Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga III kvartalis 2020? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga III kvartalis 2020?

Marten Raudsepp

20.10.2020 08:30

2020. aasta III kvartal möödus koroonakriisi keskselt. Kuigi piirangud osaliselt veel kehtisid, siis turud taastusid ning see väljendus ka Kasvukonto investorite portfellides. Järgnevalt vaatame, kuidas Kasvukontol kolmandas kvartalis läks - milliseid otsuseid üle 15 000 investori tegid ning mis fondid suutsid kvartali lõpuks investoritele suurimat tootlust pakkuda.

Olemasolevatest positsioonidest on endiselt enim investeeritud USA 500 suurimat ettevõtet katvasse fondi SXR8, kus on 23% kogu investeeringutest. Kuigi varasemalt on fondi osakaal kerkinud 37%-le, siis uute fondide lisandumisega on investorid oma portfelli laiemalt hajutama hakanud. Tehnoloogiasektor on mitmendat kvartalit järjest populaarsust kogunud ning III kvartalis oli sinna investeeritud natuke üle 12% kogu varadest. Siinkohal on kindlasti oluline mõju ka tehnoloogiasektori hea käekäik turgudel, mis suhtarvuna teistesse fondidesse on investeeringuid suurendanud. Euroopa 600 suurimat ettevõtet sisaldav fond EXSA ligi 7% kolmandal kohal. Esimest korda on esiviisikusse kerkinud maailma ettevõtteid sisaldav VWRL on ligi 5% neljandal kohal. Mainitud fond lisati Kasvukonto fondivalikusse 2018. aasta sügisel ning hea on näha, et investoreid on see kõnetanud. Viiendale kohale on langenud Eurotsooni dividendiaristokraat SPYW ligi 4%-ga.

 

Keskmiselt on ühe Kasvukonto investori portfelli valitud 3,46 fondi. Uus raha investeeritakse üsna sarnaselt juba olemasolevatele positsioonidele. Enim suunatakse uus raha SXR8 fondi, kuhu läheb ligi 17,4% uutest investeeringutest (kvartal varem 18,6%). Tehnoloogiasektorit järgiva EXXT investeeringud on eelmise kvartaliga võrreldes veidi kasvanud ning sinna investeeritakse 12,0%-ga (varem 10,6%). Järjest kindlamat kolmandat positsiooni hoidvasse maailma turgude indeksfondi VWRL läheb 9,3% uuest rahast (varem 9,7%). Euroopa 600 suurimasse ettevõtet katvasse fondi EXSA suunatakse 5,0% rahast (varem 5,2%). Jätkuvalt on aktiivsed dividendifondid – ISPA-sse läheb 4,0% uuest rahast ja SPYW-sse 3,9%.

Kui selle aasta I kvartalis oli fondide keskmine tootlus -17,8% ja II kvartalis +21,1%, siis III kvartal oli mõõdukas. 29 fondi 43-st suutsid pakkuda investoritele positiivset tootlust. Keskmiseks tootlusnumbriks kujunes 4,7%. Parimat tootlust näitasid krüptovaluutafond COINETHE, mis tõusis kolme kuuga 55,0% ja puhta energia tootjad IQQH, mis tõusis 40,5%. Elektriautode tootjad tõusid Tesla aktsia tuules, mis on fondi suurim investeering 4,3%-ga 15,1%. Suurimad langejad olid Venemaa ettevõtteid sisaldav DBXV, mis langes 10,2%, Ladina-Ameerika ettevõtteid sisaldav ALAT 7,9% ja Ida-Euroopa fond LEERD, mis langes 6,5%.

43-st fondist 14 maksab dividendi lõppinvestori kontole ning ülejäänud 29 fondi reinvesteerivad dividendi. Suurimat dividenditootlust pakub ISPA 4,64%-ga ja SPYW 3,3%-ga. Ettevõtete võlakirjafond IBCD dividenditootlus praegusesse hinda on 3,04%. Varasemalt parima dividenditootlusega silma paistnud väärtusettevõtete fond VAL-i dividenditootlus on langenud aastaga ligi 46% ning tootlusega 3,07% paikneb fond neljandal kohal.

Olgugi, et Kasvukonto on eelkõige pikaajaline investeerimistoode, mis oma täisefektiivsuse saavutab võimalikult pika aja jooksul on huvitav vaadata, kuidas on ostude/müükide suhe kvartaalselt muutnud. Kui keskmine ostude arv kogu orderitest on 76%, siis tundub, et III kvartalis tundsid investorid vajadust kasumit välja võtta. Eelmises kvartalis moodustasid ostud 72% kõikidest Kasvukonto orderitest (kvartal varem 82%).

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mis loodi 2001. aastal. LHV Kasvukonto vahendusel saavad investorid valida enda portfelli kuni kuus indeksfondi ning määrata nendesse investeerimise osakaalud. Juhul kui kolmapäeva õhtul on kontol vähemalt 1 euro, investeeritakse see vastavalt nendele valikutele. Portfellide arv kliendi kohta ei ole piiratud. Rohkem infot LHV Kasvukonto kohta leiab siit.

Loe ka kuhu investeeriti Kasvukontoga 2020. aasta II kvartalis ja kuidas investeeriksid Kasvukonto kaudu Eestis tuntud väikeinvestorid.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon