LED sektoris on algamas uus tõus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LED sektoris on algamas uus tõus

Nelli Janson

20.03.2012 10:36

http://technomutant.com

LED sektorist oleme teinud juttu varemgi ja 2011. aasta lõpus tutvustasin pikemalt Goldman Sachsi analüütikute visiooni nimetatud sektorist. Võib öelda, et tookord suutsid Goldmani analüütikud mitme sektoris tegutseva ettevõtte aktsia põhja tabada ja koos turuga on ka LED aktsiad tänaseks märkimisväärse tõusu läbi teinud, aga antud aktsiate tõeline tähetund võib olla alles ees.

Möödunud nädalal tekitas turul elevust Avian Securities analüüsimaja kõlava pealkirjaga (calling the bottom) analüüs, millega teatati, et nende hinnangul on LED-sektoril põhi saavutatud ja edasi ootab tõus. Sellest tulenevalt tõstavad nad Rubicon Technology (RBCN) reitingu Hoia pealt Osta peale ja hinnasihi $ 7,50 pealt $ 20,00 peale ja RBCN kõrval on teiseks nende lemmikuks Cree (CREE) aktsia, millele on antud Osta reiting koos $ 37 hinnsihiga.

Analüütikud on läbi viinud küsitluse kõigi LED tarneahela osapooltega ja vestelnud mitmete ettevõtete esindajatega ning saadud info põhjal julgevad nad väita, et LED sektori halvimad ajad on tänaseks möödas.  Analüütikute sõnul on sektoris aset leidnud järgnevad muutused:

Hinnad- Hinnad on stabiliseerunud, sealjuures pullid põhjendavad seda nõudluse kasvuga ja karud ütlevad, et tootjad on lepingutest otsutanud madalate marginaalide tõttu pigem loobuda. Mõlemal juhul on järsud hinnalangused halvavad mis tahes tsüklilise tööstuse jaoks  ja pole oluline, kas tegemist on juba küpsete või arenevate turgudega ning hindade stabiliseerumine on igal juhul positiivne märk, lubades ettevõtetel oludele reageerimise asemel hakata pigem oma tegevusi planeerima.

Mobiilituru kasv - Mobiiltelefonid, kus kasutatakse 100% LED tagavalgustust, on viljakas pinnas LED-i müügikäibe kasvuks. Möödunud aasta tahvelarvutite müük ületas kõik prognoosid ja ennustused käeolevaks aastaks viitavad taaskord ühele rekordilise kasvuga aastale. Kui televiisorites on võimalik LED valgustusele kasutada alternatiive, siis mobiilide puhul seda võimalust pole.

Valgustus - Antud segmendis hakkab madalate hindade efekt endast juba märku andma ja seda eriti kommertsvalgustuse segmendis. Analüütikud prognoosivad käesolevaks aastaks järkjärgulist nõudluse kasvu, mis jätkub nii järgmisel kui ülejärgmisel aastal ning nõudluse kasv valgustuse segmendis paneb aluse ka järgmisele LED tsüklile 2013. aastal.

Hooajalisus - Viidates allolevale graafikule, siis viimase kahe aasta tsükli põhi on aset leidnud veebruaris. Huvitav on ka fakt, et kahe tsükli tipu vaheline periood on olnud viimase 12 aasta jooksul 14 kuud (näide on võetud Aixtron (AIGX) andmete põhjal). Kui vaadata puhtalt ajaloolist tsüklilisust, siis järgmine tsüklitipp peaks aset leidma 2014. aasta neljandas kvartalis. Jälgides aktsiate liikumist, siis soovitavad analüütikud positsiooni omada pigem varem kui hiljem, sest on näha, et aktsiahinnad jätavad väga vähe aega sektoris toimuvatele muutustele reageerida.

Allikas: Avian Securities

Aviani analüütikud usuvad, et me oleme ainult mõne kvartali kaugusel uue tsükli algusest, mis nende hinnangul tuleb märksa pikem ja suurem kui eelnevad tsüklid.

Nagu eelnevalt öeldud eelistavad analüütikud sektorist eelkõige CREE ja RBCN-i aktsiaid.

CREE on analüütikute favoriit, kuna kiipide nõudluse suurenemisel (kas läbi  hinnatõusu või suurem läbimüügi,) võidaks firma mõlemal juhul. Nõudluse kasv valgustuse segmendis tooks suurimat kasu just neile, sest CREE on valgustuse komponentide äris tuntud kui kõrgeima kvaliteediga firma.

RBCN on eelkõige keskendunud laiemate  safiirplaatide tootmisele ja analüütikute arvates on lähikuude jooksul oodata hindades väikest põrget, kuna tootjad tahavad ära kasutada äärmiselt madalaid hindu. Juhul kui ajalooline tsükkel ennast kordab, siis prognoosib Aivan, et kahe või kolme kvartali pärast hakkavad subtraaditootjad nagu RBCN nägema tõsisemat nõudluse kasvu ning seejärel ka marginaalide paranemist.

Neutraalseks jäävad analüütikud Aixtron (AIXG) ja Veeco Instruments (VECO) suhtes ning mõlema suhtes prognoositakse käesolevaks aastaks ainult tagasihoidlikku tellimuste kasvu.

Kokkuvõtteks möönavad Aviani analüütikud, et tõenäoliselt valatakse LED sektori enne veel natuke verd, kui asjad teevad konkreetsema pöörde paremuse suunas, aga investorid võiks RBCN ja CREE endale kindlasti juba praegu radarile võtta.

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon