5G tuleb. Kes saavad kasu? (3. osa) - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

5G tuleb. Kes saavad kasu? (3. osa)

Gert Siniloo

17.12.2018 09:00

pixabay.com

5G peaks tooma meile veelgi paremad andmesidekiirused ning uued teenused, mis kogu majandust muudavad. Sestap vaatame selles artiklis lähemalt, mis ettevõtted on 5G tuleku kasusaajate esiotsas. Ühtlasi on tänases loos juttu kardetavast Hiina mõjust ning 5G arengutest lähikuudel.

Seda, mis see 5G õigupoolest on, saab lugeda esimesest artiklist, ning sellest, mis ettevõtted on peamised kasusaajad erineva riistvara tootmises, saab lugeda teisest artiklist.

Telekomioperaatorid

Operaatoreid, kes 5G tulekust võidaksid, on üle maailma palju, sest seadmete kasutamine peaks 5G tulekuga jõudsalt kasvama, kuid olulisemad nimed on näiteks China Mobile, Vodafone, AT&T, Verizon ning T-Mobile. Tõeline väljakutse operaatoritele ning tegelikult kogu 5G väärtusahela ettevõtetele on aga pakkuda teenuseid korraga paljudele klientidele tehniliselt keerukas linnakeskkonnas. Omaette küsimus on samas, kui palju tihenev konkurents andmeside hindu allapoole toob ja seeläbi telekomiettevõtete käibeid mõjutab, ent madalamad andmesidehinnad võivad tuua kaasa ka suureneva kasutamise. Ülemaailmse võrguoperaatorite esindusorganisatsiooni GSMA hinnangul on aastaks 2025 5G kasutajate hulk 1,2 miljardit inimest, kellest kolmandik elavad Hiinas.

China Mobile CHL – Hiina riigile kuuluv võrguoperaator, mis on ühtlasi maailma suurim mobiilioperaator klientide arvu poolest. Viimase seisuga on China Mobile Verizon’i ja AT&T järel turuväärtuse poolest maailma kolmas telekomiettevõte. Koostööd on tehtud Huawei’iga, aga ka Intel’i ning Nokiaga. Esialgse võrguga peaks China Mobile välja tulema 2019. aastal.

Vodafone VOD – Briti telekomioperaator, kes on klientide arvu poolest maailma suuruselt neljas, tegutsedes enam kui 70 riigis üle maailma. Vodafone on lubanud mitmel pool Suurbritannias juba järgmisel aastal 5G võrguga välja tulla ning nende seas on ka maapiirkonnad. Aastaks 2020 tahab Vodafone pakkuda 5G-d juba tuhandes paigas üle terve Suurbritannia.

AT&T T – käibe poolest maailma suurim telekomiettevõte ning suuruselt teine mobiiliteenuste pakkuja. Plaanib selle aasta lõpuks tulla 12 USA linnas (nt. Atlanta, Dallas, New Orleans, Houston) välja 5G hotspot’iga ning kaheksa järgmist linna (nt. Los Angeles, Las Vegas, San Francisco) saaksid selle uue aasta algul. Arvatavasti ei kata see võrk aga tervet linna, vaid pigem rahvarohkeid kohti nagu lennujaamad, staadionid või kesklinnad. Seniste varasemate katsetuste puhul on ettevõte öelnud, et ilm tehnoloogiat peaaegu üldse ei mõjuta ning viivitused on väga väiksed. AT&T on sõlminud lepingu Nokiaga, pakkumaks tolle äriklientidele võimaluse arendada asjade interneti teenuseid, ent võrkude ehitamises tehakse koostööd ka Ericssoni ja Samsungiga.

Verizon VZ – USA suurim traadita ühenduste pakkuja. Paistab teiste seast silma erineva lähenemisega, mille keskmes on 5G arendamine lairibaühenduste kaudu. Hetkel on nende pakutav 5G võrk saadaval neljas USA linnas (nt. Los Angeles, Houston), kuid sealgi vaid teatud kohtades. Ühendus maksab praegu 50-70 dollarit kuus. 2019. aastal peaks olema oodata Verizon’ilt ka mobiilset 5G võrku. Põhimõtteliselt on Verizon alates oktoobrist juba esimene 5G teenusepakkuja, kuid kindlasti on nemadki huvitatud mobiilsest 5G võrgust, milleni jõudmine võtab veel aega. Koostöös Samsungiga peaks esimene 5G-d toetav telefon müügile jõudma 2019. aasta alguses. Nagu mainitud, on Motorola Moto Z3 näol tegu juba esimese telefoniga, mis peaks Verizon’i võrgus tööle hakkama. Koostööd tehakse ka Ericssoni ja Nokiaga.

T-Mobile TMUS – Euroopa suurima telekomiettevõtte Deutsche Telekomi bränd, mida kasutavad tütarfirmad paljudes riikides üle maailma. Koostöös Nokiaga teatas T-Mobile’i USA üksus novembris maailma esimesest madala sagedusega (mis on oluline just kauge maa taha ulatuvate signaalide jaoks) 5G andmete ülekandmisest. Ettevõtte plaan on katta USA 2020. aastaks enda 5G võrguga. Suvel sõlmis T-Mobile 3,5 miljardi dollari suuruse lepingu Nokiaga, mis pakuks operaatorile vajalikku riistvara võrgu ehitamiseks. Oluline partner on ettevõttele ka Ericsson. T-Mobile on lubanud investeerida kokku 40 miljardit dollarit 5G-võrku, mis jõuaks aastaks 2024 kümnest üheksa ameeriklaseni.

Sprint S – USA suuruselt neljas mobiiliteenuste pakkuja. Nagu teisedki operaatorid, plaanib tulla oma võrguga välja 2019. aasta esimeses pooles. Esimesed linnad, kus võrku pakutakse, peaksid olema New York, Los Angeles, Atlanta jm. Koostöös LG-ga on plaanis turule tuua LG esimene 5G telefon 2019. aasta esimeses pooles. Intel’iga kavatseb Sprint tuua turule esimesed 5G-d toetavad personaalarvutid. Võrkude ehitamises tehakse koostööd Nokia, Ericssoni ja Samsungiga.

Siinkohal peab mainima, et T-Mobile ja Sprint soovivad parajasti ühineda. Tehing, mille väärtus oleks ligi 26 miljardit dollarit, on hetkel regulaatorite ülevaatamise all, kuid T-Mobile’i finantsjuhi teatel võiks tehing lõpuni jõuda 2019. aasta esimeses pooles. Ühisettevõttel, millel oleks 126 miljonit klienti, tuues selle lähemale konkurentidele AT&T-le (141 mln) ning Verizon’ile (150 mln), oleks arvatavasti oodata positiivset sünergiat ka 5G arendamises.

Orange ORA – Prantsuse telekomiettevõte, kel on üle maailma enam kui 250 miljonit klienti. Ettevõte üritab kaasa lüüa nii mobiilse 5G võrgu, lairibaühenduse kui ka rakenduste loomisel, mis toetaksid erinevaid ärivaldkondi. Firma teeb selleks koostööd ülikoolide ja uurimisasutustega. Orange on isesõitvate autode testimiskeskuse UTAC CERAM ametlik 4G/5G partner. Selle raames tehakse koostööd ka Ericssoniga, et arendada mobiilne 5G taristu. Ericsson on Orange’i partner ka viimase testvõrgus Prantsusmaal. Hispaanias tehakse see-eest võrgu arendamisel koostööd Huaweiga.

Erinevaid ettevõtteid saab omavahel võrrelda allolevast tabelist, kus oleme teiste näitajate seas ära toonud ka ärikasumi marginaali, mis saadakse ärikasumi jagamisel ettevõtte müügituluga. Ärikasumi marginaal näitab protsendina, kui palju jääb firmal raha järele pärast kaupade ja teenuste müümiseks tehtud muutuvate kulutuste (nagu näiteks palgad või toormaterjalid) mahaarvamist, olles seega oluline kasumlikkuse näitaja. Ärikasumi marginaal näitab ühtlasi, kui palju jääb ettevõttele raha, et katta fikseeritud kulutusi (nagu näiteks laenuintresside maksed). Nagu iga sarnase näitajaga, tuleks ka ärikasumi marginaali võrrelda sarnaste ettevõtete vahel.

*finantsaasta 2017/2018 ning 2016/2017. Applied Materials’i puhul finantsaastad 2017 ning 2016.

Allikad: Yahoo Finance, Bloomberg, ettevõtete aruanded, LHV. Valuutade vahetuskursid (Taiwani dollar, Hiina jüään, Rootsi kroon, Suurbritannia nael, euro) on võetud 6. detsembri seisuga. „pole“ – andmeid polnud saadaval. Edasivaatavad P/E ning dividendimäärad on võetud 13. detsembri seisuga.

Tarnijad

Peale riistvaratootjate ja telekomioperaatorite saavad 5G tulekust kasu ka kõikvõimalike tehniliste komponentide tarnijad, mida võrguseadmete, võrkude ning telefonide tootmiseks tarvis läheb. Kasvav nõudlus 5G seadmete järele kasvatab nõudlust ka vajalike komponentide järele, mis on aja jooksul seadmetes järjest väiksemaks muutunud. Lähiaastad peaks aga väiksuse asemel kaasa tooma edasijõudnuma tehnilise lahendusega kiibid. Mõned neist ettevõtetest, mis järjest tihenevas pooljuhtide konkurentsis tegutsevad, oleme ka ära toonud.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) TSM – Taiwanis tegutsev, maailma üks juhtivamaid pooljuhtseadmete (semiconductor) tootjaid. Klientide hulka kuuluvad Qualcomm, aga ka Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD), MediaTek ning ettevõtte suurim klient Apple. TSMC-l enda brändi pole, vaid ettevõtte tehastes toodetakse seadmeid erinevatele tellijatele. Vastava segmendi turust oli TSMC käes mullu 52%. Ettevõte müüb lõviosa oma toodangust Põhja-Ameerika firmadele. Mõne kuu eest sai TSMC veelgi tuult tiibadesse, kui selle üks lähemaid konkurente GlobalFoundries teatas keskendumisest olemasolevatele toodetele, loobudes sisuliselt uue tehnoloogia kiipide arendamisest. Selle tulemusel peaks TSMC veelgi oma turuosa kasvatama.

GlobalFoundries – Abu Dhabi valitsuse investeerimisfondile kuuluv, ent USA-s tegutsev maailma suuruselt teine teiste firmade disainitud kiipide tootja (esimene on TSMC). Augusti lõpus teatas GlobalFoundries keskendumisest olemasolevatele toodetele, loobudes sisuliselt uue tehnoloogia kiipide arendamisest. Ettevõtte teatel oli otsuse taga arusaam, et arendustöö ning sellega kaasnevad suuremad tootmismahud käiksid firmale üle jõu. Olemasolevate kiipide järele püsib aga firma sõnul nõudlus veel mitu aastat. Üks olulisemad kliente on olnud AMD, kes on aga hiljuti teinud enam koostööd TSMC-ga.

Applied Materials AMAT – USA ettevõte, mis pakub pooljuhtide ning telefoniekraanide tootmiseks vajalikke seadmeid, teenuseid ja tarkvara. Lisaks valmistatakse erinevaid päikeseenergia tooteid. Ettevõtte klientide hulka kuuluvad Intel, AMD, TSMC, Cisco Systems, Micron Technology, Nvidia, Qualcomm, Samsung, Apple, aga ka tööstusettevõtted Boeing ja 3M. Kiipide tootmiseks vajalike vahendite turust on Applied Materials’i käes ligi 22%. Vaatamata globaalsetele kaubanduspingetele, mis mõjutavad ka pooljuhtseadmete äri, peaks 5G tulek ettevõttele soodsalt mõjuma, kuna arenenumad kiibid, mille järele nõudlus tekib, nõuavad omakorda rohkem tootmisvahendeid. Ettevõtte enda sõnul on järgmine kasvukoht suurandmed ning tehisintelligents.

LAM Research LRCX – USA ettevõte, mis tegeleb samuti pooljuhtide tootmiseks vajalike vahendite disaini ja tootmise ning teenusepakkumisega. Applied Materials’i järel on LAM ses vallas suuruselt teine ettevõte. Firma klientide hulka kuuluvad samuti AMD, TSMC, Cisco Systems, Micron, Nvidia, Qualcomm, Boeing, ehk kuna Applied Materials’i ja LAM-i tegevusala on küllaltki sarnane, sarnanevad ka nende kliendid.

Kardetakse Hiina mõju

Kuna 5G ühendab võrku märksa enam seadmeid kui kunagi varem ning paljud seadmed hakkavad omavahel suhtlema, muretsetakse üha rohkem ka nende julgeoleku pärast. Otse öeldes on paljud riigid mures, et Hiina ettevõtete, nagu näiteks Huawei ja ZTE, toodetud 5G-seadmed, kiibid ja tarkvara võivad sattuda riigiaparaadi kontrolli alla, et luurata teiste riikide järele. See pole jäänud ainult tühipaljaks fantaasiaks või interneti äärealade vandenõuteooriaks, vaid riigid astuvad Hiina tõrjumiseks juba jõulisi samme. Näiteks tänavu augustis keelas Austraalia valitsus Huaweil ja ZTE-l 5G-alase koostöö riigi telekomioperaatoritega, viidates riiklikule julgeolekule. Vaid mõne päeva eest vahistas Kanada USA palvel Huawei finantsjuhi ja ettevõtte asutaja tütre seoses väidetava Iraani sanktsioonide rikkumisega.

Selle aasta alguses loobusid valitsuse surve alla sattunud USA juhtivad võrguettevõtted Verizon ja AT&T müümast Huawei telefone. Lisaks keelas selle aasta märtsis USA president Donald Trump maailma suurima mobiilidesse mõeldud kiipide valmistaja Qualcomm’i müügi Broadcom’ile, sest peljati Hiinale antavat võimalikku edumaad 5G-le üleminekus. Vaid mõne nädala eest teatas ka Uus-Meremaa suurim telekommunikatsioonifirma Spark, et riigi luureteenistus keelas ettevõttel julgeolekuriskide tõttu kasutada oma 5G RAN-võrgus Huawei seadmeid. Samm järgnes USA üleskutsele liitlastele hoiduda küberjulgeoleku alaste murede tõttu Huawei teenuste kasutamisest 5G võrkude väljaarendamisel.

Hiina ettevõtted on seni kinnitanud, et mingit kontrolli riik nende tegevuse üle ei oma. Ameeriklaste muret võib aga mõista teise nurga alt: hiljuti avaldatud Deloitte’i raport märkis, et USA-l on oht jääda ilma enda juhtivast positsioonist tehnoloogiasektoris, kuna Hiina on astunud viimasel ajal aina kiiremaid samme, kulutades 5G investeeringuteks miljardeid dollareid enam kui USA. Osalt on selle taga ka asjaolu, et vajalikud võrguseadmed on Hiinas keskeltläbi 35% odavamad kui USA-s.

Lähiaja arengud

Võib arvata, et järgmine aasta toob kaasa mitu 5G tulekule suunatud reklaamikampaaniat, kus erinevad teenusepakkujad, aga eeskätt telefonide tootjad üritavad 5G kasutamist edendada, jättes sellest mulje kui millestki hädavajalikust igale tarbijale. Üheks heaks näiteks on Motorola ja Verizon’i kampaania Moto Z3 telefoni müügiks, mille reklaamlause on „World’s first 5G-upgradable smartphone“ (autori rõhutus).

Tõenäoliselt ei too aga aasta 2019 endaga kasutamist laiade masside poolt, sest selleks pole veel tehnoloogia ning seadmed valmis. Kindlasti võib oodata võistlust stiilis kes-on-esimene-5G telefoni valmistaja/võrguteenuse pakkuja/parim kiibitootja. Selliseid pealkirju võib kohata ettevõtete pressiteadetes ning uudislugudes. Lähikuudel on üks teetähis veebruari lõpus Barcelonas toimuv Mobile World Congress, kus võib oodata erinevate tootjate värskete seadmete esitlusi, mis enamikul juhtudel toetaksid ka 5G-d. iPhone’i kasutajad peavad veel veidi ootama, sest Apple sellel üritusel ei osale.

Loe lisaks: 5G tuleb. Kes saavad kasu?

5G tuleb. Kes saavad kasu? (2. osa)

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon