Euroopa renoveerimisnõue loob Zehnderile taganttuule - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euroopa renoveerimisnõue loob Zehnderile taganttuule

Erko Rebane

29.03.2023 11:04

Autor: Sigmnud

Sisekliima- ja ventilatsiooniseadmete valmistaja Zehnder ei tohiks LHV finantsportaali lugejatele olla võõras nimi, sest seda firmat sai lähemalt tutvustatud 2021. aasta artiklis. Järgnevas loos heidame pilgu ettevõtte käekäigule viimasel kahel aastal ja vaatame, mida oodatakse 2023. aastalt.

Põgusaks meenutuseks olgu välja toodud, et ettevõtte tooted jagunevad kahte peamisesse gruppi: ventilatsioon ja radiaatorid.

Ventilatsiooniseadmete valik ulatub ruumipõhistest kuni kortermajade/ärihoonete lahendusteni välja. Zehnder ventilatsioonisüsteemiga käivad koos ka valikulised innovaatilised lisalahendused nagu niiskustagastusega soojusvahetid, pinnasoojusvahetid passiivseks õhu eelkütteks ja suviseks jahutuseks, kompaktsed ilma välisosata aktiivjahutusmoodulid ning erinevad väliste andurite ja nutilahendustega juhtimisvõimalused. Niiskustagastusega vähendatakse liiga kuiva siseõhku talvel ja liiga niisket siseõhku suvel, luues nõnda parema sisekliima. Soojustagastusega võetakse välja minevast õhust soojus ning kantakse üle sisse tulevale õhule, vähendades sellega küttearvet.

Radiaatorite segmendi alla lähevad dekoratiivsed radiaatorid ja rätikute kuivatid näiteks koju vannituppa, ning kiirgussoojusel põhinevad kütte- ja jahutuspaneelid lakke, mis on mõeldud näiteks büroodesse, kõrghallidesse, spordirajatistesse, koolidesse, haiglatesse ja hotellidesse. Kuna kiirguslahendused töötavad küttes/ jahutades mitte õhku, vaid pindu, on Zehnderi kohaselt seeläbi võimalik kokku hoida kuni 40% energiakuludest. Paneele saab kasutada nii ripplae konstruktsioonis, rippuvate paneelisaartena või kipsplaat lae konstruktsioonis.

Ettevõtte kahe segmendi müügitulu jaguneb sisuliselt pooleks. Kuna mullu võeti üle sellised ventilatsiooni sektoris tegutsevad firmad nagu Airia, Caladair, Filltech ja Fortuneway, suurenes osakaal müügitulust 5 protsendipunkti võrra 55% peale. Regiooniti domineerib Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika, kust tuleb 81% käibest. 13% tuleb Põhja-Ameerikast ja 6% Aasiast.

Allikas: Zehnder

Kui eelnevatel aastatel on Zehnderi müügitulu kasv jäänud ühekohalise protsendi juurde (va 2020, kui see koroona tõttu langes 4%), siis viimastel aastatel on tõus olnud kahekohaline: 2021 13% ja 2022 16,6%. Eelmise aasta kasvust oli 7% orgaaniline tänu hindade tõstmisele ja 8% tuli ülevõttudest.

Segmentidest andis kogu kasvu ventilatsioon, mille müügitulu suurenes aastaga 28% 450,3 miljoni euroni (sellest 10% oli orgaaniline). Seejuures hoidis ventilatsiooniseadmete komponentide kättesaadavus kasvu mõnevõrra tagasi, kuid aasta lõpuks tootmisvõimekus taas paranes.  Radiaatorite segmendi tulu kasvas mullu 5%, millest 4% oli orgaaniline. Mahtude poolest radiaatorite müük isegi langes, kuid tänu hindade tõstmisele saavutati müügitulu kasv.

Ärikasum suurenes mullu vaid 3% 71,4 miljonile ja marginaal tuli 9,9% pealt 8,8% peale, kuna Ukraina sõja tõttu suurenesid komponentide, energia ja transpordi kulu, mida ei jõutud veel täies ulatuses edasi kanda. Seejuures kasvas ventilatsiooniüksuse EBIT 2022. a 33% 54,8 miljonile ja radiaatorite segmendi ärikasum langes 41% 16,6 miljonile.

Puhaskasum kannatas mullu osaliselt lisaks kõrgema maksumäära tõttu, mis tõusis 12% pealt 20%-le.

Allikas: Zehnder

Allikas: Zehnder

Aktsiakasumit mõjutas 2015. a ligi 22 mln restruktureerimiskulu ja 2016. a näitajat toetas ühekordselt 40,3 miljoni euro eest müüdud tootmishoone Hiinas, ent sealt edasi on müügitulu kasv ja marginaalid hästi peegeldunud ka kasumiaruande viimasel real.

Allikas: Zehnder, Bloomberg

Rahavoog äritegevusest oli 2022. a 59,3 mln (2021 79,9 mln EUR) ja kuna mullu tehti üsna mitme ülevõtu tõttu investeeringuid kokku 63,9 mln väärtuses (2021.a 15,6 mln), kapitaliinvesteering oli 26,3 mln, osteti ligi 22,1 miljoni euro eest aktsiaid tagasi ja maksti 20 mln dividendideks, siis kahanes netoraha bilansis 123,2 miljoni pealt 45,4 miljonile.

Zehnderi tuleviku kasvu allikaks on eeskätt ventilatisoonisüsteemide äri, samas kui radiaatorite äri on võrdlemisi küps ja stabiilne ning neil on seal üsna tugev turupositsioon. Mitmed suuremad ülevõtud aitasid mullu strateegiliselt olulisemale ventilatsiooni segmendile teha täiendavaid panuseid. Nende peamiseks fookuseks on Euroopa, kuid nad tahavad haarata ka Põhja-Ameerika potentsiaali.

2023. aastal prognoosib Zehnderi juhtkond müügitulu edasist kasvu, ent ärikasumi marginaal peaks jääma 2022. aasta tasemele 8,8% juurde. Keskpikas plaanis sihivad nad keskmiseks aastaseks müügitulu kasvuks 5% ning EBIT marginaali jäämist 9-11% vahemikku.

2022. majandusaasta eest on tehtud ettepanek maksta dividendi 1,80 franki aktsia kohta, ehk sama palju nagu eelneval aastal, mis moodustab 37% puhaskasumist (poliitika on 30-35%).

Kokkuvõttes on Zehnder vaatamata viimasel aastal keerulisemaks muutunud makrokeskkonnale ja ehitusturu jahtumisele tõestanud, et üle poole käibest moodustavas ventilatsioonisüsteemide segmendis suudetakse endiselt head kasvu näidata. Ühest küljest soosib seda valdkonda tõenäoliselt Euroopa Liidu hoonete pikaajaline energiaefektiivsuse parandamise direktiiv. Kuna Euroopas moodustavad hooned 40% energiatarbimisest ja 36% energiaga seotud kasvuhoonegaaside emissioonidest, siis on need suurimaks energia tarbimise kategooriaks. Sellest omakorda 80% läheb kütmiseks, jahutamiseks ja vee soojendamiseks. Euroopa Liidu eesmärk on vähendada 2030. aastaks hoonete emissiooni 60% võrreldes 2015. aastaga ja saavutada 2050 aastaks kliimaneutraalsus.

Zehnder näeb selles vallas potentsiaali edasi kasvada, mistõttu võeti mitmeid ventilatsioonisüsteemidega seotud ettevõtted üle ja jätkatakse arendustegevust. Kuna Zehnderi juhtkond ise usub, et suudab tänavu vaatamata keerulisemale makrokeskkonnale käivet edasi kasvatada, võiks see olla kinnitus sektoris valitsevale positiivsele tuulele.

Zehnder kuulub LHV pensionifondide Roheline ja Roheline Pluss portfellidesse.

Zehnderi aktsia Šveitsi börsil (valge) ja 12 kuu oodataval kasumil põhinev P/E (lilla)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon