Energiasääst ajal, mil seda läheb eriti vaja - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Energiasääst ajal, mil seda läheb eriti vaja

Erko Rebane

26.08.2022 13:31

Autor: Jong Marshes

Maailmamajandus võib küll kasvu aeglustumisega silmitsi seista, kuid Energy Recovery äri erinevad segmendid (eeskätt merevee magestamise segment, kust praegu tuleb kogu tulu) on püsimas jätkuvalt tugevana. Energy Recovery on finantsportaali lugudes juba varasemalt kajastamist leidnud (siin ja siin), kuid kuna nad on tõestatud tehnoloogiaga avamas potentsiaalselt turgusid, mis lubaks lähiaastatel tulu mitmekordistada, võiksid ehk regulaarsemad ülevaated aidata hoida firma tegemistel paremini kätt pulsil.

Energy Recovery avaldas oma teise kvartali tulemused 3. augustil, näidates kolmekuulisel perioodil müügitulu 2% langust  20,3 miljonile dollarile võrreldes mullu sama ajaga. Kvartalist kvartalisse võib megaprojektide tellimuste täitmise nihkumine kasvu mõjutada, mille tõttu püsis käive aastatagusega võrreldes paigal, kuigi kogu 2022. aasta peale prognoositakse endiselt müügitulu 25% tõusu 130 miljonile dollarile. Aasta lõpp, eriti neljas kvartal peaks tulema väga tugev.

Maailmas valitsevale kõrgele inflatsioonile vaatamata kerkis ettevõtte brutokasumi marginaal aastaga 75 baaspunkti 65,9%-le, korrigeeritud EBITDA oli 1,0 mln USD vs. 2,7 mln USD 2021. aasta teises kvartalis. Kolme kuu peale teeniti puhaskahjumit 2,4 mln (vs. 1,1 mln kasumit aasta tagasi), andes aktsia kohta kahjumiks 0,04 dollarit (2021. a teises kvartalis teeniti 0,02 dollarit kasumit).

Kahjumi taga oli peamiselt ühekordse iseloomuga kulud Vorteq arenduse lõpetamise tõttu. Vorteq on PX süsteemil loodud lahendus frakkijatele aga koostöö Schlumbergeriga lõppes 2020. a suvel ja kuigi pärast seda loodeti uus partner leida, siis siiani ei suudetud seda saavutada ja nii lõpetati üldse kogu operatsioon, tingides 1,3 mln dollari suuruse ühekordse kulu.

Kuigi tarneahelas täheldasid nemadki kvartali jooksul probleeme, ei ole need takistanud Energy Recovery tootmisprotsessi, kuna juhtkond teadlikult kasvatas oma varusid enne kui tarneahelad maailmas kokku hakkasid jooksma.

Esimese poolaasta tulust pärines 70% Lähis-Idast ja Aafrikast, Aasia järgnes 18%-ga ja Ameerika 7%-ga. Kanali tüübi alusel teeniti samal perioodil 64% megaprojektidest (suurfirmad, kes arendavad ja ehitavad suuremahulisi merevee magestamise projekte), 23% OEM seadete tootjatelt (ettevõtted, kes varustavad seadmete või hooldusega väiksemaid merevee magestamise tehaseid) ja 13% järelturult ehk merevee magestamise tehaste omanikelt.

Allikas: Energy Recovery

Sisuliselt kogu müügitulu pärineb praegu veel merevee magestamise valdkonnast, kuhu nad müüvad oma energia vahetuse tehnoloogilist platvormi (pressure Exchanger ehk PX). Seadme kahel poolel asuvad erineva rõhuga vedelikud või gaasid, mis rootorit läbides panevad selle pöörlema (kuni 1200 pööret minutis) ja nõnda kandub energia ühelt vedelikult/gaasilt teisele. Antud leiutis on aidanud merevee magestamise pöördosmoosi (sea water reverse osmosis - SRWO) protsessis vähendada tehase energiakulu kuni 60%, tänu millele on magestamine muutunud majanduslikult mõttekaks ning seadmest saanud omakorda standardlahendus.

Tööstusvee puhastamine

Sama tehnoloogilist platvormi on hakatud vaikselt reklaamima ja müüma ka teistesse valdkondadesse. Näiteks tööstusvee puhastamise valdkonnas suudeti esimese poolaasta lõpuks teenida tulu, mis ületas kogu eelmise aasta tulemust 60%. Terve 2022. a peale peaks antud segmendi tulu jõudma 3 miljoni dollarini, mis moodustaks kogukäibest 2,3%. Praegu on nad fookuse asetanud esimestelt klientidelt laekuvate andmete analüüsimisele ja selle põhjal uute potentsiaalsete klientide leidmisele.

Siiani kogutud andmete põhjal on nad tuvastanud, et näiteks ühes liitiumaku tootmise tehasesse paigaldatud PX süsteemid aitavad sellel ettevõttel säästa aastas elektrikulude pealt 150 tuhat dollarit, teenides seadmete investeeringu tasa aastaga. See arvutus põhineb elektri 2021. aasta hindadel, mistõttu on sääst tänaste elektrihindade juures veelgi suurem.

Üks India tekstiiliettevõte investeeris 500 000 dollarit PX seadmete paigaldamisse ja need aitavad 2021. aasta elektrihindade järgi säästa aastas 500 000 dollarit. Arvestades seda, et PX seadmete eluiga on 10-15 aastat ja need vajavad vähe hooldust, saab investeeringu tasuvus olema 10-15x. Tänaste elektrihindade juures on võit isegi suurem.

Hiinas teenisid nad liitiumakude taaskäitlemise vallas ka juba oma esimese auhinna, mida koos kogutud andmetega tahavad kasutada ära, et hakata turule jõulisemalt sisenema. Liitiumi sektori kõrval hindab Energy Recovery teiseks väga potentsiaalikaks vallaks tekstiilitööstust, kuna seal sunnivad regulatsioonid ja puhta vee kahanev kättesaadavus üha rohkem otsima lahendusi, mis võimaldaksid seda ressurssi taaskasutada.

Hiina ja India tekstiilitööstuse turupotentsiaaliks hindab Energy Recovery juba praegu 75 mln dollarit, kuid see peaks suurenema 2026. aastaks 140 miljonini, kuna India tahab oma tekstiilitööstuse toodangut 2026. aastaks kahekordistada. Koos Hiina liitiumituruga oleks Energy Recovery hinnangul pelgalt nende kahe sektori müügitulu potentsiaaliks sel aastakümnel 340 mln USD.

Jahutusseadmete turg

Teises kvartalis pidanuks esimene PX seade jõudma Californias Vallarta Supermarketsi ühe poe jahutusüsteemi, kuid ehitustööde venimise tõttu lükkus paigaldamine taas edasi septembrisse. Seevastu õnnestus neil oma energiasäästu võimaldav seade tööle panna ühes Lõuna-Euroopa toidupoes ja senised andmed on igati julgustavad: jahutusseadme külge lisatud PX seade on aidanud 30-35kraadise välistemperatuuri juures vähendada energiakulu 20%. Juhul kui PX oleks olnud juba tehases jahutusseadmetesse integreeritud, suudaks see Energy Recovery hinnangul veelgi suuremat energiasäästu saavutada. Senised tulemused on juba viinud aruteludeni, kus klient tahab PX-i kasutada ka teistes poodides.

Kvartali jooksul sõlmiti lisaks järjekorras juba teine koostöö USA päriolu jahutusseadmete tootjaga, kes hakkab aasta lõpust või uue aasta  algusest tootmisprotsessis PX-i seadet integreerima. Paralleelselt jätkuvad läbirääkimised ka teiste tootjatega, kellega loodetakse lähikuudel lepingud sõlmida. Novembris avaldavate kolmanda kvartali tulemuste raames lubati anda täpsem ülevaade, millisena näevad nad antud segmendis oma tehnoloogia tootmise suurendamist 2023. aastal.

Meeldetuletuseks olgu öeldud, et rohkem kui 130 riiki on Montreali leppe Kigali lisaga võtnud alates 2019. aastast kohustuse vähendada külmutusseadmetes ja konditsioneerides kasutatavate HFC (hydrofluorocarbons) kasutust 2047. aastaks 80%. Tegemist on CO2st tuhandeid kordi ohtlikuma gaasiga, millest täielik loobumine võiks juba iseenesest aidata vähendada maakera temperatuuri potentsiaalselt poole kraadi võrra.

See tähendab HFC-de asemel teiste, looduslikumate külmutite nagu ammoniaagi ja CO2 kasutamist. Esimene neist on tule- ja plahvatusohtlik, mistõttu saab seda kasutada pigem eraldatud kohtades pideva järelevalve juures. CO2 on aga turvalisem alternatiiv, kuid soojemas kliimas kasutamine kulukam, mistõttu peab seadmetes kasutama energiat püüdvaid süsteeme.

Energy Recovery usub, et nende PX G1300 suudab vähendada jahutusseadme töötamiskulusid piisavalt, et seda saaks kasutada ka soojemates kliimades. Selle segmendiga tahetakse saavutada 2026. aastaks 100-300 mln USD suurune müügitulu.

Tööstusvee puhastamise üksuse tulu võiks 2026. aastal olla u 50 mln ja merevee magestamise tulu suureneda 2021. a 102 miljonilt dollarilt 220 miljonile. Teisisõnu tahab Energy Recovery juhtkond müügitulu viie aastaga u viiekordistada.

Allikas: Energy Recovery

Kvartal lõpetati bilansis 87 mln vaba raha ja ilma võlata, vähenedes esimese kvartaliga 10 mln dollari võrra peamiselt aktsiate tagasiostude tõttu.

Kokkuvõttes hoiab põudadest ja rahvastiku kasvust tingitud üleilmselt suurenev vajadus merevett magestada Energy Recovery äri hea nähtavusega 10-20% kasvutrajektooril. Tööd tehakse selle nimel, et avada sama tehnoloogiaga uks ka teistesse valdkondadesse nagu näiteks tööstusvee puhastamise ja jahutusseadmete turule. Kuna ees terendab müügitulu mitmekordistamise potentsiaal, ei ole Energy Recovery aktsionärid lasknud ennast börside üleüldisest negatiivsest meeleolust tänavu väga häirida.

Energy Recovery aktsia USA börsil

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon