Kõik, mida pead teadma LHV Groupi aktsia jagunemise kohta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kõik, mida pead teadma LHV Groupi aktsia jagunemise kohta

Linda Hallika

29.06.2022 09:40

LHV

4. juuli hommikul toimub LHV Groupi aktsiate 10-1 (kümme ühe vastu) split ehk jagunemine, et nendega kauplemine senisest kättesaadavamaks muuta. Investorilt see tegutsemist ei nõua – enne jagunemist omandatud aktsiate arv ja hind muutuvad automaatselt ning uue, madalama hinnaga väärtpaberiga kauplemist saab alustada 4. juulil. Kuivõrd koduturul esineb sellist sündmust pigem harva, siis siin on lihtne ülevaade sellest, mida aktsiate jagunemine õigupoolest tähendab ning mis sellega kaasneb.

Uudist on 30.06.2022 kell 12.30 täiendatud 4. lõigus seoses uute aktsiate kauplemise alguse aja muutumisega.

Ühe aktsia asemel kümme

Aktsiate jagunemine tähendab sisuliselt aktsia jupitamist – üks aktsia jaotatakse mitmeks uueks aktsiaks. Sealjuures väheneb ka ühe aktsia hind vastavalt, mistõttu nende koguväärtus portfellis ei muutu. Ka ettevõtte aktsiakapital püsib endisena. LHV Groupi (LHV1T) aktsiatele tehtav 10-1 suhtega jagunemine tähendab, et ühe aktsia nimiväärtus jagatakse ning kogus korrutatakse kümnega.

Näiteks, kui LHV aktsia hind vahetult enne sündmust on 37 eurot ning investor on neid soetanud 10 tükki, siis peale jagunemist on tal 100 aktsiat hinnaga 3,7 eurot. Korrigeerub ka soetushind ehk, kui enne oli aktsia soetatud täpselt 30 euroga, siis pärast kuvatakse soetushinda kümme korda väiksemana ehk 3,0 eurona.

Aktsiate jagunemise korral ei pea investor omalt poolt midagi tegema. 4. juulil enne kauplemispäeva algust muutuvad aktsiate kogus ning väärtus portfellis automaatselt. Viimane võimalus vana hinnaga väärtpabereid soetada on 01.07 ning eeldatavasti alates 04.07 saab aktsiaid osta juba uue hinna ja ISIN-koodiga EE3100102203. Kauplemise alguse täpsest kellaajast teavitab börs eraldi.

Miks aktsiate jagunemist tehakse?

Peamine põhjus, miks börsiettevõtted aktsiaid jupitavad, on nende muutmine kättesaadavamaks suuremale hulgale investoritele ning sellest tulenev kauplemisaktiivsuse võimalik kasv. Näiteks, kui 2022 juulis splitti tegeva Alphabeti umbes 2150 dollarit maksva aktsia ostmine võib väikse portfelliga investori jaoks käia üle jõu, siis 20 korda väiksema hinna eest on seda juba lihtsam soetada.

Rohkem juba toimunud aktsiate jagunemise sündmuste kohta ning nende järgsetest hinnaliikumistest Tesla ja Apple näidetel võib lugeda LHV Finantsportaali artiklist „Aktsiate split kui võluvits hinna tõstmiseks?“

Linda Hallika on LHV maakleritegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon