Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused

Raido Tõnisson

25.08.2020 11:37

Shutterstock

Kui eelmises artiklis vaatasime, milliseid tehinguid tegid David Tepper ja Warren Buffett 2020. aasta teises kvartalis, siis nüüd heidame pilgu Ray Dalio juhitud Bridgewater Associatesi, Carl Icahni endanimelise fondi Icahn Enterprisesi ja Daniel Loebi Third Pointi tegemistele viimastel kuudel.

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 138 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokkuvõtva raamatu „Põhimõtted“, mis on saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on viimaste andmete põhjal hinnatud 16,9 miljardit dollarit.

Bridgewaterile oli 2020. aasta teine kvartal selle poolest positiivne, et pärast neli järjestikust kvartalit kestnud langust suudeti viimaks näidata fondi turuväärtuse 20% kasvu ligi 6 miljardi dollarini. Daliole omaselt möödus kvartal aktiivselt, uusi positsioone lisandus portfelli 137, millest suurima kogusega olid kullerteenuseid pakkuv United Parcel Service Class B, raudteetranspordiettevõte CSX Corporation ja Hiina tervishoiuettevõte Zai Lab Ltd. Ka olemasolevate positsioonide osas panustas Dalio eelkõige transpordisektorile, lisades oma portfelli juurde Norfolk Southern aktsiaid. Hoolimata sellest, et positsiooni suurendati ligi 1500% võrra, moodustab see kogu portfellist vaid marginaalsed 0,1%. Märkimisväärsed ostud hõlmavad ka Hiina elektriautotootja Nio aktsiate ostmist (+1028%), mida soetati ka 2020. aasta I kvartalis. Samuti täiendati transporditeenuseid pakkuva ZTO Expressi positsiooni suurust (+894%).

II kvartalis väljus Dalio 153-st positsioonist, millest suurima osakaaluga olid portfellis sarnaselt Buffettile erinevad finantsinstrumendid ja pangaaktsiad. Positsioonid, mis enne väljumist olid Dalio portfellis suurima osakaaluga, olid USA pikaajalistest riigivõlakirjadest koosnev indeksfond iShares 20+ Year Treasury Bond ETF, keskmisest kõrgemat tootlust pakkuvaid USA ettevõtete võlakirju sisaldav iShares iBoxx $ High Yield Corp Bond ETF ja iShares JP Morgan USD Emerging Markets B, mis koosneb ligi 30 arengumaa väljastatud riigivõlakirjast. Sellega finantssektori müük ei piirdunud, sest ka suuruselt mitmed järgmised positsioonid olid pangaaktsiad ja -fondid. Osalusi vähendati kõige rohkem kolmandate riikide indeksfondide iShares MSCI Mexico Capped ETF (-97%) ja iShares MSCI India Index Fund (-94%) puhul, mille vahele mahtus varahaldusettevõtte Brookfield Asset Managementi müük 96% ulatuses.

Võrreldes teiste fondijuhtide portfellidega, kes eelistavad pigem üksikaktsiaid, koosneb Bridgewateri suurimate positsioonide esikolmik endiselt sellistest laiapõhjalistest turu üldist arengusuunda järgivatest indeksfondidest nagu SPDR S&P 500 ETF ja iShares Core S&P 500 ETF ning kulla hinda järgivast SPDR Gold Trust fondist. Kõiki nimetatud indeksfonde osteti viimases kvartalis juurde vastavalt 41%, 29%, ja 34% ulatuses.

Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikult, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 15,7 miljardi dollarini.

Vastupidiselt Daliole on Icahn oma portfellis võtnud palju konservatiivsema joone, hoides oma portfellis vaid 15 positsiooni, mida on kolme võrra vähem võrreldes 2020. aasta I kvartaliga. Viimases 13F raportis kajastati ka pankrotistunud autorendiettevõtte Hertz aktsiate müük, millega realiseeriti 1,6 miljardi dollari suurune kahjum. Lisaks müüdi maha arvutite riistvarale spetsialiseerunud HP Inc ja kaevandusettevõte Freeport-McMoRAN Copper&Gold.

Olemasolevatest positsioonidest ostis Icahn viimati juurde sõidukite varuosade tarneettevõtet Tenneco (aktsiate arvu muutus: +61%), Icahn Enterprises (+4%), mis on fondijuhi enda asutatud valdusettevõte ning 3% ulatuses osteti vedelgaasi terminale opereerivat ettevõtet Cheniere Energy. Aktsiad vähendati vaid ühe positsiooni, tarkvaraarendusega tegeleva Cloudera puhul, mida müüdi 4% ulatuses.

Fondi suurim positsioon on endiselt Icahn Enterprises, moodustades portfellist üle poole ehk 54%. Selle tütarettevõtted tegelevad investeerimis- ja toidupakendusteenuste osutamisega ning autoosade ja energiatoodete müügiga. See põhjendab ka sedavõrd suurt investeeringut ühte ettevõttesse. Fondi turuväärtus kasvas kvartalivõrdluses ligi 9% 18,0 miljardilt dollarilt 19,7 miljardi dollarini.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 14,8 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Pointi asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on viimastel andmetel hinnatud 2,9 miljardit dollarit.

Teises kvartalis kasvas Third Pointi väärtus ligi 18% 7,3 miljardi dollarini, mida vedas peamiselt suurinvesteering meelelahutusettevõttesse Walt Disney. Tehingu hinnanguline kogumaksumus oli ligi 439 miljonit dollarit ja see viis Walt Disney portfelli suurimaks positsiooniks, moodustades 8,22% kogu portfellist. Teiseks suurimaks positsiooniks tõusis Amazon, mida 2% ulatuses müüdi ning osakaalult kolmandana hoiab oma kohta portfellis tervishoiuettevõte Danaher Corporation, mida vähendati 15% võrra.

Uutest positsioonidest olid suurimad eelkõige tuntud e-kaubandus- ja tehnoloogiaettevõtted nagu Alibaba, JD.com ja Facebook, mis ühtekokku moodustavad kogu portfellist nüüd üle 10%. Tuntud ettevõtetest ostis Loeb esmakordselt ka Nike’i aktsiaid. II kvartalis väljuti kokku kaheksast positsioonist, millest suurimad olid  farmaatsiaettevõte Allergan Plc, kindlustusteenuste pakkuja Centene Corp ja tööstusseadmete tootja Roper Technologies. Kõige rohkem müüdi siiski tervishoiuettevõtteid, mille tulemusel vähenes sektori osakaal portfellis 16%-ni, võrreldes 2020. aasta I kvartali 46%-ga. Ostude ja müükide tulemusena tõusis positsioonide arv portfellis 30-lt 36-ni.

Teises kvartalis suurendas Loeb osalust seitsme positsiooni puhul mitmest erinevast sektorist. Lisaks eelpool nimetatud Walt Disneyle osteti märkimisväärselt juurde ka eriotstarbelist omandamisettevõtet Far Point Acquisition (+392%) ning telekommunikatsioonifirmat Charter Communications (+150%). Nagu varem öeldud, hõlmasid müügid eelkõige tervishoiusektori aktsiaid: Baxter International (–65%) ja Kadmon Holdings (–19%). Lisaks müüdi 18% ulatuses USA riigivõlakirjadest koosnevat indeksfondi iShares 1-3 Year Treasury Bond. Kuigi üheksast vähendatud positsioonist müüdi Amazoni kõige vähem ehk vaid 2% ulatuses, oli see tehingusumma poolest suurim (hinnanguliselt 579 miljonit dollarit).

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon