LHV klientide populaarseimad aktsiad aprillis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide populaarseimad aktsiad aprillis

Raido Tõnisson

06.05.2022 15:08

LHV

Möödunud kuu ei pakkunud aktsiaturgudele leevendust, jätkates oma laiapõhjalist langust eelkõige geopoliitiliste pingete, intressitõstete ja maailmamajanduses valitseva ebakindluse tõttu. Tehnoloogiaindeks Nasdaq 100 langes aprillis 13%, tähistades halvimat tulemust alates 2008. aastast, samas kui USA suurettevõtteid koondava S&P 500 indeksi jaoks on 2022. aasta alanud kõige kehvemini alates 1939. aastast. Negatiivsest sentimendist hoolimata ostsid LHV kliendid aprillis ennekõike USA tehnoloogiaaktsaid, aga ka Balti börsi väärtpabereid.

Kaubeldud kogukäibelt suurima ostu osakaaluga aktsiad. Hinnamuutus alates 2022. aasta algusest 5. mai sulgemishinna seisuga. Allikas: LHV

Ostupoolel olid LHV kliendid aprillis kõige aktiivsemad USA tehnoloogiaaktsiate osas, millest paljud avaldasid aprilli lõpus ka oma esimese kvartali finantstulemused. Enimostetud aktsiatest teisele kohale sattus aga LHV klientidele varemgi tuntud mere teel konteinervedude teenuseid pakkuv ZIM Integrated Shipping. Kuigi aprillis odavnes aktsia 23,5%, on see alates aasta algusest endiselt 38%ga plussis, peamiselt tänu märtsis välja makstud erakorralisele dividendile 17 dollarit aktsia kohta (aktsia 5. mai sulgemishind oli 65,67 dollarit).

Pooljuhtide tootja Inteli aktsia piirdus turu keskmisest väiksema ehk aprillis 9,4% langusega, mida osaliselt süvendasid ettevõtte 28. aprillil avaldatud I kvartali tulemused. Kuigi Intel ületas I kvartalis analüütikute ootusi nii tulude kui ka kasumi osas, ajendas investoreid oma aktsiaid müüma ettevõtte tegevjuhi sõnum, et pooljuhtide tööstus seisab oluliste väljakutsetega ka järgnevates kvartalites, sundides oma varem antud prognoose koomale tõmbama. Tulemuste avaldamise järgsel päeval langes Inteli aktsia 4% võrra.

Oma osa aktsiahinna paremale säilimisele on andnud Inteli korralik dividenditootlus, millele investorid pööravad praegusel ebakindlal ajal rohkem tähelepanu. Keerulistest aegadest hoolimata otsustas Intel tõsta 1. juunil väljamakstavat dividendi 0,36 dollarini aktsia kohta, mis 5. mai aktsia hinda 44,6 dollarit annab dividenditootluseks 3,2%. Aastatagusega võrreldes on väljamakstav dividend seega tõusnud 4,9% võrra.

Suurim langeja oli aprillis Netflixi aktsia, millest kuu lõpus kirjutasime lähemalt siin. Hiljutistest sündmustest on Netflix sattunud kohtuvaidlusesse, mille kohaselt investorid süüdistavad ettevõtet eksitava teabe esitamises.  Kohtuasja kohaselt eksitas Netflix aktsionäre 2021. aasta kolmanda kvartali aruandes, kui ettevõte jättis investoritele ütlemata, et Netflixi aeglasem klientide kasv tuleneb klientide kontode jagamisest ja teiste voogedastusteenuste suurenenud konkurentsist.

Sündmuste keerisest ei jäänud aprillis välja Meta Platformsi aktsia, mis pärast veebruarikuu järku kukkumist tegi 28. aprillil ligi 17%lise taastumise. Järsk ostusurve tulenes Meta avaldatud I kvartali tulemustest, mille kohaselt kasum aktsia kohta ületas analüütikute ootusi koguni 6,3% võrra. Kuu kogutootluseks kujunes aga −18%, tulenedes laiapõhjalisemast langusest.

Balti börsilt olid suurima ostude osakaaluga aktsiad Telia Lietuva ja HansaMatrix, millest esimene kinnitas 28. aprillil toimunud üldkoosolekul selle aasta dividendiks 0,1 eurot aktsia kohta, ex-kuupäevaga 11. mai.

4. aprillil teatas HansaMatrix oma esialgsed I kvartali käibenumbrid, mis kasvasid aastaga 2,8% võrra 5,99 miljoni euroni (+23,9% võrreldes 2021. aasta IV kvartaliga). Tulude suurenemist toetasid ettevõtte kasvanud nõudlus andmesidevõrkude ja tööstussegmendis, samuti alustati tootmist uutele klientidele. HansaMatrix avaldab oma täispika kvartaliaruande 12. mail.


Kaubeldud kogukäibelt suurima müügi osakaaluga aktsiad. Hinnamuutus alates 2022. aasta algusest 5. mai sulgemishinna seisuga. Allikas: LHV

Aprillikuu müükidest olid suurima kaaluga eelkõige Põhjamaade ja Balti riikide aktsiad, eesotsas Soome telekomiseadmete tootja Nokia väärtpaberiga. Kuigi Nokia aktsia pidi aprillis leppima 9,2% langus, pakkusid mõnevõrra leevendust kuu lõpus avaldatud tugevad kvartalitulemused. Nokia tulud kasvasid esimeses kvartalis 5%, ulatudes 5,35 miljardi euroni ja ärikasum 5,8% 583 miljoni euroni, ületades analüütikute 513 miljoni euro ootust. Vaatamata tarneahela probleemidele ja komponentide kõrgematele hindadele aitasid tulemustele kaasa ennekõike nõudlus ettevõtte 5G-seadmete järele.

Tööstuste lõikes paistavad müügipoolel silma eelkõige autotootjad, mida kümne populaarseima aktsia seas on koguni kolm. Rootsi autotootja Volvo Cari eelmise aasta lõpus toimunud IPO vastu oli LHV klientide huvi suur, kuid aprillis on aktsiat hakatud suuremas osakaalus müüma. Volvo Car aktsia jaoks on 2022. aasta vastupidine eelmise aasta lõpule, kui börsidebüüdi esimesed kuud näitasid korralikku tootlust. Alates aasta algusest on aktsia langenud ligi 35%, samas kui aprillikuus jäi aktsia 4,2% isegi plussi.

Mitte ainult Volvo Car, mõjutavad kogu autotööstust Hiinas kehtivad koroonapiirangud, mis valmistavad probleeme varuosade tarneahelale ja see avaldab omakorda survet autotootjate tuludele. Et seda vältida, on Volvo Car otsimas võimalusi hankida komponente võimalikult oma tootmistehaste lähedusest.

Silvano Fashion Groupi osas kasvab ebakindlus seda enam, mida pikemaks venib sõda, ehkki mais avaldatavad kvartalitulemustes sõja mõju veel tõenäoliselt ei kajastu. Sellegipoolest teenis Silvano varem üle poole oma tuludest Venemaalt ja umbes kolmandiku Valgevenest, kus asub ka tema suurim tehas. Aprillikuuga odavnes Silvano aktsia 18,9% võrra, samas kui aasta algusest arvestatuna ulatub langus ligi 63%ni.

Saunum avaldas aprilli alguses oma märtsikuu tulunumbrid, mis näitasid aastaga ligi 100% kasvu. Mais avaldatud tulemuste kohaselt aprilli kohta kasvasid tulud eelmisel kuul aga 44% aastaga, mis tähendab kuuvõrdluses 4% käibekasvu. Lisaks teatas Saunum aprilli lõpus Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutusega otsusest, mille kohaselt toetab asutus Saunumi uue kerisemudeli arendamist 50% ulatuses.

Aprillis külgsuunas liikunud, kuid alates aasta algusest ligi 65% tõusnud The Mosaic Company aktsiale on positiivset mõjunud eelkõige baasmaterjalide sektori taganttuul, mille varju investorid tõusva inflatsiooni ja materjalide nappuse keskkonnas pagenud on. The Mosaic Company on maailma juhtiv väetisetootja, kes teenindab põllumajandusettevõtteid üle maailma.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon