Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga IV kvartalis 2020? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga IV kvartalis 2020?

Marten Raudsepp

08.02.2021 06:30

2020. aasta tervikuna oli kahtlemata sündmuste rohke. Viimases kvartalis oli kesksel kohal USA presidendivalimised, millel investorid teravalt silma peal hoidsid. Järgnevalt vaatame, kuidas Kasvukontol neljandas kvartalis läks - milliseid otsuseid üle 15 000 investori tegid ning mis fondid suutsid kvartali ja kogu aasta lõikes investoritele suurimat tootlust pakkuda.

Olemasolevatest positsioonidest on endiselt enim investeeritud USA 500 suurimat ettevõtet katvasse fondi SXR8, kus on 21% kogu investeeringutest. Kuigi varasemalt on fondi osakaal kerkinud 37%-le, siis uute fondide lisandumisega on investorid oma portfelli laiemalt hajutama hakanud. Tehnoloogiasektori tõus on üle pika aja pidurdunud ning IV kvartalis oli sinna investeeritud natuke üle 12% kogu varadest. Euroopa 600 suurimat ettevõtet sisaldav fond EXSA on 6% kolmandal kohal. Kaugele maha ei jää globaalne indeksfond VWRL, kus on hetkel ligi 6% kõikidest Kasvukonto investorite varadest. Eelmine aasta lõpus investorite tähelepanu püüdnud roheline investeerimine on samuti Kasvukonto portfellides mõju avaldanud – ühtepidi tänu investorite valikule, kes on fondi oma portfelli lisanud ja teistpidi tänu fondi väga heale tootlusele, mis on tema osakaalu kogu Kasvukonto investeeringutes märkimisväärselt mõjutanud. Puhta energia tootjate fond IQQH, mis lisati fondivalikusse juba 2018. aasta suvel ning kuhu on nüüdseks jõudnud veidi üle 4% investeeringutest on jõudnud viiendale kohale kogu investeeringutest.

Keskmiselt on ühe Kasvukonto investori portfelli valitud 3,43 fondi. Uus raha investeeritakse üsna sarnaselt juba olemasolevatele positsioonidele. Enim suunatakse uus raha SXR8 fondi, kuhu läheb ligi 16,0% uutest investeeringutest (kvartal varem 17,4%). Tehnoloogiasektorit järgiva EXXT investeeringud on eelmise kvartaliga võrreldes veidi kasvanud ning sinna investeeritakse 13,5%-ga (varem 12,0%). Kolmandale kohale on kerkinud puhta energia tootjate fond IQQH, kuhu suunati 8,6% rahast. Neljandaks on langenud globaalne indeksfond VWRL 7,5%-ga. Jätkuvalt on populaarne ka dividendifond ISPA, kuhu läheb 3,8%.

Kui selle aasta I kvartalis oli fondide keskmine tootlus -17,8%, II kvartalis +21,1% ja III kvartalis +4,7%, siis aasta viimane kvartal lõppes keskmise tootlusega +15,4%. Esikolmikus suuri muudatusi võrreldes varasema kvartaliga ei tulnud. Krüptovaluuta Bitcoin liikumist järgiv COINXBE kasvas kolme kuuga 157%, Ethereumit järgiv COINETHE 97% ja roheenergiale panustav IQQH 41%. Suurimad langejad olid kuld -6%, väärismetallide fond VZLE -3% ja võlakirjafond IBCD -2%.

Kogu aasta keskmiseks tootluseks kujunes +24,8%. 47-st fondist 33 näitas positiivset tootlust ning 14 jäi punasesse. Krüptovaluutad tegid parima tulemuse ka kogu aasta lõikes. COINETHE kasvas +473%, COINXBE 271% ja roheenergia IQQH 116%. Negatiivse poole pealt paistsid silma Venemaa ettevõtteid sisaldav DBXV -22%-ga, kinnisvarasse panustav SPYJ -21%-ga ja Ladina-Ameerika suurimatesse ettevõtetesse panustav ALAT -21%-ga.

47-st fondist 14 maksab dividendi lõppinvestori kontole ning ülejäänud 33 fondi reinvesteerivad dividendi. Suurimat dividenditootlust pakub ISPA 4,01%-ga ja SPYW 3,05%-ga. Ettevõtete võlakirjafond IBCD dividenditootlus praegusesse hinda on 3,00%. Varasemalt parima dividenditootlusega silma paistnud väärtusettevõtete fond VAL-i dividenditootlus on langenud aastaga ligi 44% ning tootlusega 2,70% paikneb fond neljandal kohal.

Olgugi, et Kasvukonto on eelkõige pikaajaline investeerimistoode, mis oma täisefektiivsuse saavutab võimalikult pika aja jooksul on huvitav vaadata, kuidas on ostude/müükide suhe kvartaalselt muutnud. Kui keskmine ostude arv kogu orderitest on 77%, siis ka IV kvartalis oldi pigem ostupoolel ning positsioone ei realiseeritud. Ostutehingud moodustasid 75% kogu tehingute mahust.

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mis loodi 2001. aastal. LHV Kasvukonto vahendusel saavad investorid valida enda portfelli kuni kuus indeksfondi ning määrata nendesse investeerimise osakaalud. Juhul kui kolmapäeva õhtul on kontol vähemalt 1 euro, investeeritakse see vastavalt nendele valikutele. Portfellide arv kliendi kohta ei ole piiratud. Rohkem infot LHV Kasvukonto kohta leiab siit.

Loe ka kuhu investeeriti Kasvukontoga 2020. aasta III kvartalis ja kuidas investeeriksid Kasvukonto kaudu Eestis tuntud väikeinvestorid.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon