Kuidas on läinud finantsportaalis kajastatud ettevõtetel? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas on läinud finantsportaalis kajastatud ettevõtetel?

Raido Tõnisson

09.11.2022 12:45

iStockphoto

Aastas kirjutame finantsportaalis kümnetest ettevõtetest ja muudest instrumentidest, mis jäävad meile mõne huvitava põhjuse tõttu silma, ent suurem osa neist kipub sama kiiresti vajuma unustuse hõlma. Sellest tulenevalt oleme osa neist koondanud LHV foorumi alla, et jälgida mainitud firma ja aktsia käekäiku ka pärast artikli avaldamise aega. Selleks, et teada saada, kas sügavamale ettevõtete sisse vaatamine on end kuidagi ka ära tasunud, koostasime jälgimisnimekirja ettevõtetest koosneva eksperimentaalse portfelli, mille tulemust võrdlesime teiste laiapõhjaliste aktsiaindeksitega.

Oletuslikus portfellis investeerisime 1000 dollarit iga ettevõtte aktsiasse, mis meie 2015. aasta alguses loodud jälgimisnimekirjas koha leidsid. Esimese hooga lisasime jälgimisnimekirja ühtekokku 11 ettevõtet, mille artikli avaldamise aeg jäi nii 2015. kui ka 2014. aastasse. Samal ajal, kui mõne uue ettevõtte oma jälgimisnimekirja lisasime ja selle aktsiat ostsime, soetasime samal ajal ja sama suure summa eest ka USA suurettevõtteid järgiva S&P 500 indeksi osakuid, maailma suurimaid ettevõtteid koondava indeksfondi osakuid, ning pidasime võrdluseks arvet ka Balti börsi koondindeksi liikumise üle. Kuna oktoobri lõpu seisuga oli jälgimisnimekirja ettevõtete arv kasvanud 41-ni, ulatub enda investeeritud rahasumma nii portfelli kui ka nimetatud indeksitesse praegu 41 tuhande dollarini.

Nii mõnedki varem jälgimisnimekirja lisatud ettevõtted on sealt ülevõtmiste ja ühinemiste tõttu eemaldatud, sealhulgas näiteks Samsungi poolt ära ostetud Harman ja 2019. aastal Nvidia poolt ülevõetud Mellanox Technologies. Kusjuures viimane osutus 6,9 miljardi dollariga 2019. aasta kõige suurema väärtusega ülevõtmiseks. Eksperimentaalses portfellis on kõik positsioonid oktoobri lõpu jälgimisnimekirja seisuga, kus ülevõetud ettevõtteid ei ole arvesse võetud.

2014. aasta septembris loodud jälgimisnimekirja ettevõtetest koosnev portfell oli koos enda investeeritud rahaga 2022. aasta oktoobrikuu lõpuks kasvanud 62,2 tuhande dollarini, mis ületab küll maailma ettevõtteid koondavat VWRL indeksfondi, ehkki jääb mõnevõrra alla Balti turu indeksile ja USA suurfirmadele. Viimane andnuks tulemuseks 69,7 tuhat dollarit või 70%, võrreldes maailma indeksi 37% ja Balti börsi 60%ga.

Ehkki portfelli tootlus oli oktoobrikuu lõpu seisuga 52%, ületas see nii 2018. aastal kui ka koroonakriisi järgsel perioodil võrdlusindekseid. Portfelli maksimaalne väärtus saavutati 2021. aasta lõpus, kui positsioonide koguväärtus ulatus peamiselt tänu Zoomi järsule tõusule 87 tuhande dollarini, mis andis tootluseks 118%. Seega on eksperimentaalne portfell tõusuturgudel võrdlusindeksitest paremat tulemust näidanud. Arvestades, et oletuslik portfell oli oma tipust oktoobri lõpuks langenud 28% võrra, võrreldes S&P 500 −18%, Balti börsi −24% ja maailma indeksi −12%ga, on see võrdlusindeksitest ka oluliselt suurema riskiga.

Harutades portfelli lahti ja vaadates, millised on olnud tootlused üksikute positsioonide lõikes, on pilt vägagi erisugune. Kui 41st positsioonist 19 puhul on oktoobri lõpu seisuga tootlusmäär positiivne, siis 22 aktsiat on miinuses. Võrreldes tootlusi aga S&P 500 ligi 134%lise tootlusega alates 2014. aasta septembrist, on oktoobri lõpuks suutnud indeksit ületada vaid 7 aktsiat. Kuna koguportfelli tasandil on tootlus indeksitega sarnane, on portfelli vedanud ülespoole mõned üksikud pärlid, samas kui palju on selliseid, mis on oma väärtusest kaotanud enam kui poole.

Portfelli kasvule enim kaasa on aidanud 2014. aasta lõpus jälgimisnimekirja lisandunud spordirõivaste tootja Lululemon Athletica, mille aktsia on 8 aastaga kallinenud ligi 518% ning kasvatanud positsiooni koguväärtuse 1000 dollarilt enam kui 6 tuhande dollarini. Ettevõte on aasta-aastalt suutnud näidata stabiilselt kõrgeid kasumimarginaale, kasvatanud kiires tempos müügi- ja kasuminumbreid ning laienenud uutele turgudele üle kogu maailma. Ka Lululemoni tulevikuväljavaated paistavad kasvu toetavat: ettevõttel on lojaalne kliendibaas, fookus e-kaubanduse arendamisele lisaks füüsiliste poodide avamisele ning kevadel avaldatud eesmärk, et 2026. aastaks kahekordistatakse 2022. aasta müügitulu.

Kõige suuremat kahju on tekitanud aga 2020. aasta lõpupoole lisandunud SPAC-ettevõte, mis mõned kuud hiljem tõi börsile digitaalseid tervishoiuteenuseid pakkuva Uphealthi. Kui osa väärtuse kaotusest võiks ajada praeguseks läbi saanud SPAC-ettevõtete buumi kaela 2020. aastal, siis kõrgeks ajas hinna ka see, et börsile õnnestuti tulla pandeemia tippajal, mil telemeditsiin ja kodus püsimine oli palju kuumem valdkond kui praegu. Positsioon oli oktoobrikuu lõpuks kaotanud oma väärtusest 95,2%, viies portfellist minema 952 dollarit. Siiski võiksid Uphealthi aktsiat pikemas perspektiivis toetada üldine telemeditsiini turu kasv ning ettevõtte tasandil üsna tugev käibekasv ja kasumlikkuse paranemine praeguses ebakindlas olukorras.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon