük“.
3) Vali sobiv konto ja tehingutüüp vastavalt sellele, kas soovid õiguseid osta või müüa.
4) Sümboli lahtrisse kirjuta LHVRT (märkimisõiguste sümbol börsil kauplemiseks).
5) Vali kogus, mitu märkimisõigust müüa/osta soovid.
6) Märgi, kas soovid müüa/osta turuhinnaga.
Juhul kui ei soovi, märgi limiidilahtrisse ka piirhind, millega oled nõus müüma/ostma.
7) Stopplahter jäta tühjaks, kuna seda saab LHV-s kasutada ainult USA aktsate ja optsioonidega kauplemisel.
8) Vali oma orderi kehtivus:
„päeva lõpuni“ jätab orderi üles päeva lõpuni ning kui päeva jooksul tervele orderile või osale sellest sobivat ostjat/müüjat ei leidu, tühistub order või vastav osa automaatselt;
„tühistamiseni“ jätab orderi ülesse nii kauaks, kuni leidub kõikidele õigustele sobiv ostja/müüja või kuni tühistad selle ise.
9) Lõpuks vali „Eelvaade“ ning vaata esitatud order üle. Kui kõik klapib, vajuta „Kinnita“.
10) Tehing tuleb sobival viisil kinnitada (nt: ID-kaardi, Mobiil-ID või Smart-ID puhul küsitakse kinnituseks PIN2-te) ning seejärel on order edastatud.

LHV mobiilipangas toimub see järgmiselt: (www.lhv.ee/mobiil)

Ost:

1) Vali menüüst väärtpaberite leht.
2) Üleval paremal nurgast vajuta „+“.
3) Aktsiaotsingu lahtrisse kirjuta LHVRT ning vali LHV märkimisõigused.
4) Vali, kas soovid osta turuhinnaga või enda valitud limiidiga ning vajadusel märgi ka soovitud limiit.
5) Vali oma orderi kehtivus:
„päeva lõpuni“ jätab orderi üles päeva lõpuni ning kui päeva jooksul tervele orderile või osale sellest sobivat müüjat ei leidu, tühistub order või vastav osa automaatselt;
„tühistamiseni“ jätab orderi ülesse nii kaua, kuni leidub kõikidele õigustele sobiv müüja või kuni tühistad selle ise.
6) Vali kogus, mitu märkimisõigust osta soovid.
7) Vaata oma order üle ning kui kõik klapib, vajuta „Osta“.
8) Tehing tuleb sobival viisil kinnitada (nt: Mobiil-ID või Smart-ID puhul küsitakse kinnituseks PIN2-te) ning seejärel on order edastatud.

Müük:

1) Vali menüüst väärtpaberite leht.
2) Oma väärtpaberite seast otsi üles LHVRT (LHV märkimisõigused) ning vajuta selle peale.
3) Vali, kas soovid müüa turuhinnaga või enda valitud limiidiga ning vajadusel märgi ka soovitud limiit.
4) Vali oma orderi kehtivus:
„päeva lõpuni“ jätab orderi üles päeva lõpuni ning kui päeva jooksul tervele orderile või osale sellest sobivat ostjat ei leidu, tühistub order või vastav osa automaatselt;
„tühistamiseni“ jätab orderi ülesse nii kaua, kuni leidub kõikidele õigustele sobiv ostja või kuni tühistad selle ise.
5) Vali kogus, mitu märkimisõigust müüa soovid.
6) Vaata oma order üle ning kui kõik klapib, vajuta „Müü“.
7) Tehing tuleb sobival viisil kinnitada (nt: Mobiil-ID või Smart-ID puhul küsitakse kinnituseks PIN2-te) ning seejärel on order edastatud.

Kui esitatud orderile leidub sobiv vastaspool ning tehing õnnestub, saab märkimisõiguste uus omanik nende eest hakata aktsiaid märkima. Sellest, kuidas aktsiaid märkida, tuleb juttu järgmises artiklis.

Martin Uutman on LHV maaklertegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

Käesolev artikkel on väärtpaberite reklaam, mitte prospekt EL-i määruse 2017/1129/EL tähenduses. Investorid ei peaks tegema AS-i LHV Group aktsiate märkimise otsust käesoleva artikli põhjal, vaid peaksid enne investeerimisotsuse tegemist tutvuma Eesti Finantsinspektsiooni registreeritud prospektis sisalduva infoga, et mõista kõiki investeeringuga seotud asjaolusid. Prospekt on avalikustatud vastavalt EL-i määruse 2017/1129/EL nõuetele ning on kättesaadav Finantsinspektsiooni ja AS-i LHV Group kodulehtedel aadressidel vastavalt www.fi.ee ja https://investor.lhv.ee/. Aktsiaid pakutakse avalikult üksnes Eestis. Finantsinspektsiooni poolt prospekti registreerimine ei ole käsitletav pakutavate väärtpaberite soovitamisena.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon