Euro nõrkus kahjustab SolarEdge’i muidu tugevat äri - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euro nõrkus kahjustab SolarEdge’i muidu tugevat äri

Erko Rebane

23.08.2022 12:41

Autor: Zbynek Burival

Ajal, mil mitmel pool maailmas otsitakse energiakriisi keskel võimalust luua täiendavat ja eeskätt rohelist elektri tootmise võimekust, on päikesepaneelid osutunud üheks kiireimaks teeks lahenduseni. See on loonud antud sektoris nõudluse, mille rahuldamisega on osadel ettevõtetel raskusi.

SolarEdge Technologies’i äritegevust sai lähemalt tutvustatud finantsportaalis aprillis avaldatud loos. Järgnevalt vaatame lähemalt, kuidas läks ettevõttel teises kvartalis.

Juunis lõppenud kolmekuulise perioodi müügituluks kujunes rekordilised 727,8 mln dollarit (konsensus ootas 729,7 mln USD), näidates mullu sama ajaga võrreldes 52% kasvu (esimeses kvartalis registreeriti 62%). 687,6 mln dollarit ehk 94% kogukäibest oli päikeseenergiasektoriga seotud tulu (peamiselt inverterid ja optimeerijad) ja ülejäänud läks elektrisalvestite ja elektritranspordi arvele. Inverterid aitavad muuta päikesekiirgusest tekkiva alalisvoolu vahelduvvooluks, et seda saaks majapidamises kasutada ja optimeerijad tagavad paneelide grupis ühtlase pinge, tõstes sellega efektiivsust ja suurendades ohutust.

Kokku müüdi teises kvartalis 5,2 mln võimsuse optimeerijat (Q1 5,7 mln) ning 230 tuhat inverterit (Q1 211 tuhat). Need näitajad jäid firma enda prognoosidele alla, sest Shanghai pandi koroonaviiruse tõttu lukku ja sealsetest tehastest pärinenud kolm-neli komponenti ei jõudnud edasi inverterite ja optimeerijate tootmisesse.

Allikas: SolarEdge

Inverterite nõudlus püsib väga tugevana nii Ühendriikide kui ka Euroopa kommerts- ja eraklientide seas. Euroopas näiteks saavutati rekordiline müügitulu 14 riigis, eeskätt Saksamaal ja Itaalias. Väljaspool neid kahte piirkondasid nähakse tugevat kasvu veel Brasiilias, Austraalias, Lõuna-Ameerikas ja Indias.

Päikeseenergiaga seotud segmendi kõrval moodustab väiksema osakaalu tuludest (teises kvartalis 6%) enegiasalvestite ja elektrilisele transpordile (bussid, kommertssõidukid, e-mootorrattad) toodetud komponendid (sh akud). Energiasalvesteid müüdi teises kvartalis 12s riigis 251 MWh jagu, rohkem kui kahekordistades mahtusid võrreldes selle aasta esimese kvartaliga. 75% sellest läks Euroopasse ja 21% USAsse.

Kuigi ettevõtte teenindavatel turgudel on kasv väga tugev, ei pääsenud SolarEdge siiski päris plekitu aruandega. Kuna pea pool ettevõtte käibest pärineb Euroopast ja kulud on dollarites, mõjus euro nõrgemine dollari vastu negatiivselt (esimeses kvartalis oli keskmine EUR/USD kurss 1,09 USD, teises kvartalis 1,06 USD). Müügitulu vähendas see 18 miljoni dollari võrra ja brutokasumi marginaali 240 baaspunkti võrra. Kogu äritegevuse brutokasumi marginaal (non-GAAP) oli 26,7% võrreldes mullu sama perioodi 33,9%ga ja 38,4%ga esimeses kvartalis. Teises kvartali tõsteti toodete hindasid, kuid need materialiseeruvad täies mahus kolmandas kvartalis, ega suutnud kompenseerida muude faktorite negatiivset mõju (Euroopas eeskätt euro odavnemine). Sestap teeniti teises kvartalis aktsia kohta 0,95 dollarit kasumit vs. oodatud 1,40 USD.

Ettevõttel oli teise kvartali lõpu seisuga bilansis 1,6 mld dollarit vaba raha ja võlga arvestades 973,3 mln dollarit netoraha. Eeskätt otsitakse võimalusi osta selle eest ärisid just nutika elektritarbimise, elektriliste autode ja küberturvalisusega seotud tarkvarafirmasid.

Väljavaade kolmandale kvartalile

Jooksvaks kolmandaks kvartaliks prognoosib SolarEdge müügitulu 810-840 mln (konsensus 820,9 mln) ja brutokasumi marginaali jäämist 26-29% (päikeseenergia tulude segmendis 27-30%). Marginaali püsimist soovitust madalamal tasemel tingib Euroopa suurenev osakaal tuludest ja euro edasine langus dollari suhtes. Kui teises kvartalis oli EUR/USDi vahetuskurss keskmiselt 1,06 dollarit, siis tänaseks on euro vajunud juba alla 1,00 dollari piiri.

Kokkuvõttes püsis nõudlus Solaredge’i toodete järele teises kvartalis tugevamana kui ettevõte suutis rahuldada, kuid Shanghai koroonapiirangud ja euro odavnemine dollari suhtes jätsid oma negatiivse jälje. Neid tegureid võiks siiski hinnata ajutiseks, mis ei mõjuta tegelikku kasvulugu.

Kuigi potentsiaalselt võiks SolarEdge kompenseerida hindasid tõstes, sest turu nõudlus on lihtsalt nõnda tugev, siis nad on varasemalt öelnud, et hindadesse kantakse edasi vaid materjali kallinemine. Aga SolarEdge näeb järgnevatel kvartalitel siiski sellest hoolimata ruumi marginaalide taastumiseks, kuna tellitavad süsteemid muutuvad suuremaks ja rohkem komplekssemaks, aga ka toormete hinnad on hakanud veidi allapoole tulema. SolarEdge on endiselt veendunud, et suudab päikeseenergia segmendi brutokasumi marginaali taastada 35-37% juurde (Q2 oli 28,1% ja Q1 30%).

SolarEdge on suurendamas oma Aasia olemasolevat tootmisvõimekust, tõmbamas käima Mehhiko tehase tootmist ja lisab tulevikus tootmisvõimekust ka Euroopas, et jõuda paremini järele nõudlusele. Arvestades USAs hiljuti vastu võetud roheenergiatööstust toetavat seadust (Inflation Reduction Act), lisab see vaid täiendavat taganttuult ja pikaajalisemat kindlustunnet sektori edasisse kasvu. Sama teevad Euroopa valitsused, kes ihkavad energiasõltumatust suurendada.

SolarEdge’i aktsia kaupleb 39x järgmise 12 kuu kasumit, mis on madalam kui Enphase Energy’i 64x, kuigi kasvumäärad mõlemal sarnased. Investorid ilmselt lisavad SolarEdge’i puhul EUR/USD vahetuskursist tingitud negatiivse mõju tõttu diskontot, kuna Enphase’i Euroopa müügi osakaal on u 15% võrreldes Solaredge’i 47%-ga.

SolarEdge'i aktsia USA börsil

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon