10 investeerimismüüti, mis tekitavad eksiarvamusi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

10 investeerimismüüti, mis tekitavad eksiarvamusi

Jens Veende

11.10.2021 14:00

Investeerimismaailmaga seonduvalt levivad mitmed erinevad müüdid, millel ei pruugi aga tõepõhja all olla. Vaatame üle, millised müüdid kipuvad investeerimisega alustamist keeruliseks tegema või hiljem mitte kõige paremaid otsuseid kannustama.

1. müüt: Säästmisest piisab tulevikuks kogumiseks

Tegelikkus: Kui paned igal kuul kõrvale 100 eurot, kogud 20 aastaga kokku 24 000 eurot. Raha koguneb, kuid ei kasva. Kui aga investeerid igakuiselt 100 eurot 7%-se tootlusega, on sul 20 aasta pärast kogunisti 51 000 eurot.

2. müüt: Investeerimine aitab kiiresti rikastuda

Tegelikkus: Lühiajaliselt võib investeeringu väärtus kõikuda. Üldjuhul on soovitatav oma investeeringuid hoida vähemalt 4–5 aastat, Warren Buffeti sõnul vähemalt 10 aastat.

3. müüt: Investeerimine vajab palju aega

Tegelikkus: Passiivne investeerimine laiapõhjalistesse indeksitesse ei nõua igapäevast ettevõtete ja turgude analüüsi.

4. müüt: Ma ei elagi nii kaua, et saaksin oma investeeringust tulu

Tegelikkus: Tõenäoliselt elad sa kauem, kui oodata oskad. Kui oled praegu 50-aastane, on sul ees keskmiselt 25 eluaastat.

5. müüt: Börsilangus sööb kogu mu investeeringu ära

Tegelikkus: Börsil on tsüklid, st tõusud ja langused, kuid tehes regulaarseid investeeringuid, saad kasu nii tõusudest kui ka langustest.

6. müüt: Alustada tuleb ainult ühe ettevõtte aktsiate ostmisega

Tegelikkus: Ostes ainult ühe ettevõtte aktsiaid paned sa kõik oma munad ühte korvi. Mõistlikum oleks hajutada oma munad erinevate korvikeste vahel, investeerides laiapõhjaliselt indeksfondi.

7. müüt: Investeerimine on ainult rikastele

Tegelikkus: Alustada saad nii, et paned regulaarselt kõrvale väikseid summasid. Hea võimalus väikeste summadega alustamiseks on kasutades LHV Kasvukontot või ostes Balti aktsiaid.

8. müüt: Hea hetk investeerimiseks on juba möödas

Tegelikkus: Nagu ütleb hiina vanasõna: parim aeg puu istutamiseks oli 20 aastat tagasi, järgmine parim aeg on täna. Kui oled pika ajahorisondiga ja alustad investeerimisega veel täna, on sul piisavalt aega nautida liitintressi imesid.

9. müüt: Investeerimine on nagu kihlvedu

Tegelikkus: Lühiajaline hinnaliikumine võib tõepoolest olla ettearvamatu, kuid pikas perspektiivis tasuvad läbimõeldud investeeringud end ära.

10. müüt: Headel aegadel tuleb osta, halbadel aegadel müüa

Tegelikkus: Turgude ajastamisega on lihtsam teha kahju kui kasu, kuna tegemist on keerulise eesmärgiga. Kui seda siiski üritad, siis ära mine eufooriaga kaasa, vaid riski pigem siis, kui veri on tänavatel.

---

Et sind investeerimismaailma saabumise puhul tervitada ja sulle toeks olla, jagame kokku 100 kasulikku soovitust, mida alustava investorina võiks arvesse võtta. Vaata ka:

10 asja, mida peab teadma alustav investor

10 allikat, kust investeerimiseks kasulikku infot saada

10 märki, mida investeerimisel ettevõtte kohta vaadata

10 käitumuslikku viga, mis su portfellile ankruks on

10 raamatut, mida investeerimise kohta lugeda

10 sammu, mis enne IPO-l osalemist läbi teha




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon