Kus näevad potentsiaali Dalio, Icahn ja Loeb? Kus mitte? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kus näevad potentsiaali Dalio, Icahn ja Loeb? Kus mitte?

Raido Tõnisson

21.02.2023 13:10

iStockphoto

2022. aasta neljandas kvartalis ilmnes kolme fondijuhi portfellides suuri erisusi nii tehinguaktsiivsuse kui ka kogu portfelli turuväärtuse muutuse suhtes. Ühise joonena vähendasid kõik kolm fondijuhti kvartalivõrdluses positsioonide arvu, alustades 2023. aastat vastu pigem ettevaatlikkusega. Siiski võeti portfellidesse ka mõningaid uusi ettevõtteid, eeskätt finantssektorist.

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 140 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokkuvõtva raamatu „Põhimõtted“, mis on saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on viimaste andmete põhjal hinnatud 19,1 miljardit dollarit.

Olulisemateks märksõnadeks Dalio tegemistes 2022. aasta neljandas kvartalis võib nimetada väiksemate positsioonide sulgemist, panuste suurendamist USA suurettevõtetele, ehkki samal ajal tehnoloogiahiiglaste müümist. Dalio investeerimisstrateegiale kohaselt hoiab ta portfellis suurt hulka erinevaid väärtpabereid, mille koguarv vähenes viimases kvartalis 93 võrra 953 peale.

Mõjukaima positsiooni moodustab 4,3% osakaaluga USA suurimaid ettevõtteid koondav iShares Core S&P 500 ETF, mida kvartali jooksul ka 17% võrra juurde osteti. Järgneb esmatarbekaupade müüja Procter & Gamble 4,1%-ga ja arenevate turgude ettevõtetesse investeeriv iShares Core MSCI EM ETF, mis moodustab 3,7%. Kahe viimase puhul vähendas Dalio neljandas kvartalis aktsiate arvu vastavalt 24% ja 2% võrra, kuid sellega müügid ei piirdunud. 20-st suurima osakaaluga positsioonist vähendas Dalio aktsiate arvu koguni 19 puhul, sh Johnson & Johnson, PepsiCo, Coca Cola, Walmart jt.

Kokku sulges Dalio neljandas kvartalis 133 positsioonist, mis suurimas mahus hõlmasid USA kiibitootjaid: Advanced Micro Devices, Micron Technology ja Nvidia Corporation. Oluliselt vähendas Dalio neljandagi kiibitootja, Lam Researchi, aktsiate arvu, jättes alles vaid 2% esialgsest mahust. Kõige rohkem ostis Dalio viimases kvartalis juurde aga Bank of America väärtpabereid ning kahe kasvufirma aktsiaid: Uber Technologies ja DocuSign.

Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikumalt, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 18,6 miljardi dollarini.

Neljandas kvartalis pidas Carl Icahn turuga ühtset sammu ja suurendas oma portfelli väärtust kvartaliga ligi 3% võrra 21,8 miljardi dollarini. Kui mitte arvestada Elon Muski poolt ära ostetud ja börsilt likvideeritud Twitterit, ei sulgenud Icahn neljandas kvartalis ühtegi positsiooni. Varem hõlmas Twitter fondijuhi portfellist üsna arvestatava osa – positsiooni koguväärtus oli ülevõtmishinda arvestades 679 miljonit dollarit, moodustades 2,6% portfelli koguväärtusest.

Ka suurimad investeeringud on püsinud kvartalite lõikes samad, suurendades veidi, nii nagu igal kvartalil, oma asutatud ja mitmesugustes erinevates tegevusvaldkondades tütarettevõtteid omava Icahn Enterprisesi osakaalu portfellis. Neljanda kvartali seisuga hõlmab ainuüksi see investeering 70% portfelli kogumahust, millele järgneb 10%ga naftakeemilise töötlemise ja rafineerimisega tegelev CVR Energy.

Müügitehingud piirdusid neljandas kvartalis vaid maagaasi tootja Cheniere Energy aktsiapaki vähendamisega poole võrra, ehkki viimaste andmete kohaselt on Icahn 2023. aasta 15. veebruaril 16% võrra vähendanud ka seadmete ja sõidukite väljarentimisega tegeleva Herc Holdingsi väärtpaberite arvu portfellis – päev pärast seda, kui ettevõte avalikustas oma neljanda kvartali tulemused ja positiivse finantshinnangu 2023. aasta osas.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 15,9 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Pointi asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on viimastel andmetel hinnatud 3,5 miljardit dollarit.

Daniel Loebi portfelli turuväärtus suurenes neljandas kvartalis koguni 10% võrra 6,0 miljardi dollarini, suuresti tänu portfellis suurimat osatähtsust (16%) omava elektri- ja gaasimüüja PG&E 30% rallile. Eriti aktiivne oli Loeb neljandas kvartalis just müügipoolel – kokku sulges fondijuht 23 positsiooni ning ostis asemele 6.

Uutest investeeringutest nägi Loeb potentsiaali kindlustusteenuseid pakkuva American International Groupi, tehnoloogiahiiglase Microsofti ning toiduaine- ja kosmeetikatööstuses uusi maitseid ja lõhnu arendava International Flavors and Fragnancesi puhul, võttes portfellist enda alla vastavalt 5,5%, 4,8% ja 4,1%. Olulisematest müükidest sulges Dalio 2021. aasta IV kvartalis soetatud kommunaalteenuseid pakkuva EQT Corporationi positsiooni ning naftafirma Range Resourcesi, mis tõenäoliselt lõppes Dalio jaoks kahjumiga.

Vastupidiselt Buffettile, kes neljandas kvartalis nägi striimingu- ja meediakonglomeraadi Walt Disney puhul head ostukohta, võttis Dalio sama positsiooni puhul riske ligi kolmandiku võrra vähemaks. Samas suurusjärgus müüdi ka küberturvalisuse teenuseid pakkuva SentinelOne väärtpabereid, kuid kõige rohkem, 76% ulatuses müüs Dalio ravimiarendaja Ventyx Biosciences aktsiaid, võttes välja korraliku kasumi.

Dalio suurendas aktsiate arvu kokku nelja positsiooni puhul, hõlmates enamjaolt tsüklilisi tarbekaupu pakkuvaid ettevõtteid – kehahooldustoodete müüja Bad & Body Works (+69%) ning riiete ja kodukaupade turustaja TJX Companies (+51%). Neljandiku võrra suurendati aktsiate arvu ka uut tüüpi materjale arendava DuPonti puhul.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon