AI – põhjus muretsemiseks või kohustuslik osa portfellist? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

AI – põhjus muretsemiseks või kohustuslik osa portfellist?

Tristan Filantšuk

09.06.2023 10:38

Autor: Hitesh Choudhary

Viimati rääkisime tehisintellektist (artificial intelligence) veebruari lõpus, kui ChatGPT oli rekordkiirusel jõudnud 100 miljoni kasutajani ja kogu AI maailm oli keskmise huvilise jaoks vägagi uus. Tänaseks on  huvi veidi vaibunud, tehisintellekti maailmaga ollakse rohkem tuttavad ning erinevad vestlusrobotid on paljude igapäevane abiline nii töö, kooli kui ka eraeluliste küsimuste lahendamisel. Samas näitavad indikaatorid, et huvi AI investeeringute osas on kasvutrendis, aga murepilved kogu valdkonna potentsiaalsete negatiivsete külgede ees on samuti aktuaalsed.

Aprillikuus kasvas ChatGPT külastajate arv küll rekordini (1,8 miljardit), kuid 200 miljonit külastust rohkem võrreldes märtsiga on seni alates 2023 algusest väikseim kuine kasv (12,5%). Erinevaid tehisintellekti tehnoloogial põhinevaid programme on lisandunud nii palju, et veebileht https://www.futurepedia.io/ on kokku koondanud ligi 1500 erinevaks otstarbeks mõeldud AI tööriista. Tänu võimalusele töödelda väga suurt hulka andmeid on paljudes valdkondades oodata efektiivsuse kasvust tulenevat kiiret arengut, aga nagu alati on mündil kaks poolt. Hoides silma peal Google’i otsingutrendidel, siis „AI probleemid“ (AI problems) on viimase 12 kuu jooksul pidevas kasvutrendis.

Joonis 1. Otsingutermini „AI problems“ huvi 12 kuu jooksul Google’is (indeksi väärtus 100 tähistab valitud perioodil suurimat huvi). Allikas: Google

Rääkides potentsiaalsetest riskidest, mida tehisintellekti kiire areng kaasa võib tuua, siis kahjuks on neid palju. Küsimusele, kas plussid suudavad miinuseid üle kaaluda on hetkel raske vastata, aga mündi mõlema poolega kursis olemine tuleb kindlasti kasuks.

Kuigi loomingulisust ja probleemide lahendamist ei suuda AI (eeldatavasti) kunagi inimese tasemel teha, siis suurem osa oskustest on tehisintellekt võimeline suurema vaevata omandama. Suurt ohtu kujutavad erinevad tööriistad nii demokraatiale kui ka propaganda levikule, millest võib lisaks paljudele muudele murekohtadele kujuneda AI üks võtmeküsimus.

Kuigi demokraatiat on erinevates maailma osades proovitud varemgi tehnoloogia kui ka sotsiaalmeedia abil manipuleerida, siis AI vestlusrobotid ja muud sarnased vahendid pakuvad selliseks manipulatsiooniks veel kergemaid ja efektiivsemaid meetmeid. Ohte tajub ka ChatGPT tegevjuht Sam Altman, kelle hinnangul on regulatsioonid ühiskonna huvides teretulnud ning olulist rolli mängib ka rahva haritus ja suurfirmade vastutustundlik tegevus.

Rääkides suurfirmadest, siis investorite huvi AI tehnoloogiaga seotud ettevõtete vastu liigub vaatamata veebruarikuu tipust alla tulemisele endiselt kasvavas joones, mida kinnitavad ka Google’i otsingutrendid. Nii sõnapaare AI aktsiad (AI stocks) kui ka AI investeering (AI investment) sisestatakse otsingumootorisse järjest rohkem.

Joonis 2. Otsingutermini „AI investment“ huvi 12 kuu jooksul Google’is (indeksi väärtus 100 tähistab valitud perioodil suurimat huvi). Allikas: Google

Märkimisväärset huvi tehisintellekti vastu kinnitab ka kiibitootja NVIDIA Corporation (NVDA) aktsia hinnaralli. Väärtpaber on 2023. aasta alguse hinnaga võrreldes tõusnud 170% ja ettevõtte turuväärtus jõudis eelmisel nädalal korraks ka maagilise triljoni dollarini.

Lisaks NVIDIA-le on tehisintellektiga tugevalt seotud ka teised suured ettevõtted nagu Google’i emafirma Alphabet, Microsoft ja IBM, kes muuseas on viimaste aastate jooksul ostnud üle viie AI idufirma, näiteks ReaQta ja Turbonomic. Samal ajal panustab ka Microsoft veelgi enam AI  tehnoloogiale ning kiipide tootmisesse, et pakkuda konkurentsi NVIDIA-le. Kuuldavasti teeb Microsoft koostööd Californiast pärit Advanced Micro Devices (AMD) nimelise kiibitootjaga.

Turul leidub ka väiksemaid tegijaid, kes elavad lootuses, et tehisintellekti kiire areng ja arenguks vajalike komponentide nõudluse tõus edendab ka nende tuleviku väljavaateid. Üks selline ettevõte on Micron Technology (MU), kes on sarnaselt IBM-iga ostnud väiksemaid AI tehnoloogia ettevõtteid (FWDNXT). Micron Technology toodab peamiselt mälu- ja salvestustehnoloogiaid, mis on tehisintellekti arenguks ja ülalpidamiseks üks olulisemaid komponente. Microni tooted on kasutuses nii suurtes andmekeskustes kui ka isesõitvate autode arenduses.

Just andmekeskuste ülalpidamine on AI jaoks peamine kuluallikas. Analüütik Dylan Patel on välja tulnud ligikaudsete ChatGPT kuludega, mis on hämmastavad 700 000 dollarit päevas. See teeb ühe päringu hinnaks keskmiselt $0,36. Seda kulu proovib Microsoft enda osalusega ChatGPT arendamises vähendada ning abiks on võetud ka vestlusroboti tasuline versioon.

Potentsiaalselt saab tehisintellekti arengut positiivselt ära kasutada väga paljudes valdkondades, olgu selleks siis tervishoid, haridus, energia või julgeolek. Kõiki neid valdkondi ühendab üks ühine joon: andmerohkus.

Automatiseeritavaid protsesse on palju. Lemonade Insurance (LMND) on maailma esimene täielikult AI tarkvaral töötav kindlustusteenuseid pakkuv ettevõte. Nende eesmärgiks on olla uue põlvkonna teerajaja ja seljatada arusaam, et kindlustusteenused on keerulised ja protsessid aeglased. Kogu ettevõtte suhtlus kliendiga toimub läbi vestlusrobot „Maya“, kes on abiks igal sammul alates poliisi sõlmimisest kuni kahjukäsitluseni.

Töötuse vähendamise eesmärgil on tööandjate ja töötajate kokku viimiseks vaja paremaid võimalusi. Personaliosakondade töö on palju keerulisem kui pealtnäha paistab. Töötajate produktiivsus tõuseb, kui ollakse rahul tööandjaga. Produktiivsuse tõus toob kaasa kõrgemad palgad, mis tõstab kogu ühiskonna elatustaset. Selleks, et tööandjatel oleks võimalus leida sobivad töötajad, on Workday (WDAY) välja töötanud AI poolt juhitud analüütilise süsteemi, mis pakub suurettevõtete personaliosakondadele vajalikku tööriista kui ka finantstarkvara, millega saab teha töötajatega seotud andmepõhiseid otsuseid.

Kõik märgid näitavad, et tehisintellekt on tulnud, et jääda. Vaatamata murekohtadele on AI potentsiaal erinevates valdkondades üüratu, nii investoritele kui ka inimkonnale laiemalt.

Tristan Filantšuk
LHV maaklertegevuse praktikant

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon