Mis tehinguid on teinud Buffett, Dalio ja teised? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis tehinguid on teinud Buffett, Dalio ja teised?

Siim Näks

27.09.2019 09:10

Shutterstock

Augusti keskel avaldasid USA investeerimisfirmad ja riskifondid aruanded tehingutest, mida tehti 2019. aasta II kvartalis. Vaatame üle, mida ostsid-müüsid Warren Buffett, Ray Dalio, Carl Ichan ja teised ning uurime, kas fondijuhtide otsustes leidub ka sarnasusi.

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Keda analüüsime? Oleme välja valinud viis väga tuntud ja jälgitud investorit ning nende juhitud fondid või investeerimisfirmad. Nagu analüüs näitab, on meie valitud investorid oma tegemistes ka küllaltki erinevad, mis annab hea võimaluse neid omavahel võrrelda.

Appaloosa ja David Tepper. Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Frobes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks fondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 11,4 miljardit dollarit.

Berkshire Hathaway ja Warren Buffett. Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuht Warren Buffett on vahest tuntuim investor ka neile, kes investeerimisest midagi ei tea. „Omaha oraakli“ hüüdnime kandev Buffett on ka olnud sage külaline jutusaadetes ning praegu võib teda näha iga-aastasel Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosolekul. Buffett, kes ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt, on tänaseks rikkuselt neljas inimene maailmas ning väärt 79,5 miljardit dollarit (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda).

Bridgewater ja Ray Dalio. Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 133 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokku võtva raamatu „Põhimõtted“, mis on eelmisest aastast saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on hinnatud 18,7 miljardit dollarit.

Carl Icahn. Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse samuti üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikult, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 17,5 miljardi dollarini.

Third Point ja Daniel Loeb. Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 18 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Point asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on hinnatud 3,0 miljardit dollarit.

Mis analüüsist selgub? Nagu allolevast tabelist näha, lähenevad kõik viis fondi oma varade kasvatamisele erinevalt. Fondide ja firmade suuremad positsioonid kõik erinevad ning see kajastub ka tehtud tehingutes. See annab märku fondijuhtide erinevatest strateegiatest: näiteks Bridgewateril on kõik suuremad positsioonid olnud börsil kaubeldavates fondides (ETF-id) juba mõnda aega. Carl Icahni suurim positsioon on aga valdusfirmas Icahn Enterprises, mille kaudu kuuluvad investorile osalused erinevates sektorites, nagu näiteks autotööstuses, kasiinodes, toidupakendamise äris ning kinnisvaras.

Appaloosa suuremad positsioonid on jätkuvalt tehnoloogiasektori hiidudes FAANG aktsiates: Facebook (FB) on maailmas enimkasutatud sotsiaalmeediaplatvorm; Amazon (AMZN) on maailma suurim e-kaubandusplatvorm; Alphabet (GOOG) on suur tehnoloogiaettevõtte, kellele kuulub lisaks muudele toodetele ka Google, YouTube ja telefonide operatsioonisüsteem Android. Tehnoloogia sektori jaoks oli teine kvartal USA-Hiina kaubandussõja tõttu üpriski ärev (FB II kvartali muutus: 8,7%; AMZN: 5,2%; GOOG: –9,6%), mistõttu kvartali jooksul kõikusid ka Appaloosa suurimad positsioonid oluliselt. Fond väljus ka kvartali jooksul täielikult e-kaubandusplatvormist Alibaba ning ka tervishoiusektorisse investeerivast Select Sector SPDR indeksfondist.

Uusi positsioone oli fondil kolm, millest kaks on tervishoiusektori ettevõtted (Ameerika tervisekindlustust pakkuv ettevõte Humana ja tervishoiuteenuseid pakkuv Centene Co.) ning kolmas on satelliitsideteenuste pakkuja Intelsat S.A. Enim suurendati positsiooni indeksfondis SPDR Series Trust, mis jälgib S&P 500 indeksi hinda. Positsioone suurendati oluliselt veel kliendisuhete haldamise teenuseid (CRM) pakkuvas ettevõttes Salesforce.com ning Google’i emaettevõttes Alphabet, mis tõstis viimase positsiooni suuruse fondis kolmandale kohale. Appaloosa vähendas ka peaaegu täielikult (­-95,3%) oma positsiooni mälukiipide ning pooljuhtseadmete tootmisega tegelevas ettevõttes Micron Technology (MU). Samuti vähendati positsioone ka ravimeid tootvas ettevõttes Allegran ning investeerimisettevõttes Altaba.

Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway kaks suurimat positsiooni on jätkuvalt tehnoloogiahiid Apple (AAPL) ja USA suuruselt teine pank Bank of America (BAC) ning suuruselt kolmas positsioon on joogitootja Coca Cola (KO) (AAPL II kvartali muutus: 3,49%; BAC: 1,61%; 8,99%). Uusi või täielikult väljutud positsioone Berkshire’l teises kvartalis polnud. Sarnaselt Appaloosale suurendas ka Berkshire oluliselt oma osalust Amazonis (positsiooni muutus II kvartalis: 11,2%). Lisaks suurendati veel Bank of America positsiooni (3,5%) ja ka veel ühes USA pangas U.S Bancorp (2,4%). Berkshire vähendas oma osalust USA telekommunikatsiooni ettevõttes Charter Communications 5,0% võrra.

Indeksfondidele keskendunud Bridgewater omab ka oma kolme suurimat positsiooni nendes: S&P 500 indeksit jälgiv SPDR S&P 500 ETF ja arenenud turgudesse investeerivad fondid Vanguard ETF FTSE Emerging Markets ja iShares Core MSCI Emerging Markets. Kõigis kolmes suurimas positsioonis vähendati osalust vastavalt 14,9%, 35,4% ja 43,2%. Suurt potentsiaali näeb Ray Dalio asutatud ettevõte tõenäoliselt Hiinas – sinna investeeriva fondi iShares MSCI China positsiooni portfellis suurendati 13 699,5% ning ühtlasi investeeriti raha ka iShares China Large Cap fondi, mis investeerib Hiina suure turukapitalisatsiooniga ettevõtetesse. Lisaks suurendati osalust Ameerika jaemüügiettevõttes Kroger Co (KR), mille aktsia langes II kvartalis 11,32%. Osteti juurde ka USA finants- ja pangandusteenuseid pakkuva State Street Co aktsiaid. Väljuti täielikult ravimeid tootvast ettevõttest Bristol-Myers Squibb Co, automüügi ettevõttest Autonation Inc ja televisooni teenuseid pakkuvast Dish Network Co.

Sarnaselt Berkshire’ile tegi ka Carl Icahn vähe tehinguid aasta teises kvartalis. Olemasolevatest positsioonidest suurendati oluliselt osalust tehnoloogiapõhiste äriprotsesside teenuste pakkuja Conduent Inc aktsias, mis 2017. aasta algul lahutati suurkorporatsioonist Xerox. 2017. aasta esimese kvartali lõpuks kuulus Carl Icahnile 9,7% ettevõttest. Samuti suurendas Icahn positsiooni varahaldusettevõttes Icahn Enterprises. Täielikult väljuti veel eelnevates kvartalites suurendatud positsioonist Texase nafta- ja gaasitootjast Diamondback Energy. Uus investeering Icahni portfellis on Occidental Petroleum Inc, mis tegeleb nafta ja maagaasi avastamisega USA-s, Lähis-Idas ja Kolumbias ning naftakeemia tootmisega USA-s, Kanadas ja Tšiilis.

Seevastu Third Pointi teise kvartali fookus oli peamiselt keemia- ning tehnoloogiasektoritel. Enim suurendati osalust Ameerika keemiaettevõttes Chemours Inc (CC). Veel suuremad lisandujad olid meediateenuseid pakkuv ettevõte Netflix (NFLX) ja tehnoloogiaettevõte Microsoft (MSFT). Suurimaid positsioone omab fond tervishoiuettevõttes Baxter Inc. (II kvartali hinnamuutus: 0,2%), purgitoidu valmistajas Campbell Soup Co. (5,9%) ja erinevaid teaduslikke uuringuid korraldavas ettevõttes United Technologies Co. (–2,2%). Third Point väljus täielikult alkohoolsete jookide valmistajast Constellation Brands Inc., keemiaettevõttest Dupont de Nemours Inc. ja finantsteenuste ettevõttest American Express Co. Uued positsioonid olid varasemalt mainitud ettevõttes Centene Co. ning odavmüügi kaubamajas Burlington Stores Inc. ja sotsiaalmeediaplatvormis Pinterest Inc.

Kokkuvõte. Aasta teises kvartalis olid valitud investeerimisfondide ja -firmade fookused suuremalt jaolt tehnoloogia-, finants-, tervise- ja kaubandussektoris, kuigi fondide suurimad positsioonid erinesid üksteisest täielikult. Sarnasustena võib välja tuua näiteks ettevõtte Centene Co., millesse otsustasid nii Appaloosa, kui ka Third Point siseneda II kvartalis. Kõige vähem uusi võimalusi leidsid teises kvartalis Carl Icahn, kes sisenes ainult ühte uute positsiooni ja ka Warren Buffett, kes ei leidnud ühtegi uut investeeringut, millesse siseneda. Olgugi et fondide enamus positsioonide muutused erinesid üksteisest, toimus peamine tegevus siiski ülalmainitud sektorites.

 

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikas: nasdaq.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon