Dalio ja Tepperi hiljutised investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dalio ja Tepperi hiljutised investeerimisotsused

Raido Tõnisson

25.02.2022 08:52

Wikipedia

Veebruari keskel avaldasid USA kaks tuntud investeerimisfirmat Bridgewater Associates ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2021. aasta IV kvartalis. Ühise joonena olid mõlemad fondijuhid aktiivsed nii ostu- kui müügipoolel, vahetades enamasti kõrgetel ootustel põhinevad kasvuaktsiad välja turvalisemate investeeringute vastu. Need hõlmasid peamiselt tarbekaupade sektorisse kuuluvaid tuntud dividendimaksjaid, kuid ka vanema majanduse nafta- ja tööstussektori aktsiaid.

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 223,0 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokkuvõtva raamatu „Põhimõtted“, mis on saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on viimaste andmete põhjal hinnatud 20 miljardit dollarit.

Neljanda kvartali lõpus ulatus Bridgewateri investeeringute turuväärtus kokku 17,2 miljardi dollarini, kasvades eelneva kvartaliga võrreldes 6% võrra. 89 positsiooni sulgemise ja 137 uue investeeringu tulemusena suurenes positsioonide koguarv kvartaliga 48 võrra 731ni, mis on viimase mitme aasta kõrgeim tase. Dalio portfell sektorite lõikes jaguneb 50% ulatuses ühtlaselt finantssektori ja esmatarbekaupade ettevõtete vahel ning teise poole moodustavad suures osas tarbekaupade sektor (17%) tervishoid (16%).

Kuigi positsioonide arv on suur, moodustavad Dalio 10 suurimat positsiooni 35,6% portfelli kogumahust, eesotsas USA suurettevõtteid koondava indeksfondi S&P 500-ga, tarbekaupu tootva Procter Gamble’iga ning arenevate turgude ettevõtteid koondava indeksfondiga Vanguard Emerging Markets ETF. Üldiselt näib, et võrreldes kolmanda kvartaliga on Dalio vähendanud indeksfondide osakaalu ning üritanud tabada soodsaid ostukohti üksikaktsiate abil.

Teadlikult või mitte, osutusid kõik suuremad juurdeostud ja lisatud positsioonid dividende maksvateks ettevõteteks. Kuna korraga suure osa raha paigutamine uude positsiooni ei ole Daliole omane, moodustavad uued positsioonid üsna väikese osa fondi kogumahust. Kõige suuremaks investeeringuks osutus siiski kaitsetööstuse ettevõtte Raytheon Technologiesi aktsiate ost 16 miljoni dollari eest, hõivates portfelli turuväärtusest 0,09% suuruse osa. Ehituskaupu tootvasse ettevõttesse Carlisle Companies ja snäkke tootvasse Mondelez Internatonali investeeris Dalio kummassegi 12 miljardit dollarit.

Kuna kolmandas kvartalis oli suurendatud positsioonide turuväärtus paljudel juhtudel nullilähendane, väljendus nende aktsiate väikesemahuline juurdeost portfellis positsiooni turuväärtuse mitmetuhande protsendilise tõusuga. Dalio suurendas neljandas kvartalis investeeringuid kommunikatsiooniettevõtetes AT&T ja Comcast ning keskkonnateenuseid pakkuvas Republic Services, ehkki nende aktsiate ostuks kulutatud summa oli kokku vaid 20 miljonit dollarit.

Müügipoolel oli märkimisväärsemateks tehingutest väljumine Amazoni positsioonist, samuti veepuhastusteenuseid pakkuva Ecolabi positsiooni sulgemine. Daliol oli aktsiaid ka tervishoiuteenuseid pakkuvas Hill-Rom Holdingsis, mis eelmise aasta neljandas kvartalis ühines teise mitmekülgse tervishoiuettevõtte Baxter Internationaliga. Osaliselt müüs Dalio kahe USA tehnoloogiagigandi Apple’i ja Alphabeti aktsiaid, vastavalt 93% ja 90% ulatuses, ehkki suurimas mahus vähendatud positsiooniks osutus meditsiinitooteid müüv ja bioteadusega tegelev Danaher Corporation (-97%).

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 15,8 miljardit dollarit.

2021. aasta IV kvartali seisuga hõlmab Tepperi portfell kokku 56 aktsiat, mida on 7 võrra vähem kui eelnevas kvartalis. Portfelli koguväärtus langes kvartaliga 7,1% võrra 3,9 miljardi dollarini ehk madalaimale tasemele alates 2020. aasta II kvartalist. Kuigi neljandas kvartalis Tepper mõnevõrra vähendas oma kaht suurimat positsiooni, juhivad portfelli suures osas endiselt Alphabet ja Meta Platforms, moodustades kahepeale kokku pea 20% portfellist. Kogu portfelli osas on näha, et kogumaht on suures osas koondunud kümnele suurimale positsioonile, mille turuväärtus moodustab koguni 58% kõikidest investeeringutest.

Uutest positsioonidest sisenes Tepper suurelt USA autotootjasse General Motors, mis 132 miljoni dollarilise turuväärtusega moodustab portfellist 3,4%. Ka ülejäänud neli uut positsiooni hõlmasid tarbekaupade sektorit, ehkki kõik nad tegelevad moekaupade või sporditarvete jaemüügiga: Nordstrom, Dicks Sporting Goods, Gap ja Foot Locker. Viimaste osakaal portfellis kokku jääb 1,7% juurde, moodustades 67 miljonit dollarit ehk umbes poole General Motorsist.

Täiendavatest investeeringutest ostis Tepper juurde nafta- ja maagaasiettevõtteid EQT Corporationi (+71%) ja Energy Transferi (+22%), kuid turuväärtuselt osutus suurimaks investeeringuks jällegi jaemüügiettevõte – Macy’s. Investeeringu kogumahuks kujunes neljandas kvartalis 264 miljonit dollarit, kuid samasse ettevõttesse on Tepper investeerinud 158 miljonit dollarit ka 2021. aasta kolmandas kvartalis.

Müügipoolel vähendas Tepper neljandas kvartalis sarnaselt Daliole riski arenevatel turgudel, lüües kahjumi lukku Alibaba positsioonis. Kasumiga väljus Tepper aga tervishoiuasutusi ja -teenuseid pakkuvast HCA Healthcare’ist ning neljandas kvartalis oma väärtusest 30% kaotanud Twitterist.

Riske vähendas Tepper teistegi langejate näol, hõlmates sõidujagamis- ja toidu kohale toomise platvormi Uber, makselahendusi pakkuvat Alliance Data Systemsit ning telekomi ettevõtet T-Mobile US. Aktsiate arvu muutuselt küll vähem, kuid turuväärtuselt kujunes üheks suurimaks müügitehinguks just T-Mobile’i aksiate vähendamine, mis vabastas Tepperile 148 miljonit dollarit.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon