USA päikeseenergiaturul oodatakse nõudluse jahtumist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA päikeseenergiaturul oodatakse nõudluse jahtumist

Erko Rebane

15.02.2023 11:50

Autor: Federico Respini

Kalliks muutunud elekter on motiveerinud viimasel aastal majapidamisi paigaldama katustele päikesepaneele, ajades turul nõudluse teatud segmentides nõnda kuumaks, et pakkujad ei suuda sellele vastata. Kui Euroopas ja arenevatel turgudel pole intressimäärade tõus päikeseenergia turu kasvu mõjutanud, siis Ühendriikides võib täheldada ettevaatlikumat hoiakut.

Selline sõnumi peegeldus rahvusvaheliselt tegutseva mikroinverterite (muudab päikesekiirgusest tekkiva alalisvoolu vahelduvvooluks, et seda saaks majapidamises kasutada), salvestite, elektriautode laadijate ja teiste päikeseenergialahenduste müüja Enphase Energy neljanda kvartali majandusaruandest.

Enphase Energy kasvatas detsembris lõppenud neljandas kvartalis käivet 75,6% 724,65 miljoni dollarini (oodati 703,1 mln USD) ja teenis selle pealt 1,51 dollarit kasumit aktsia kohta (oodati 1,26 USD). Brutokasumi marginaaliks kujunes 43,8%, mis märkis eelneva kvartaliga võrredes paranemist 0,9 protsendipunkti võrra (aasta varem oli see 40,2%). Kogu 2022. majandusaasta käive suurenes 69% 2,33 mld dollarini ja lahendatud aktsiakasum kasvas 2,41 dollarilt 4,62 dollarile.

Oma tuludest teenis Enphase neljandas kvartalis 71% Ühendiikidest ja 29% rahvusvaheliselt (20% kogutulust on California). USA käive suurenes aastaga 59% ja Euroopas 130%. Ka Ladina-Ameerika äri on jõudsalt kasvamas, suurenedes aasta baasil 2x.

Kvartali jooksul müüdi kokku 4,87 mln mikroinverterit ja 122 MWh jagu salvesteid (Q3 olid need näitajad vastavalt 4,34 mln ja 133,6 MWh). Ettevõtte praegune võimekus mikroinvertereid toota on 5 mln tükki kvartalis, mis suureneb tänavu esimeses kvartalis Rumeenias tootmise alustamise järel 6 miljoni peale.

Tänu Ühendriikide rohepööret stimuleerivale seadusele (Inflation Reduction Act) on neil võimalik panna tootmine püsti ka USA-s. Kõigepealt tehakse seda uue partneriga teises kvartalis ja lisaks olemasolevatega aasta teises pooles. Kuue USA tootmisliiniga lisandub juurde 4,5 miljoni mikroinverteri valmistamise võimekus kvartalis ehk teisisõnu kasvab selle aasta lõpuks tootmisvõimekus pisut üle kahe korra üle 10 miljoni mikroinverterini. Seda võimekuse kasvu on osalt tarvis ka selleks, et tänavu kavatsetakse eramajapidamiste kõrval sihikule võtta ka kommertsturg.

Ephase’i uusima põlvkonna ehk iQ8 mikroinverterite (kui päikeseenergia tehnoloogia üldiselt vajab toimimiseks ikkagi ühendust elektrivõrguga, siis IQ8 suudab voolukatkestuse ajal luua päikseenergia toel ise mikrovõrgustiku) osakaal moodustas neljandas kvartalis 55% kõikidest nende müüdud mikroinverteritest. Kuigi see toodi Põhja-Ameerikas turule 2021. aasta lõpus, siis väga paljudesse Euroopa riikidesse see alles jõuab. Mida suuremaks kasvab nende osakaal, seda rohkem pakub see tuge ka ettevõtte marginaalidele.

Salvesteid müüdi neljandas kvartalis 122 Mwh jagu. Kuigi seda oli vähem kui 133,6 MWh eelnevas kvartalis ning juhtkonna sõnul kavatsetakse tänavu esimeses kvartalis müüa veel vähem (100-120 MWh), siis sealt edasi peaks müük suurenema. Esiteks hakatakse teises kvartalis tootma uue kolmanda põlvkonna IQ energiasalvestit Põhja-Ameerikas ja Austraalias, mis on võimsam ja poole tunniga paigaldatav võrreldes eelneva põlvkonna omaga, mille üles seadmiseks kulub keskmiselt 90 minutit.

Teiseks hakkab taganttuult pakkuma Californias 13. aprillist jõustuv NEM 3.0 seadus, mis küll vähendab paneelide omanike jaoks võrku müüdava üleliigse elektri eest saadavat tasu 75% 8 sendini kWh tunni eest, kuid motiveerib rohkem kasutusele võtma salvesteid, et seda odavat elektrit siis ise kasutada.

Elektriautode laadijaid müüdi neljandas kvartalis 7600 tükki vs. 6370 kolmandas kvartalis. Hiljuti hakati Mehhiko tehases neid oma brändi alt tootma, kus on võimalik mahtusid USA nõudluse rahuldamiseks oluliselt suurendada ja tuua alla ka kulusid.

Esimeseks kvartaliks prognoosib ettevõte müügitulu jäämist vahemikku 700-740 mln USD, mille keskpunkt tähistaks 2022. aasta esimese kvartali baasil 63% kasvu. Analüütikute ootus oli sel hetkel 682 mln dollarit. Aktsiapõhiseid kompensatsioone ning ülevõttusid arvestamata peaks brutokasumi marginaal jääma neljandas kvartalis 40,0-43,0% vahemikku (sama ootus, mis neljanda kvartali eel).  Üldiselt on Enphase olnud prognooside andmisel konservatiivne. Näiteks neljandaks kvartaliks antud müügitulu vahemik oli 680-720 mln, aga tegelik tulemus 724,65 mln.

Juhtkonna sõnul on Euroopa turg jätkuvalt väga tugev, kuid Ühendriikides täheldatakse päikeseenergiasüsteemide paigaldajate ettevaatlikumat hoiakut mikroinverterite tellimuste esitamisel. Kui veel detsembris oli müük Ühendriikides väga tugev, siis jaanuaris on langus olnud hooajalisest trendist hästi pisut suurem. Samas tõi juhtkond välja, et toodete aktiveerimised on USA-s jaanuaris püsinud tugevana (seejuures ei ole täheldatud, et NEM 3.0 seadus oleks nõudlust ettepoole toonud), mis võib viidata sellele, et paigaldajad on müünud rohkem oma varudest või tellinud nii palju kui nad vajavad, eeldades et klientide nõudlus jaheneb aga tegelikult veel seda juhtunud pole.

See annab juhtkonnale põhjust olla teise kvartali osas ettevaatlikult optimistlik. Seega on hägustunud makromajanduslik olukord tinginud paigaldajate jaoks vajaduse oma kulutusi vähendada, olla efektiivsemad ja tuua oma varud allapoole. Ehk kui varasemalt tellisid paigaldajad tooteid 6–9 kuud ette, siis nüüd hinnatakse nähtavust halvemaks ja nõnda eelistatakse olla konservatiivsemad.

Kuna Enphase teenib 30% tuludest Euroopast ja arenevatelt turgudelt, kus tänavu prognoositakse tugeva nõudluse püsimist ja nähtavust hinnatakse samuti heaks, siis võiks see aidata osaliselt kompenseerida potentsiaalset California NEM 3.0 seadusandlusest ja kõrgematest intressimääradest tingitud negatiivset mõju USA segmendile. Siiski nähakse seal veel vaid paigaldajate ettevaatlikumat huvi tellida, samas kui klientide nõudlus USAs püsis jaanuaris veel tugevana.

Enphase'i aktsia Ühendriikide börsil (valge) ja ettevõtte 12 kuu oodataval kasumil põhinev P/E (roheline).

Allikas: Bloomberg

Ettevõtte äritegevusest olen varasemalt lähemalt kirjutanud siin:
Enphase haarab päikeseenergiast kasvu mitmel tasandil

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon