Kasvukonto eksperimendi IV kvartali tulemused - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperimendi IV kvartali tulemused

Raido Tõnisson

05.01.2022 09:02

LHV

2021. aasta neljas kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas muutusid meie Kasvukonto eksperimendis osalevate Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. Neljandas kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 126 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 2782 eurot.

Kolmanda kvartali tulemusi saad vaadata siin.

2021. aasta neljas kvartal oli sarnane tervele aastale - S&P 500 indeks jätkas oma rekordite püstitamist, mida eelkõige vedasid USA suurimate ettevõtete esiviisik. See tähendas omakorda eriti edukat kvartalit tehnoloogiaettevõtteid koondava Nasdaq 100 indeksi jaoks. Eksperimendis osalejate portfellides leidub ka hulgaliselt arenevate turgude ettevõtetesse investeerivaid fonde, millel neljas kvartal nii hästi ei läinud.

Osalejate portfellide väärtuste areng neljandas kvartalis on välja toodud alloleval graafikul.

Marko Oolo

Investeerimisklubi asutaja Marko Oolo investeeris USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet (EXXT) koondavasse fondi, mis aitas osaleja portfellil tõusta 3890 euroni. Kuigi sektorite lõikes jäi tehnoloogia 2021. aastal S&P 500 11-st sektorist kolmandale kohale, siis aasta viimase kvartaliga saavutas see 15%-lise tõusuga esikoha. Enda sissemakseid arvestamata kujunes Marko aastaseks tootluseks kokkuvõttes 39%, edestades S&P 500 indeksit 10%-ga.

Rahapuu blogi (Tauri Alas)

Rahapuu blogi pidava Tauri Alase valikuteks olid maailma ettevõtted 75% (VWRL), USA tehnoloogiaettevõtted 21% (EXXT), Bitcoin 2% (COINXBE) ja Venemaa ettevõtted 2% (DBXV) ulatuses. Portfelli kasvu vedasid kaks suurimat positsiooni, samas kui Bitcoini hind jäi kvartali kokkuvõttes stabiilsele tasemele. Venemaa ettevõtted kukkusid eesotsas sealsete energiaettevõtetega pärast edukat kolmandat kvartalit aga 8% võrra, ehkki tänu fondi väiksele osakaalule see portfelli lõpptulemusele olulist mõju ei avaldanud.

Kristi Saare

Kristi portfell koosneb 60% ulatuses USA suurettevõtetest (SXR8), 30% ulatuses dividendimaksjatest (ISPA) ja 10% ulatuses e-spordist (ESP0). Mõlema fondi jaoks oli neljas kvartal üsna edukas: kui SXR8 lõpetas kvartali 14% tootlusega, siis dividendimaksjate hinnatõusuks kujunes 5%, millele lisandus veel oktoobri keskpaigas tehtud väljamakse. Aasta kokkuvõttes kallines ISPA fondiosak 15% võrra, mistõttu väljamaksetootlus on alanenud aasta lõpu hinda arvestades 3%-ni. See annab aga lootust, et osaku kohta tehtava väljamakse suurus 2022. aastal tõuseb.

Taavi Pertman

Taavi investeerib 80% maailma ettevõtetesse (VWRL), 10% veekäitlusesse (IH2O), 5% automatiseerimisse (RBOT) ja 5% küberturvalisusesse (ISPY). Neljanda kvartali lõpu seisuga oli Taavi portfelli väärtus kasvanud võrreldes kolmanda kvartaliga 560 euro võrra 3546 euroni. Nii nagu ka kolmandas kvartalis, olid Taavi portfellis väiksema osakaaluga fondid ühtlasi ka kõige parema tootlusega, saavutades robootika puhul kvartalitootluseks 13% ja veekäitluse puhul 11%. Küberturvalisuse ISPY kvartalitootlus piirdus siiski 4%-ga, ehkki valdkonda käsitletakse järgmise kümne aasta perspektiivis endiselt ühe kiiremini kasvavana.

Märten Kress

Märteni portfell koosneb 60% ulatuses maailma ettevõtetest (VWRL) ning ülejäänud osa moodustavad USA väiksed ettevõtted (XRS2). Maailma suurimate ettevõtete jätkuva turuväärtuse tõusu najal saavutas VWRL 2021. aasta IV kvartali kogutootluseks 9%, arvestatuna koos aasta lõpus väljamakstud dividendiga. Russell 2000 indeksit järgiva USA väikeettevõtete fond kallines neljandas kvartalis vaid 3% võrra ning jäi aasta kokkuvõtteski suurematele ettevõtetele oluliselt alla.

Jaak Roosaare

Jaak valis oma portfelli ühe laiapõhjalise fondi - maailma ettevõtted (VWRL), mis aitas investori portfellil tõusta võrreldes kolmanda kvartaliga 638 euro võrra. See kinnitab tõsiasja, et pikaajalisel investeerimisel ei pruugi portfelli kompleksus automaatselt kõrgemat tootlust tähendada ning arvestatav tootlus mõõduka riski juures on võimalik saavutada ka üksnes ühe maailma turge katva fondiga.

Jekaterina Tint

3413 euro suuruse portfelliga neljanda kvartali lõpetanud Jekaterina investeerib maailma ettevõtetesse 65% (VWRL), Aasiasse 25% (AASI) ja automatiseerimisse 10% (RBOT) ulatuses. Kokkuvõttes kasvas portfelli kogutootlus neljandas kvartalis võrreldes eelneva kvartaliga 17%-lt 23%-ni, mille kiiremat kasvu pidurdasid Aasia arenevate turgude ettevõtted.

Investor Toomas

Hiina ettevõtteid koondava fondi XCHA 8% tõus viis Äripäeva väljamõeldud tegelase Investor Toomase portfelli neljanda kvartali lõpu seisuga 3335 euroni, mis tähendab 20%-list portfelli kogutootlust. XCHA väiksem langus võrreldes teise arenevate turgude ettevõtteid koondava AASI-ga tuleneb viimase suuremast osakaalust tehnoloogiaettevõtetesse, mida jätkuvalt mõjutasid negatiivselt poliitilised pinged Hiinas. XCHA suurim positsioon on hoopis aga maailma suurim joogitootja, mis on ühtlasi ka väärtuslikuim ettevõte Hiinas, kui mitte arvestada tehnoloogiaettevõtteid.

Rahakratt

Hoolimata Aasia arenevate turgude (AASI) märkimisväärsest 30% osakaalust ja selle külgsuunalisest liikumisest ulatus Rahakrati portfelli kogutootlus neljanda kvartali seisuga 18%-ni. Pärast edukat 2020. aastat on oma momentumi kaotanud aga puhta energia tootjaid koondav INRG, mis moodustab portfellist samuti 30%. Tervishoiuinnovaatorid (HEAL) moodustavad Rahakrati portfellist 20%, saavutades sarnaselt puhta energia tootjatele neljanda kvartali tootluseks −1%. Portfelli tõusu vedasid aga USA tehnoloogiaettevõtted (EXXT) 20% ulatuses.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon