Insaideritel on häid uudiseid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Insaideritel on häid uudiseid

Erko Rebane

06.09.2021 10:20

Shutterstock

Eelmise aasta alguses üleilmselt levima hakanud koroonaviirus külvas toona veebruaris ja märtsis aktsiaturgudel paanikat, sest ega kellelgi polnud täpset aimu viiruse ohtlikkusest ja selle tagajärgedest majandusele. Investoritest märksa paremat ülevaadet omanud börsiettevõtete insaiderid asusid aga languste süvenedes ühe jõulisemalt aktsiaid kokku ostma ja nagu nüüd tagasi vaadates teame, oli turuosaliste laiem ring muutunud tuleviku suhtes liiga pessimistlikuks.

2020. aasta märtsi põhjast alustas USA aktsiaturg üsna järjepidavalt väldanud tõusu, mille ajal on sisuliselt mullu suvest alates ette heidetud seda, et hinnad on võrreldes ettevõtete kasumitega liiga kiiresti ja kõrgele kerkinud.

Wall Streeti üks pessimistlikumaid strateege Citigroupi Tobias Levkovic on pidanud korduvalt oma S&P 500 sihti ülespoole korrigeerima, vandudes alla turu jõule. Näiteks mullu augustis, kui S&P 500 oli jõudnud üle 3400 punkti, tõstis ta 2020. a lõpu prognoosi 2900 punktilt 3300 punktile ja ootas indeksi tõusu selle aasta lõpuks 3800 punktile. Praegu, mil S&P 500 indeks kaupleb juba üle 4500 punkti, prognoosib Levkovic laiapõhjalise indeksi pea 12% langust 4000 punktile.

Põhjus, miks USA aktsiaturg on ilma 5% korrektsioonita tõusnud nüüd juba 10 kuud järjest ning seda vaatamata ette heidetud kõrgele valuatsioonile, koroonaviiruse lainetele ja Föderaalreservi plaanile hakata likviidsust vähendama, peitub majanduse ja veelgi enam ettevõtete äritegevuse alahinnatud kasvus. Kuna kellelgi teisel pole firmast nõnda head ülevaadet kui seda on insaideritel ehk ettevõtte juhtivate positsioonidega töötajatel, võib antud grupi uuesti suurenenud ostuhuvi börsidel miskit reeta.

Alloleval joonisel on sinisega tähistatud S&P 500 indeksile lisaks välja toodud insaiderite ostu- ja müügitehingute suhe. Nagu LHV finantsportaalis sai ka mullu märtsis kirjutatud, ületasid insaiderite ostud müüke ühes punktis pea kaks korda, töötades ülejäänud turuosaliste silmis väga hea signaalina.

Sealt edasi ostu- ja müügihuvi tasakaalustus, hoides kordajat tänavu aasta algusest kuni juulini väga madalana. Augustis aga kahmas Bloombergi kohaselt üle 1000 insaideri oma tööandja aktsiat kokku, mida oli viimati nõnda palju eelmise aasta mais. Ka müüvate insaiderite arv suurenes võrreldes juuliga, ent see kasv jäi tagasihoidlikumaks, tänu millele insaiderite ostude ja müükide indeks kerkis kõrgeimale tasemele viimase aasta jooksul.

Olukorras, kus S&P 500 indeks on tänavu tõusnud 20%, upitades tootluse alates 2020. aasta 23. märtsi põhjast üle 100% ja suurendades korrektsiooni ootajate ridasid, võib insaiderite kasvanud ostuhuvi pakkuda julgustavat signaali juhtivate töötajate kindlusest väljavaate osas.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon