Kui kaugel on ravimifirmad koroonavaktsiini arendamisega? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kui kaugel on ravimifirmad koroonavaktsiini arendamisega?

Raido Tõnisson

28.07.2020 10:41

Shutterstock

Aina suurenevad koroonaviiruste juhtumid teatud piirkondades, sealhulgas USA-s, tekitavad investorites üha rohkem huvi koroonavaktsiini arengu kohta. Lisaks on see paljude puhul praegu investeerimisotsuste tegemisel ühel olulisemaks mõõdikuks. Kuigi aprillikuus, kui eriolukord valitses enamikus riikides, tutvustasime juba vaktsiini arendavaid ettevõtteid, on olukord rohkem kui kolme kuuga palju muutunud.

WHO andmetel oli 27. juuli seisuga enamik (142) vaktsiine veel loomkatsetustel, 17 esimese faasi katsetustel (vaktsiini manustatakse inimestele veel väga vähesel määral ja suure ettevaatlikkusega). 13 on teises faasis ning 5 vaktsiini on kolmandas faasis, mida juba laialdaselt, kuid endiselt range kontrolli all katsetatakse inimeste peal. Kuna vaktsiine antakse miljonitele tervetele inimestele, peavad need järgima kõrgemaid ohutusstandardeid kui teised ravimid, mille tõttu on nende tootmiseks vaja neid eelnevalt tavaliselt aastaid katsetada. Teadlased aga loodavad koroonaviiruse vaktsiini välja töötada hiljemalt 18 kuu jooksul.


Allikad: WHO, Yahoo.Finance

Kuigi suurt tööd vaktsiini arendamisel teevad kõik endale selle eesmärgiks võtnud ravimiettevõtted, on viimastel kuudel enim silma paistnud kolm ettevõtet. Tasub aga meeles pidada, et vaktsiini või ravimi arendamisega kõige kaugemasse etappi jõudnud ja häid tulemusi näidanud ettevõte ei pruugi lõpuni edukas olla ja tagasilöögid võivad ilmneda ka viimastes etappides.

Novavax (NVAX)

USA biotehnoloogiaettevõtet Novavaxi peetakse oma väikese, ligi 8 miljardi dollarilise turuväärtuse juures praegu üheks edukaimaks koroonavaktsiini arendavaks ettevõtteks, kuigi ettevõte on müügiloa saamisega oma NVX-CoV2373 vaktsiinile veel kaugel.

Alates aasta algusest on Novavaxi aktsia tõusnud hoomamatud 3000%. Arvestades, et Novavax tegeleb mitmel rindel, arendades samaaegselt nii koroonavaktsiini kui ka eakatele inimestele mõeldud uuenduslikku gripivaktsiini NanoFlu, on kõrge tootluspotentsiaali juures ka risk väga kõrge. Kuna investorite ootused on mõlema vaktsiini puhul suured, põhjustaks juba ühe ebaõnnestumine investorites suurt pettumust.

Novavax teenis 2020. aasta esimeses kvartalis müügitulu 3,4 miljonit dollarit, puhaskahjum oli 26 miljonit dollarit ning 31. märtsi seisuga olid tema raha ja raha ekvivalendid suurusjärgus 245 miljonit dollarit. Arvestades lisaks, et Novavax on oma arendusi rahastanud suuresti saadud toetuste abil, mida on ettevõttele siiani küll heldelt jagatud, jagub potentsiaalseid riskikohti Novavaxil küllalt.


Allikas: Yahoo.Finance

Moderna (MRNA)

Ravimitele ja vaktsiinidele ja nende tehnoloogiale spetsialiseerunud Moderna arendab mRNA-1273 nimelist vaktsiini, mida peetakse praegu üheks kõige tõenäolisemaks müügiloa saajaks. Moderna 14. juulil avaldatud kliiniliste uuringute vahetulemused näitasid, et mRNA-1273 ei põhjustanud vaktsiini saanud inimestele olulisi kõrvalmõjusid, mis tähendab, et ettevõttele on antud luba alustada 3. faasi kliiniliste uuringutega, lubades katsetada vaktsiini juba suuremal hulgal inimeste peal. Moderna on juba paika pannud ka kolmanda etapi katsetuse plaani, kaasates kokku 30 tuhat inimest USA-st. Kui katsetused on edukad, võib mRNA-1273 olla esimene vaktsiin, millelt taotletakse müügiluba.

2020. aasta esimeses kvartalis langes Moderna müügitulu ligi 50% võrra 8,4 miljoni dollarini, kuid puhaskahjum vähenes 6% 124,2 miljoni dollarini. Kahjum aktsia kohta oli 0,35 dollarit. Moderna avaldab enda II kvartali tulemused 5. augustil. Võrreldes Novavaxiga, kes sõltub suurel määral toetustest, on Moderna hästi kapitaliseeritud. Ettevõttel on investeeringute tegemiseks kasutada 2,4 miljardit dollarit, millest 1,7 miljardit on enda vahendid ja 0,7 miljardit tulevased saadaolevad toetused.


Allikas: Yahoo.Finance

Pfizer Inc (PFE)

Koostöös Saksa ravimitootja BioNTechiga, arendab farmaatsiaettevõte Pfizer praegu nelja erinevat koroonaviiruse vaktsiini variatsiooni, millest esimest ja ühtlasi ka siiani kõige edukamat, BNT162 nimelist vaktsiini katsetatakse inimeste peal alates maikuust. Pfizer väidab, et kui nende vaktsiin osutub ohutuks, on nad juba selle aasta jooksul suutlikud tootma miljoneid annuseid, mis 2021. aastal ulatuksid sadade miljoniteni.

BNT162 vaktsiini vastu on huvi suur, sest eelmisel kolmapäeval teatasid ettevõtted ühiselt lepingust, mille kohaselt eeltellib USA valitsus kokku 600 miljonit BNT162-nimelist vaktsiinidoosi. Sellest 1,95 miljardit dollarit väärt 100 miljonit annust ostab valitsus kohe kui need on valmis saanud ja kui Pfizer on toidu- ja ravimiametilt (FDA) saanud loa vaktsiini hädaolukorras kasutamiseks. Leping annab valitsusele õiguse hiljem 500 miljonit doosi juurde osta. Kuigi see Pfizeri 28. juuli avaldavates II kvartali tulemustes veel ei avaldu, annab tehing arvatavasti ettevõtte müügitulu tõusule korraliku panuse ning lootuse, et Pfizer suudab täita oma 2020. aasta 48 kuni 50 miljardi dollari suuruse käibeprognoosi. Seda eeldusel, et tehing toimub planeeritud ajal ehk oktoobris. 2020. aasta I kvartali müügitulu oli ettevõttel 12 miljardit dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon