Põuad sunnivad merevett magestama - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Põuad sunnivad merevett magestama

Erko Rebane

15.05.2023 15:10

Autor: Robert Anderson

Energia taaskasutamise seadmeid tootvast Energy Recoveryst sai viimati kirjutatud mullu novembris. Meenutuseks andis ettevõte toona kolmanda kvartali näitajaid avalikustades teada, et kogu 2022. aasta müügitulu saab olema varasemalt oodatud 130 mln dollari asemel 121–125 mln, kuna merevee magestamise projektide venimine Lähis-Idas ja Egiptuses sundis ka neid oma tarneid edasi lükkama. Aktsia kolistas selle peale 26 dollarilt 18 dollarile.

Tänaseks on aktsiahind uuesti taastunud 24 dollarile, sest ettevõtte tuumikäri püsib makromajandusest hoolimata üsna tugevana ja mitmes uues ärisegmendis terendab suur kasvupotentsiaal.

Nii nagu novembris öeldi, tõdeti veebruaris Q4 tulemusi avalikustades, et kogu majandusaasta tuluks kujunes 125,6 mln dollarit (vahemiku ülemine ots), mis tähendas 2021. aasta pealt 21% kasvu. 2022.a korrigeeritud EBITDA kasvas 50% 36,8 dollarile ja puhaskasum 69% 24 miljonile, mis andis aktsiakasumiks 0,42 dollarit (2021.a 0,24 USD).

3. mail raporteeris Energy Recovery oma esimese kvartali tulemused, näidates 2022. a sama perioodi pealt müügitulu 59% langust 13,4 miljonile dollaril. See vastas juhtkonna ootustele, sest juba veebruaris öeldi, et tänavune magestamise seadmete tellimuste realiseerimine nihkub suuresti teise poolaastasse. Vaatamata nõrgemale esimesele poolaastale peaks kogu merevee magestamise segmendi käive 2023. aastal suurenema 3–7% 125–130 miljoni dollarini. Kui lisada sinna veel ootus, et tööstusvee segmendist saadakse 6–8 mln USD tulu, siis peaks kogu firma 2023. a käive kasvama 131–138 miljonile dollarile (vastavalt 4,3–9,9%).

Megaprojektide nihkumise tõttu teeniti esimeses kvartalis 8,1 mln ärikahjumit (aasta varem 8,2 mln kasumit) ja 6,3 mln puhaskahjumit (7,9 mln kasumit), mis andis aktsia kohta kahjumit 11 senti.

Merevee magestamise segment on ettevõtte suurimaks tuluallikaks (tänavu üle 90% käibest) ja seal nähakse kliimasoojenemise ja põudade tõttu pikaajalist vajaduse kasvu. Siiani on merevee magestamise kasvu peamiseks allikaks olnud Lähis-Ida piirkond (2/3 tuludest), kuid üha rohkem on nõudlust peale tulemas Aasiast ja nüüd ka Põhja-Aafrikast. Näiteks Marokos, kus sagenenud põuaperioodid on vähendanud veereserve  1960. aastal registreeritud 2500 kuupmeetrilt per capita tänaseks 650 kuupmeetrini per capita, kavatseb valitsus lähiaastail agressiivselt investeerida merevee magestamisse.

Egiptus teatas detsembris 21 täiendava merevee magestamise tehase rajamise plaanist, kuna nende magevee kättesaadavus on Etioopia poolt Sinisele Niilusele rajatud tammi tõttu ohtu sattunud. Esimeses faasis peaks nende tehaste päevane tootmisvõimakus olema 3,3 miljonit kuupmeetrit vett päevas, suurenedes tulevikus potentsiaalselt kuni 9 miljoni kuupmeetrini. Ka Alžeeria seisab silmitsi veekriisiga ning on seetõttu seadnud eesmärgiks, et 2030. aastaks aitab magestatud merevesi rahuldada 50% nende vee nõudlusest.

Kõikidest nendest projektidest loodab osa saada ka Energy Recovery ja kuna paljud riigid üle maailma soovivad sarnaselt tõsta oma värske vee varustuskindlust, nähakse selles vallas pikaajalise kasvu jätkumist.

Nagu varasemalt kirjutatud, siis merevee magestamise protsessis kasutatava Energy Recovery energiavahetuse tehnoloogiaga tahetakse pakkuda efektiivsuse saavutamist ka teistes valdkondades. Üheks selliseks on tööstusvee puhastamise segment, mis tõi 2022. aastal sisse ligi 4 mln dollarit tulu ning peaks kahekordistuma järgmisel ja ülejärgmisel aastal, jõudes 2026. aastaks 30–70 miljoni dollarini.

Eelmisel aastal tarniti esimesed energiaefektiivsust saavutada aitavad seadmed Hiinasse liitiumakude tootmise tehasesse ja lisaks ka Indiasse, kus nähakse suurt potentsiaali eeskätt tekstiilitööstuses. Puhta vee kättesaadavuse vähenemise ja kõrgemate keskkonnanõuete tõttu suureneb vajadus erinevates sektorites vett puhastada ja taaskasutada ning seda on Energy Recovery hakanud nägema ka oma tellimustes. Esimese kvartali lõpu seisuga oli Energy Recoveryl tööstusvee puhastamise segmendis kogunenud potentsiaalseid projekte rohkem kui 20 tööstusharust mitmetest erinevatest riikidest, mida loodetakse hakata tarnima 2023 ja 2024. aastal.

2023. aasta teisest pooles loodetakse oma energiat säästva tehnoloogiaga hakata arvestatavat tulu teenima ka külmutus- ja jahutusseadmete turult, kus lähituleviku arengut mõjutab üle 100 riigi poolt vastu võetud eesmärk vähendada külmutusseadmetes ja konditsioneerides kasutatavate HFC (hydrofluorocarbons) kasutust 2047. aastaks 80%. Tegemist on CO2st tuhandeid kordi ohtlikuma gaasiga, millest täielik loobumine võiks juba iseenesest aidata vähendada maakera temperatuuri potentsiaalselt poole kraadi võrra. See tähendab HFC-de asemel teiste, looduslikumate külmutite nagu ammoniaagi ja CO2 kasutamist. C02 kasutamine nõuab aga rohkem energiat, mistõttu on antud sektoris hakatud huvi tundma Energy Recovery lahenduse vastu, mis aitaks külmutus- või jahutusseadet muuta energiasäästlikumaks.

Kui eelmisel aastal paigaldati nende PX G1300 seade katsetuseks esimeste klientide külmutusseadmetesse Californias ja Lõuna-Euroopas, siis tänavu esimeses kvartalis teatati esimesest edasimüügi kokkuleppest Belgia ettevõttega Fieuw Koeltechniek. Lisaks avalikustas kommertsjahutusseadmete turu üleilmne liider Epta Group XTE toote, kuhu on Energy Recovery seade juba sisse ehitatud. Energy Recovery juhtkond usub, et suudab PXG seadme saada veel teistessegi supermarketitesse nii Euroopas kui ka Ühendriikides, millega suurendatakse potentsiaalsete klientide teadlikkust ja avatakse uksi ka teistesse tööstusharudesse, kus jahutusseadmeid kasutatakse.

Kokkuvõttes on senised arengud andnud Energy Recovery juhtkonnale kindlust 2026. aastaks seatud u 450 miljoni dollari suuruse müügitulu saavutamisel, mis märgiks 2022. aastaga võrreldes tulemuse ligi neljakordistamist.

Allikas: Energy Recovery

Merevee magestamise segmendis 200 miljoni dollari suuruse käibe saavutamine eeldaks keskmiselt 16–17% aastast kasvu perioodil 2024-2026, mis ühtiks viimase viie aasta keskmise tulemusega ja seetõttu võiks tulemus olla endiselt tehtav, olgugi et praegune ebakindel majanduslik olukord ja kulude kasv on hakanud kohati megaprojektide edasilükkumisi tingima. Nii tööstusvee puhastamise kui ka jahutuse segment toovad juba tulusid sisse, kuid need jäävad veel üsna pisikeseks, et tänavu kogukäivet oluliselt mõjutada, kuid senine momentum lubab samuti eeldada, et 2026. aastal võiks tulla rohkem kui pool ettevõtte kogukäibest väljastpoolt merevee magestamise segmenti.

Energy Recovery aktsia hind (USD)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon