Kasvukonto eksperimendi I kvartali tulemused - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperimendi I kvartali tulemused

Raido Tõnisson

10.04.2023 09:06

2023. aasta esimene kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas muutusid meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. Esimeses kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 142 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 4805 eurot.

Neljanda kvartali tulemusi saad vaadata siin.

Pärast tormilist 2022. aastat lõpetasid populaarsemad Kasvukonto indeksfondid 2023. aasta esimese kvartali kosumisega, hoolimata panganduskriisist, intressimäärade tõusust ja ebabindlusest majanduse tuleviku suhtes. Kasvukonto eksperimendis osalenute valituks osutunud fondidest lõpetasid kvartali plusspoolel 14 fondist 9, mediaantootlusega 3%. Suurimateks võitjateks osutusid tehnoloogiaettevõtteid koondavad ETF-id, kuid pika puuga edestas teisi hoopis krüptovara Bitcoini hinda järgiv fond. Ka arenevad turud kosusid veidi, kuid dividendimaksjad ja puhta energia ettevõtted pidi leppima langusega.



Osalejate portfellide väärtuste liikumine esimeses kvartalis on välja toodud alloleval graafikul.


Marko Oolo

Investeerimisklubi asutaja Marko Oolo investeeris USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet (EXXT) koondavasse fondi, mille 16% ralli kolme jooksul kergitas investori kvartalivõrdluses viimaselt kohalt esimesele. Suurima panuse indeksi tõusule kvartali jooksul andsid tehisintellekti arengust võitev Nvidia, elektriautode tootja Tesla ning metaversumit arendav Meta Platforms, kosudes vastavalt 92%, 78% ja 72%. Tähelepanuväärne on ka see, et fondi 100st ettevõttest vaid 22 lõpetasid kvartali kaotusega, hõlmates peamiselt tervishoiufirmasid.

Kristi Saare

Kristi portfell koosneb 60% ulatuses USA suurettevõtetest (SXR8), 30% ulatuses dividendimaksjatest (ISPA) ja 10% ulatuses e-spordist (ESP0). Kvartali jooksul andis investori portfelli suurenemisele olulise panuse väikseima osakaaluba ESP0, mis 18% tootlusega oli üks parimaid Kasvukonto fonde 2023. aasta esimeses kvartalis. Dividendimaksjad loovutasid 4%, kuid mõnevõrra kompenseeris selle kaotus jaanuaris saadud dividend kogusummas 19 eurot. SXR8 lõpetas kvartali 3% tootlusega.

Jaak Roosaare

Jaak valis oma portfelli ühe laiapõhjalise fondi - maailma ettevõtted (VWRL). Esimese kvartali lõpuks ulatus portfelli koguväärtus 5174 euroni, mis tähendab kokkuvõttes 8% tootlust võrreldes enda investeeritud 4805 euroga. Fondiosakuid on investorile enam kui kahe aastaga kogunenud 53 ning selle ajaga on ainuüksi dividendidelt kogunenud 157 eurot, millest 22 eurot 2023. aasta esimeses kvartalis.

Taavi Pertman

Taavi investeerib 80% ulatuses maailma ettevõtetesse (VWRL), 10% veekäitlusesse (IH2O), 5% automatiseerimisse (RBOT) ja 5% küberturvalisusesse (ISPY). Esimese kvartali lõpu seisuga oli Taavi portfelli väärtus kasvanud võrreldes neljanda kvartaliga 644 euro võrra 5159 euroni ehk 19%. Valitud fondidest saavutas esimeses kvartalis kõige suurema tootluse automatiseerimisse investeeriv RBOT, kallinedes ligi 14% võrra. IH2O ja ISPY tootluseks esimeses kvartalis kujunes vastavalt 3% ja 8%.

Rahapuu blogi (Tauri Alas)

Rahapuu blogi pidava Tauri Alase valikuteks olid maailma ettevõtted 75% (VWRL), USA tehnoloogiaettevõtted 21% (EXXT), Bitcoin 2% (COINXBE) ja Venemaa ettevõtted 2% (DBXV) ulatuses. Kuna kõikide Venemaa väärtpaberitega kauplemine on alates 2022. aasta märtsi algusest peatatud, ei ole alates sellest ajast ka Tauri portfelli uusi DBXV fondiosakuid soetatud. Olemasolevad osakud on viimase sulgemishinna järgi portfellis siiski alles. DBXV fondiosakute ostuks mõeldud 2% on alates 2022. aasta märtsi algusest jaotatud proportsionaalselt ülejäänud valikute vahel. Kokkuvõttes lõpetas Tauri 2023. aasta esimese kvartali 5149 euro suuruse portfelliga, mida on 804 eurot rohkem kui eelnevas kvartalis.

Investor Toomas

100% ulatuses Hiina ettevõtteid koondavasse fondi XCHA investeeriv Äripäeva väljamõeldud tegelane Investor Toomas kasvatas esimeses kvartalis portfelli ilma enda sissepandud raha arvesse võtmata 5% võrra, ulatudes kokkuvõttes 5083 euroni. Ehkki eksperimendi vältel ei ole Hiina kiire majanduskasvu ootus seni veel aktsiahindades peegeldunud, näeb Goldman Sachs Hiina aktsiaturul 2023. aastal 24% tõusuruumi, peamiselt tänu üleminekule majanduse avanemise perioodilt kiire taastumise tsüklile.

Märten Kress

Märteni portfell koosneb 60% ulatuses maailma ettevõtetest (VWRL) ning ülejäänud osa moodustavad USA väiksed ettevõtted (XRS2). Kahe fondi tootlusmääraks kujunes esimeses kvartalis vastavalt 3% ja −1%, mille tulemusena kerkis portfell kvartali jooksul 548 euro võrra. Eksperimendi algusest arvestatuna on mõlemal fondil üsna võrdselt hästi läinud, kerkides XRS2 puhul 15% ja VWRL puhul 16%. Viimasele aga lisanduvad juurde ka makstavad dividendid, mis kogutootlust mõnevõrra suurendavad.

Jekaterina Tint

5008 euro suuruse portfelliga esimese kvartali lõpetanud Jekaterina investeerib maailma ettevõtetesse 65% (VWRL), Aasiasse 25% (AASI) ja automatiseerimisse 10% (RBOT) ulatuses, mis kõik aitasid portfelli suurenemisele märkimisväärselt kaasa. Kvartaliga kasvatas Jekaterina oma portfelli 612 euro võrra ehk 14%.

Rahakratt

Rahakratt investeerib nii Aasia arenevatele turgudele (AASI) ja ka puhta energia tootjatesse (INRG) kummassegi 30% ning ülejäänu jaguneb võrdselt tervishoiuinnovaatorite (HEAL) ning tehnoloogiaettevõtete (EXXT) vahel. Esimeses kvartalis kosusid Aasia ettevõtted 2% võrra ning tehnoloogiafirmad 16%, samas kui puhta energia tootjad ja tervishoiuinnovaatorid odavnesid vastavalt 4% ja 3%.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon