Euro on saanud pöidlahoidjaid juurde - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euro on saanud pöidlahoidjaid juurde

Erko Rebane

24.08.2020 09:06

Shutterstock

Veebruarikuu artiklis sa välja toodud, kuidas 1,08 dollarile langenud EUR/USD vahetuskurss võis olla teelahkmel, kus ühes nurgas seisid aastaid euroala ühisvaluuta tõusule panuseid suurendanud varahaldurid ning teisel pool võimendusega fondid, kes omasid euros suurimat lühikest positsiooni alates 2017. aastast.

Tänaseks on selge, et matšis jäid peale pensionifondid, kindlustusettevõtted ja investeerimisfondid, kes on nautinud EUR/USDi  9% kallinemist ligi kahe aasta kõrgeimale tasemele (1,1800 dollarit).

Põhjuseid selle taga on erinevaid: üheks julgustavaks saavutuseks oli Euroopa Liidu 2021-2027 perioodi 1,074 triljoni euro suuruse eelarve ning 750 miljardi euro suuruse majanduse taaskäivitamise programmi heakskiit juulis, mille raames kavatseb Euroopa Komisjon emiteerida ühiseid võlakirju. Finantsturgude jaoks on euroala struktuursed riskid pikalt muret valmistanud, kuid selle sammuga näisid Euroopa riigipead asetavat tugevama ühenduse nimel oma erimeelsused lõpuks kõrvale.  Lisaks on siiani taganttuult pakkunud Ühendriikidega võrreldes edukamalt kontrolli alla saadud koroonaviiruse pandeemia, avades ukse potentsiaalselt kiiremale majanduslikule taastumisele.

Viimase poole aasta jooksul on aga juhtunud see, et kui varahaldurite toonane rekordiline pikk netopositsioon euros on kasvanud veelgi, siis kannapöörde tegid oma hoiakus ka võimendusega fondid (hedge funds). Nagu allolevalt jooniselt võib näha, on fondide lühike netopositsioon muutunud praeguseks suurimaks pikaks positsiooniks alates 2018. aasta aprillist. Ühtlasi võib näha, kuidas sellega on näitaja jõudnud territooriumile, kust ajalooliselt on uuesti suunda vahetatud ning see töötas siis pöördepunkti signaalina ka EUR/USD vahetuskursis.

Allikas: Bloomberg

Varahaldurid ja riskifondid esindavad vaid väga väikest osa valuutaturul toimuvast, kuid ajalooliselt on nende tehinguid puudutav statistika pakkunud siiski väärt informatsiooni antud turuosaliste hoiaku kohta. Ekstreemseks muutunud pikk positsioon euros võiks seada küsimärgi alla EUR/USD vahetuskursi edasise tõusu samasuguse hooga, kuid raske on praegu näha ka seda, et aset leiaks vähikäik tagasi alla 1,10 taseme.

Dollariusu taastumiseks peaks Ühendriikide majandus hakkama ennast näitama paremast küljest, mis aga praegusel ajal on suuresti seotud võimega koroonaviiruse levikut kontrollida. Samuti võib katalüsaatoriks olla vahetuskursi mõju eksportijatele, sest kui euro peaks jätkama edasist tõusu, ähvardaks see pidurdada siinse majanduse taastumist. Viimase käivitajaks on varasemalt olnud eksporditööstus ja kui rahvusvaheline kaubandus on koroonaviiruse tõttu jätkuvalt kannatamas, siis tõuseb konkurentsivõime seda enam esile.

Oma juunikuu prognoosides lähtus Euroopa Keskpank järgnevate aastate SKP ja inflatsiooniootusi hinnates teadmisest, et EUR/USD vahetuskurss võiks jääda alla 1,10 dollari taseme.  Värsked prognoosid antakse septembris, kus peab arvestama juba märksa tugevama valuutaga, mille tõttu võidakse majandusaktiivsuse ootusi allapoole korrigeerida ning seepärast potentsiaalselt nentida, et stiimulprogrammi tuleb suurendada või pikendada.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon