Dalio, Icahni ja Loebi hiljutised investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dalio, Icahni ja Loebi hiljutised investeerimisotsused

Raido Tõnisson

24.11.2021 09:23

iStockphoto

2021. aasta kolmas kvartal möödus kõigile kolmele fondijuhile mõneti erisuguselt: portfelli väärtust suurendasid märkimisväärselt nii Bridgewateri juht Ray Dalio kui ka Third Pointi juht Daniel Loeb, kuid Icahn Enterprises pidi leppima portfelli väärtuse vähenemisega. Mõne konkreetse aktsia puhul oli fondijuhtide meelsus täielikult erisugune, kuid ühise joonena olid kõik juhid aktiivsemad pigem müügipoolel, vähendades aktsiate arvu võrreldes eelneva kvartaliga või säilitades seda (Icahn Enterprises).

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 140 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokkuvõtva raamatu „Põhimõtted“, mis on saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on viimaste andmete põhjal hinnatud 20,3 miljardit dollarit.

Kvartaliga kokku 814 tehingut (millest 460 olid ostu- ja 354 müügitehingud) teinud Ray Dalio portfelli turuväärtus kasvas teises kvartalis eelneva kvartali 15,6 miljardilt dollarilt 18,3 miljardi dollarini, millele avaldas negatiivset mõju arenevate turgude suur osakaal portfellis. Fondijuhil on kokku 704 positsiooni, mida on 21 võrra rohkem kui eelnevas kvartalis ja mis on jaotatud nii võlakirjade, aktsiate, kui ka erinevaid regioone hõlmavate indeksfondide vahel.

Turuväärtuselt kolm suurimat positsiooni hõlmavad erinevate fondivalitsejate arenevate turgude ETFe: suurim on 6,4% osakaaluga Vanguard FTSE Emerging Markets ETF, millele järgnevad iShares MSCI Emerging Markets ETF (5,6% portfellist) ja iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (4,7%). Koos mõningate üksikaktsiatega, nagu näiteks Alibaba, JD.com, NIO ja Baidu on arenevate turgude osakaalu Dalio oma portfellis viimaste kvartalitega jõudsalt suurendanud. Pikka aega esikohal olnud USA aktsiaid koondav SPDR S&P 500 ETF langes neljandale kohale ja moodustab 4,6% portfellist.

Kuigi uusi positsioone lisandus hulgaliselt, jääb nende kõigi osakaal portfellist alla 0,4%. Just sellises osakaalus ja 70 miljoni dollari ulatuses avaski Dalio positsiooni suvel börsile tulnud mõnevõrra probleemses sõidujagamisplatvormi aktsias Didi, mis on alates IPO-st langenud praeguseks ligi 42% võrra. Väiksemas osakaalus võttis Dalio III kvartalis ligi kevadel börsile tulnud online-kursusi haldava platvormi Coursera, ostes 218 tuhat aktsiat ligi 7 miljoni dollari eest. Väiksemas ulatuses avatud positsioonid hõlmavad peamiselt tarbekaupade sektori aktsiaid, nagu tubakatootja Philip Morris, mööblimüüja RH ja riiete tootja Figs.

Nagu öeldud, suurendas Dalio III kvartalis peamiselt arenevate turgude aktsiate osakaale, kuid aktsiate arvu muutust arvestades suurenes eelkõige Apple’i aktsiate osakaal (+2624%). Siiski hõlmab Apple’i positsioon portfellist jätkuvalt vaid väikese osa ehk 0,06%, mis varem oli veelgi lähemal nullile. Lisaks ostis Dalio juurde raudteede kaudu transporditeenuseid pakkuvat CSX Corporationi ning krediitkaarditeenuseid pakkuva Visa aktsiaid.

Müügitehingutes ei ilmnenud ühtegi kindlat sektorit, millest Dalio rohkem väljunud oleks, ka kõik kolm suurimat suletud positsiooni hõlmasid ettevõtteid nii materjali-, tööstus- ja tehnoloogiasektorist. Suurim suletud positsioon oli mitmesuguseid tööstusgaase pakkuv Linde, millele järgnesid põllumajandusvaldkonnale erinevaid seadmeid pakkuv Deere & Co ja videomängude arendaja Activision Blizzard. Suletud positsioonide hinnangulisi soetusmaksumusi ja kvartali keskmist aktsiahinda vaadates nähtub, et Dalio väljus eelkõige oma kahjumis positsioonidest. Osalistest müükidest eristub tehnoloogiasektor kindla ülekaalu poolest. Aktsiate arvult vähenes kõige rohkem erinevaid tehnoloogiaseadmeid müüva Motorola Solutionsi positsioon ning meditsiinivaldkonnale tehnoloogilisi teenuseid pakkuva Agilent Technologiesi positsioon.

Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikumalt, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 15,7 miljardi dollarini.

Vastupidiselt paljudele teistele on Icahni aktsiaportfell väärtpaberite arvu poolest palju väiksem, püsides võrreldes 2021. aasta teise kvartaliga võrreldes stabiilselt 15-l. Turuväärtuse arvestuses moodustab üle poole ehk 56,9% portfellist jätkuvalt vaid üks ettevõte, Icahn Enterprises, mis on fondijuhi enda asutatud ja mille tütarettevõtted tegutsevad erinevates valdkondades, alates toidu pakendamisest kuni autotööstuseni. Tavapärase arenguna täiendas Icahn oma suurimat positsiooni teises kvartalis 3% võrra, tuues tänu aktsia hinna langusele III kvartalis oma keskmist soetushinda mõnevõrra allapoole. Teised suurimad positsioonid on naftaettevõtted Cheniere Energy, Occidental Petroleum, ja CVR Energy, mille osakaal portfellis on vastavalt 7,3%, 6,1% ja 5,47%.

Occidental Petroleumi aktsiaid vähendas Icahn 8% võrra, samas kui II kvartalis müüdi samu aktsiaid 42% võrra. Lisaks müüs Icahn 21% ulatuses eelmise aasta kolmandas kvartalis saadud Occidental Petroleumi aktsia ostuõigusi, mis kehtivad kuni 2027. aastani ja annavad õiguse osta ettevõtte aktsiat hinnaga 22 dollarit. Õigused on börsil kaubeldavad ja ühe õiguse sulgemishind oli eile 11,99 dollarit.

Aktsiate delistimise tõttu oli Icahn sunnitud III kvartalis väljuma holding-ettevõttest Navistar International, mille asemele osteti maagaasi transpordiga tegelev Southwest Gas Holdings. Ost viis kommunaalteenuste sektori osakaalu portfellist kõigi aegade kõrgeima tasemeni (ehkki see on praegugi vaid 3,4%).

Lisaks oma ettevõtte aktsiate ostule soetas Icahn juurde autovaruosi müüva Dana Incorporatedi aktsiaid, kes on jõuülekannete ja elektriliste päramootrite valdkonnas ülemaailmne turuliider.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 17,3 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Pointi asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on viimastel andmetel hinnatud 4,0 miljardit dollarit.

Kolmandas kvartalis suurendas Loeb oma portfelli väärtust 7% võrra 18,3 miljardi dollarini, mida peamiselt vedas suurima, 21% osakaaluga positsiooni Upstart Holdingsi 155%-line hinnatõus kvartali jooksul. Ettevõte haldab pilvepõhist tehisintellekti laenuplatvormi, koondades kokku tarbijate laenusoovid ja ühendades need ettevõtte tehisintellektipõhiste pankade võrgustikuga. Positsioonide koguarv langes II kvartali 126-lt 113-ni, millest suuremad on veel küberturvalisuse teenuseid pakkuv SentinelOne (7,6% portfellist) ja meditsiinitoodete valmistaja ja müüja Danaher Corporation, mida Dalio omab juba alates 2015. aastast.

Müügipoolel sulges Loeb alles 2021. aasta II kvartalis avatud finantstehnoloogiaettevõtte SoFi Technologiesi positsiooni. Kuigi III kvartalis oli aktsia korralikus langustrendis, kukkudes 23% võrra, on see praeguseks taastunud. Muuhulgas väljus Loeb sõidujagamisplatvormi Uber Technologiesi aktsiast, mis samuti näitas III kvartalis ulatuslikku langust, ning Hiina internetiaktsiast JD.com.

Kõige enam soetas Loeb III kvartalis juurde startup-ettevõtte Aurora Innovation aktsiaid, mis ostuhetkel kauples veel SPAC-ettevõtte Reinvent Technologies Partners nime all. Ühinemine viidi lõpule alles novembri alguses ning selle ajaga on aktsia hind tõusnud ligi 70%. Aurora Innovation on veo- ja sõiduautodele isejuhtimiseks vajalikku tarkvara arendav ettevõte, kes lubab esimesed Aurora Driver tehnoloogiaga autod turule tuua 2023. aastaks ning teeb selleks ühtlasi koostööd ka Volvo, Uberi ja Toyotaga. Koostöö viimasega hõlmab eelkõige isejuhtivate taksode arendamist ja tootmist.

Uutest positsioonidest lisandus Loebi portfelli 155 miljoni dollari eest Activision Blizzardi aktsia, mida Bridgewateri juht samal ajal müüs. Lisaks avas Loeb positsiooni eelmise aasta suvel börsile tulnud ja oma tehnoloogiaplatvormi kaudu mitmesuguseid tööandjalahendusi pakkuvas ettevõttes Alight, mis moodustab Loebi portfellist 1%. Suuruselt kolmas avatud positsioon on kliinilise faasi biotehnoloogiaettevõte Ventyx Biosciences, mis arendab väikemolekulaarseid ravimeid nii põletuslike kui ka autoimmuunhaiguste raviks.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon