Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid augustis? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid augustis?

Raido Tõnisson

05.09.2023 06:49

iStockphoto

Ehkki läinud kuu möödus nii USA kui Baltikumi aktsiaturgudel langustrendis, jagunesid LHV klientide ostu- ja müügimahud üsna võrdselt. Suuremaid erinevusi võis täheldada aga turgude lõikes, kui ostupoolel domineerisid välisaktsiad, eesotsas Tesla ja Euroopa lennundusfirmadega, samas kui müügipoolel tõusid esile hoopis koduturu aktsiad ja USA tehnoloogiagigandid digitaalse reklaamitööstuse valdkonnast.

LHV klientide enimostetud aktsiad augustis.

Allikas: LHV

LHV klientide augustikuu enimostetumaks väärtpaberiks kujunenud Tesla (TSLA) aktsia hind on aastaga pea kahekordistunud, ehkki juuli keskpaigast alanud langus kandus edasi ka augustisse, kui see kahanes 6%. Kuna samal ajal on olulist nõrkust näidanud kogu USA aktsiaturg koos tehisintellekti valdkonnaga, ei saa kindlalt väita, et langus on seotud ettevõtte enda arengutega. Viimase osas jätkas Tesla käesoleva aasta alguses alustatud hinnasõda Hiinas, teatades kuu keskpaigas ühe oma võtmemudeli – Model Y – hinnaalandusest, mis siiski 3%-lise aktsia hinna languse põhjustas. Osaliselt võib langus olla tingitud ka turuosaliste kasumivõtust pärast esimese poolaasta kiiret tõusu ja raha vabastamisega augusti lõpus börsile tulnud Vietnami elektriauto tootja VinFasti jaoks.

Müügipoolel kerkisid esiplaanile ka Euroopa lennundusfirmad Lufthansa (LHA) ja Finnair (FIA1S), mille aktsiad odavnesid kuuga vastavalt 4% ja 8%. Mõlemad ettevõtted on avalikustanud oma teise kvartali tulemused, mis võib osaliselt seletada Finnairi suuremat langust võrreldes Lufthansaga. Nimelt näitas viimane tänavu II kvartalis Finnairist suuremat kasumihüpet, võrrelduna eelmise aasta teise kvartaliga, samas kui ka teenindatud reisijate arv kasvas kiiremini kui Soome konkurendil (aastaga +30% vs +19%). Tänu tugevale nõudlusele reisimise järele näevad mõlemad ettevõtted käesolevat aastat tervikuna optimistlikuna, tõstes oma finantseesmärke 2023. aastaks.

Digitaalsete makselahenduste valdkonnas esirinnas olev Paypal (PYPL) ei ole selle aasta tehisintellekti ralliga küll kaasa läinud, kaubeldes alates aasta algusest 11% allpool, ehkki oluliselt ei mõjutanud aktsia hinda ka augustikuu langus turgudel. Hoolimata sellest, et kuu alguses avaldatud teise kvartali tulemused valmistasid kasumlikkuse osas nii aktsionäridele kui analüütikutele tugeva pettumuse ja aktsia kukkus päevaga 12%, vähenes kuu kokkuvõttes langus 1%ni. Kasumlikkuse aspekti kõrvale jättes kasvasid aastavõrdluses nii käibe- kui kasumirida, mis mõlemad suures osas ühtisid analüütikute ootustega. Lisaks näeb juhtkond 2023. aasta kolmandat kvartalit pisut optimistlikumana kui analüütikud, kelle ootused tuludele ja puhaskasumile jäävad alla ettevõtte uuendatud sihtidele. Paypali tegevjuhi hinnangutel peaks infaltsiooni aeglustumine kaasa tooma tarbijate kulutuste suurenemise tarbekaupadele, mis omakorda suurendab ettevõtte tulusid ja kasumeid.

Enimostetumatest väärtpaberitest ainsana augustis positiivset tootlust näidanud Microsoft (MSFT) kallines kuuga marginaalselt 1% võrra, suurendades oma tootlust aasta algusest arvestanuna 29% peale. Kuna ettevõte avalikustas oma 2023. majandusaasta IV kvartali tulemused juba juuli lõpus, mis purustasid analüütikute ootused, siis augustikuu hinnakõikumised olid suuresti seotud turu üldiste arengutega. Mõnevõrra võis aktsia hinna tõusu tagasi hoida dividendi ex-kuupäev augusti keskpaigas, ehkki pärast seda aktsia uuesti taastus.

Muuhulgas ostsid LHV kliendid augustis maailma suurimat ettevõtet Apple’it (AAPL), maailma suurimat pooljuhtide tootjat Taiwan Semiconductor Manufacturingi (TSM) ning suuruselt teist kiibitootjat Advanced Micro Devicesit (AMD).

LHV klientide enimmüüdud aktsiad augustis.


Allikas: LHV

Müügipoolel domineeris Leedu panga Šiaulių bankase (SAB1L) järel juba teist kuud järjest finantsvahendusteenuseid pakkuv Wise (WISE), mis kaotas augustis 17% väärtusest, ehkki kaupleb aasta algusega võrreldes endiselt 14% ülevalpool. Olulisi uudiseid augustis ettevõtte ei ilmunud ning tõenäoliselt hindasid turuosalised aktsia hinda sisse nii Ühendkuningriikide kui muude tegevusturgude majandusega seotud murekohti, muutudes potentsiaalselt pessimistlikumaks selles osas, kas ettevõte suudab oma käesoleva majandusaasta eesmärgid täide viia.

Nagu mainitud, moodustasid suurema osa LHV klientide enimmüüdud aktsiatest Baltikumi ettevõtted, millest enamik avaldasid augustis oma teise kvartali majandustulemused, välja arvatud Tallinna Kaubamaja Grupp (TKM1T), kes tegi need teatavaks juba juuli keskpaigas. Augustis jätkas ettevõte positiivsete uudistega, teatades oma turvasegmendi laiendamisest Caesari Turvateenistuse AS-i omandamise näol ning uuest ehituslepingust Merko Ehitusega Maardusse logistikakeskuse rajamiseks, ehkki sellest hoolimata lõpetas aktsia möödunud kuu ligi 3% langusega.

Tallink (TAL1T) sai augustis tähelepanu nii suuremate investeerimisfondide kui jaeinvestorite poolt osaliselt seetõttu, et mõnda aega tagasi vihjas ettevõtte juht dividendimaksete taastamisele alates 2024. aastast, saades tõenäoliselt ühelt poolt juurde rahavoogudele keskendunud aktsionäre, kuid teisalt luues olemasolevatele aktsionäridele hea võimaluse kasumivõtuks. Tallink on käesoleval aastal seni olnud Balti põhinimekirja parim aktsia 34% tootlusega, millest märkimisväärne osa tehti just augustis. Lisaks suurele tehinguaktiivsusele paistis ettevõte II kvartalis silma tugevate majandustulemustega, ehkki suurendas oma tulusid ja kasumeid laevade prahtimise tulemusena reisijamahtude vähenemise arvelt.

Enefit Greeni (EGR1T) aktsia 2022. aasta tähelend ei ole käesolevasse aastasse kandunud ja ettevõte on turuväärtusest kaotanud alates aasta algusest 11%. Suur osa sellest tuleb omistada möödunud kuule, kui ettevõtte nõrgad teise kvartali tulemused valmistasid aktsionäridele pettumuse, olgugi, et väiksemad kasuminumbrid olid plaaniliste kulude tõttu osaliselt juba ette teada. Määravaks said ka ebasoodsad ilmastikuolud, mida ettevõte ise mõjutada paraku ei saa. Positiivse poole pealt oli ettevõte fookus suunatud teises kvartalis jätkuvalt oma pikaajaliste eesmärkide poole, et oma tootmisvõimsus 2026. aastaks neljakordistada.

Tähelepanuväärne on see, et LHV klientide augustis enimmüüdumatest väärtpaberitest moodustasid mahtude poolest olulise osa USA suurfirmad Amazon (AMZN), Alphabet (GOOGL) ja Meta Platforms (META), kes teenivad kolme peale ühtekokku hinnanguliselt 64% kogu USA digitaalsetest reklaamituludest. Lisaks koduturult müüsid LHV kliendid augustis suurimat kodumaist finantskontserni LHV Groupi (LHV1T) ning ehitus- ja kinnisvarafirmat Merko Ehitust (MRK1T).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon