LHV klientide lemmikaktsiad juunis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide lemmikaktsiad juunis

Linda Hallika

04.07.2022 16:07

iStockphoto.com

Kui 2022. aasta maikuus püsisid aktsiaindeksid üldjoontes muutumatuna, siis juunis sai taaskord näha laiapõhjalist langust. Peamiste maailmaindeksite langus jäi 8% kanti ning Balti turu indeksi langus 4% juurde. Sellegipoolest kauplesid LHV kliendid aktiivselt, eelistades osta eelkõige välismaised väärtpabereid ning müüa Balti börsi aktsiaid.

Järjestatud suurima netoostude absoluutmahu alusel (ostude maht – müükide maht = netoostude maht). Hinnamuutus 1. juuni sulgemishinnast 30. juuni sulgemishinnani. Allikas: LHV

Populaarseimate ostude esikoha nabis juunikuus endale Baltic Horizon Fund (NHCBHFFT). Tegu on kinnisvarafondiga, mis investeerib Tallinnas, Riias ja Vilniuses ärikinnisvarasse. Fond on valinud investeerimiseks eelkõige väljaarendatud, kindla rahavooga kaubandus-, büroo- ja logistikapinnad, millel on strateegiline asukoht ja tugevad rentnikud. Ajal, kus suuremad tehnoloogiaaktsiad ja -fondid kukuvad, on mitmed investorid hakanud tundma rohkem huvi kinnisvarasse investeerimise vastu.

Samas on USA aktsiad LHV klientide seas endiselt populaarsed. Muuhulgas osteti nii juuni alguses aktsiaid jupitanud Amazoni (AMZN) kui ka juulis jupituva Google’i emafirma Alphabeti (GOOGL) väärtpabereid. Aktsiate jagunemise järgselt on Amazoni aktsiate väärtus siiski langenud, vastupidiselt üldisele seisukohale, et odavam hind tõstab ostuaktiivsust.

Osteti ka pikalt langenud Soome taastuvenergiafirma Fortumi (FORTUM) väärtpabereid. Kuuga 13,8% kukkunud Fortum on see aasta rinda pistnud erinevate geopoliitilisest olukorrast tulenevate probleemidega. Ettevõtte esimese kvartali aruande tulemused olid kehvad eelkõige tütarfirma Uniperi negatiivse tulemuse tõttu, kuid suurtest kulutusest ei pääse nad ka teises kvartalis, kus nad lubasid maha kanda Venemaal asuvad varad. Kuu viimasel päeval kukkus Fortumi aktsia lausa 10%, kui ilmus uudis Uniperi ja Saksa vahelistest kõnelustest riigipoolse abi osas. Abi loodetakse saada gaasitarnete väikese mahu ja kõrge hinna tõttu vähenenud likviidsuse tõstmiseks.

Tabeli suurim kukkuja, kiipe tootev Advanced Micro Devices (AMD), uurib võimalikku isikuandmete lekkimist. AMD töötajad on kasutanud lihtsasti äraarvatavaid paroole, mistõttu on väidetavalt suur hulk süsteemiteavet, paroole ja võrgufaile jõudnud valedesse kätesse.

Facebooki, Instagrami ja teiste sotsiaalmeedia platvormide arendaja Meta Platforms (META) on koondanud oluliselt töötajaid ning uusi värvatakse endisest vähem. Üheks põhjuseks on olnud suutmatus täita müügieesmärke, mistõttu lõpetatakse vähemtulemuslike toodete pakkumine ning nende toodetega seotud töötajad koondatakse. Oma lahkumisest teatas ka Sheryl Sandberg, Meta tegevjuht, kes on Facebooki aidanud üles ehitada start-up’i faasist alates.

Järjestatud suurima netomüükide absoluutmahu alusel (müükide maht – ostude maht = netomüükide maht). Hinnamuutus 1. juuni sulgemishinnast 30. juuni sulgemishinnani. Allikas: LHV

* IPO hinnast -4,87%

Enim müüdi juunikuus LHV Group’i (LHV1T) aktsiaid. Ettevõte teatas juuni lõpus 04.07 toimuvast 10:1 suhtega aktsiate jagunemisest, mis avaldas positiivset mõju väärtpaberi hinnale. Kuu hinnamuutus jäi napilt alla 2%, ületades viisakalt Balti börsi indeksit. Lähemalt LHV Group’i aktsiate jagunemist saab lugeda SIIT.

Cleveron Mobility (CLEV), kodumaine autonoomsete robotkullerite arendaja ja tootja, jõudis kuu lõpus First North turule, eesmärgiga kaasata kuni 5 miljonit eurot. Eesmärk saavutati edukalt, kuid 28. juunil kauplemist alustanud väärtpaber kukkus kohe alla oma märkimishinna, püsides allpool seda kuu lõpuni.

Ostude poolest LHV klientide seas seni populaarne olnud ZIM Integrated Shipping (ZIM), üks kahekümnest maailma suurimast kaubatarnijast, kaotas kuuga üle veerandi oma väärtusest. Kuu alguses ennustati kaubaveo aeglustumist Ukraina suletud sadamate, vähenenud viljatarnete ning pikkade ummikute tõttu. Lisaks on Hiina, kes moodustab kaubatarnete kogunõudlusest ca 35%, nõudlus vähenenud karmi koroonapoliitika tõttu. Analüütikud tõid eraldi välja ZIM-i kui selle tõttu potentsiaalselt kannatava ettevõtte, mis avaldas koheselt mõju ka ettevõtte väärtpaberile.

Kui maikuus oli Hiina autotootja Nio (NIO) kuuendal kohal ostude nimekirjas, siis tänu korralikule tõusule (+23,6%) on see juunikuus leidnud tee populaarseimate müükide nimekirja. Tõusule andis hoogu teadaanne müükide rekordarvust – 13 000 autot ühe kuuga, mis on 60% rohkem kui eelmise aasta juunis. Võrreldes teiste Hiina konkurentidega oli neil aasta algus keerulisem Shanghai koroonapiirangute tõttu, mis aeglustasid oluliselt tootmist. Kuigi konkurendid Li ja Xpeng tootsid ka juunis veidi rohkem kui Nio, siis vahe nendega on vähenenud märgatavalt. Lisaks sellele plaanib Nio plaanib augustis välja tulla ka uuendatud mudelitega.

Tabeli suurimaks tõusjaks on Daqo New Energy (DQ). Hiina ettevõte tegeleb päikesepaneelide komponentides kasutatavate materjalide tootmisega. Muidu aasta algusest stabiilselt kõikunud väärtpaber hakkas kohe juuni alguses hoogsalt tõusma, kasvatades oma väärtust enam kui 40% võrra. Ettevõtte 2022. aasta esimese kvartali tulemus näitab samuti hoogsat kasvu – eelmise kahe kvartaliga võrreldes on mitmekordistunud nii käive kui ka puhastulu.

Linda Hallika on LHV maakleritegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon