Skandinaavia populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Skandinaavia populaarseimad aktsiad

Siim Näks

11.11.2019 08:20

iStockphoto

Viimase kolme kuu jooksul tegid LHV kliendid Skandinaavia aktsiatest enim tehinguid kolme Põhjamaade suurpanga aktsiatega – Swedbank, Nordea ja Danske. Lisaks pankadele oli edetabelis ka mitmesuguseid teisi ettevõtteid.

Allikas: LHV

Swedbank

Aasta alguses välja tulnud asjaolu Swedbanki (SWED-A) seosest Danske panga rahapesuskandaaliga peegeldub ka Swedbanki aktsia hinnas. Aasta algusest on ettevõtte aktsia langenud üle 30%, samas kui peamised hinnakukkumised toimusid veebruaris ja märtsis, kui Rootsi televisioon SVT esimest korda juhtis tähelepanu Swedbankile seoses Danske skandaaliga. Skandaali järgselt on Swedbank mitmeid tippjuhte välja vahetanud – töö kaotas nii Swedbanki grupi juht, Baltikumi juht, kui ka Swedbank Eesti tegevjuht ja mitmed teised. Hetkeseisuga veel Swedbanki seost rahapesuga uuritakse ning potentsiaalselt ootab panka ees rahatrahv, mille suurust ei osata veel täpselt prognoosida.

Swedbankil on kõikidel oma turgudel väga tugev positsioon ning viimastel kuudel on ka aktsia lõpetanud langemise (augusti algusest oktoobri lõpuni kasv 2,3%). MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht Swedbanki aktsiale on 161,72 Rootsi krooni, mis 8. novembri sulgemishinnaga 139,5 teeb potentsiaalseks tootluseks 15,9%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Swedbanki viimase viie aasta tootlusega siin.

Nordea Bank

Nordea pank (NDA-FI) tegutseb 20 riigis üle maailma ning opereerib 1400 harukontorit. Ettevõttel on umbes 11 miljonit eraklienti ja 0,7 miljonit äriklienti. Ettevõtte aktsiad on noteeritud Helsingi, Stockholmi ja Kopenhaageni börsidel. Eestis tegutses ettevõte Nordea nime all aastatel 1995 kuni 2017 lõpp, mil ühendati Baltikumis kõik Nordea ja DNB pangad ning uueks ärinimeks sai Luminor Bank. Käesoleva aasta septembrikuus ostis USA varahaldusettevõte Blackstone Group Luminoris 60% osaluse 1 miljardi euro eest, Nordeale jäi 20% Luminorist.

Augustis oli Nordea aktsia hinnaliikumine kerges allapoole trendis, kaotades kuuga 2% oma väärtusest. Septembri esimeses pooles teatas Nordea fintech-i CrediWire investeerimisest ja uue Grupi presidendi Frank Vang-Jenseni ametisse määramisest, samal ajal rallis ettevõtte aktsia ligi 21%. Oktoobri lõpus avaldas pank oma 2019. aasta kolmanda kvartali finantstulemused, mis näitasid paari ühekordse loomuga kuluobjekti tõttu suurt kasumi langust (loe Q3 tulemuste kohta avaldatud artiklit siit).

MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht Nordea aktsiale on 6,99 eurot, mis 8. novembri sulgemishinnaga 6,78 teeb potentsiaalseks tootluseks 3,1%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Nordea viimase viie aasta tootlusega siin.

Danske Bank

Danske Bank (DANSKE) on Taanis kõige suurem pank ning ka Põhja-Euroopas väga suur tegija, kelle teenuseid kasutab üle 5 miljoni jaekliendi. Eestis avati Danske filiaal 2007. aastal, kui Danske Bank ostis ära Sampo Panga panganduse äri ning filiaal tegutses siin kuni käesoleva aasta oktoobrini.

Kui august oli Danske aktsia jaoks languskuu, kaotades 11% oma väärtusest, siis septembri alguses suudeti paari päevaga see tasa teha tänu 5. septembri teatele, et selle uueks finantsjuhiks saab järgmise aasta aprillist alates Saksamaa suurpanga praegune finantsjuht Stephan Engels. Paar päeva peale uudise avaldamist kauples ettevõtte aktsia kõrgemal tasemel, kui see oli augusti alguses. Sellele tasemele aktsia küll ei jäänud, kuid september lõpetati 8,4% tõusuga. Oktoobri alguses lõpetas Eestis asuv Danske pank kogu oma järelejäänud tegevuse. Kolme kuu jooksul (august-oktoober) langes ettevõtte aktsia hind 4,8%. (1. novembril avaldas Danske oma aasta kolmanda kvartali finantstulemused, loe lähemalt nende kohta siit)

MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht Danske aktsiale on 122,00 Taani krooni, mis 8. novembri sulgemishinnaga 95,72 teeb potentsiaalseks tootluseks 27,5%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Danske viimase viie aasta tootlusega siin.

Metsä Board

Metsä Board Oyj (METSB), endise nimega M-real Corporation, on Euroopa juhtiv kõrgkvaliteetse kiudpapi tootja (sh kokkupandavad kastid, lõike- ja kraftvoodrilauad). Metsä Board on osa Metsä Grupist, mis on üks maailma suurimaid metsatööstuskontserne.

Aasta algusest on ettevõtte aktsia kasvanud ligi 17%, kuid augustist oktoobri lõpuni oli kasv märkimisväärsed 47,9%. Carnegie analüüsimaja sõnul on aktsia viimase kolme kuu hüppelisel tõusul mitu erinevat põhjust: 1) aasta alguses langetatud prognooside tõttu hakkasid investorid aktsiat müüma, kuid see müüdi üle; 2) tselluloosihinnad Hiinas on jõudnud oma põhja ning on juba tõususignaale; 3) järgnevateks aastateks oodatakse tugevat aktsiakasumi kasvu (2020: +4%; 2021: +23%).

Carnegie hinnasiht ettevõtte aktsiale on 6,60 eurot ning MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht on 5,56 eurot – 8. novembri sulgemishinnaga 6,47 eurot teeb see potentsiaalseks tootluseks vastavalt 2,0% ja –14,1%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Metsä Boardi viimase viie aasta tootlusega siin.

Nokia

Meie põhjanaabrite poolt 1865. aastal loodud tehnoloogiaettevõte Nokia (NOK) on vaevalt kellelegi võõras. Suur osa ettevõtte tuludest tuleb võrguseadmete tootmisest, milles 2018. aasta seisuga oli Nokia maailmas suuruselt kolmas. Viimase paari aasta jooksul on Nokia keskendunud oluliselt 5G infrastruktuuride väljaarendamisele ja selle massidesse toomisele.

Augustist oktoobri teise pooleni kauples Nokia aktsia külgsuunas, kuid 24. oktoobri hommikul avaldas ettevõte oma kolmanda kvartali finantstulemused, mille tagajärjel kukkus ettevõtte aktsia päevaga ligi 24%. Kuigi ettevõtte kolmanda kvartali tulemused ei olnud kehvad, ehmatas investoreid ettevõtte järgmiste aastate prognoosi langetus ca 30% võrra ja otsus peatada dividendide maksmine kolmandas ja neljandas kvartalis (loe Q3 tulemuste kohta avaldatud artiklit siit).

MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht Nokia aktsiale on 4,24 eurot, mis 8. novembri sulgemishinnaga 3,57 teeb potentsiaalseks tootluseks 18,8%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Nokia viimase viie aasta tootlusega siin

 

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti perioodil august-oktoober arvukalt tehinguid ka Stora Enso (kolme kuu muutus: 13,0%), Equinori (6,3%), Sampo (–1,1%), Nordic Nanovectori (–45,5%) ning Cramo (19,5%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Stora Enso, Equinor, Sampo, Nordic Nanovector ja Cramo.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon