Mis tehinguid tegid Dalio, Icahn ja Loeb? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis tehinguid tegid Dalio, Icahn ja Loeb?

Raido Tõnisson

22.08.2023 10:54

iStockphoto

2023. aasta teises kvartalis võib kõigi kolme fondijuhi ühiseks nimetajaks lugeda pigem müügipoolel olemise ja positsioonide arvu vähendamise. Neist kaks leidsid ka uusi ettevõtteid kuhu vaba raha uuesti investeerida, sealhulgas kiibitootjad, tehisintellekti arendavad ettevõtted ning teatud kasvuettevõtted, mis viimasel paaril aastal korralikult languses olnud.

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 124 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokkuvõtva raamatu „Põhimõtted“, mis on saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on viimaste andmete põhjal hinnatud 19,1 miljardit dollarit.

Teises kvartalis püsis positsioonide arv Bridgewateris endiselt kõrge, ehkki vähenedes kvartalitaguse 820 pealt 806. Portfelli turuväärtus vähenes samal ajal 1,2% võrra ja ulatus 16,2 miljardi dollarini, suuresti tingituna Dalio võtmepositsiooni - arenevate turgude ettevõtteid koondava indeksfondi IEMG külgsuunalisest liikumisest teises kvartalis. Ülejäänud suurimad positsioonid, 500 suurimat USA ettevõtet koondav ETF ja esmatarbekaupade tootja Procter & Gamble, püsisid kvartalitaguse ajaga võrreldes omal kohal, kuigi nende aktsiate arv on muutunud vastavalt +10% ja -6% ulatuses.

Dalio on investeerinud ka mitmetesse Hiina üksikaktsiasse, mis teises kvartalis turuväärtust vähendasid, ehkki nende suhtes oli ta teises kvartalis pigem müügipoolele, väljudes mobiilipõhiseid sotsiaal- ja meelelahutusteenuseid pakkuvast Hello Groupist ja vähendades oluliselt aktsiate arvu elektriautode tootja XPengi puhul. Olulisema osatähtsusega positsioonina väljus Dalio andmeanalüüsiteenuseid pakkuvast ettevõttest Verisk Analytics, kodukaupu müüvast Home Depotist ja luksusliku netikaubamaja vahendusel peamiselt riideid müüvast Farfetchist.

Uutest positsioonidest väärib märkimist pea 32 miljoni dollariline investeering maailma suurimasse telekomifirmasse AT&T, ehkki see moodustab 0,2% portfelli kogumahust ja on osatähtsuselt 96. suurim positsioon portfellis. Lisaks avas Dalio positsiooni mitmes kasvuettevõttes, mille parimad ajad jäid eelkõige pandeemiaaega, sealhulgas toidu kohaletoimetamise teenuseid pakkuv DoorDash, muusika voogedastaja Spotify ning elektrooniliste allkirjade tehnoloogiat ja digitaalsete tehingute haldamise teenuseid pakkuv DocuSign. Mitmed uued positsioonid olid ka pooljuhtide valdkonnast, nagu Micron Technology, KLA ja Amkor Technology.

Mitmetest ostudest hoolimata ületas Dalio teises kvartalis tehtud müügitehingute kogusumma ostutehinguid 732 miljoni dollariga, näidates, et fondijuht võib olla tuleviku suhtes pessimistlikumaks muutunud.

Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikumalt, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 7,9 miljardi dollarini.

Teises kvartalis vähenes Carl Icahni portfelli turuväärtus 30% võrra 15 miljardile dollarile, tingituna investorist suurima positsioonist Icahn Enterprisesist, mis läbi erinevate tütarettevõtete tegutseb mitmes tegevusvaldkonnas. Aktsia hind langes II kvartalis 44% pärast seda, kui ettevõte teatas ootamatust dividendikärpest poole võrra 2 dollari pealt 1 dollarile. Ühtlasi pühkis see Carl Icahni isiklikust varandusest päevaga 2,7 miljardit dollarit, viies investori Bloombergi miljardäride indeksis viimase 11 aasta madalaimale tasemele.

Portfelli poolelt aga Icahn teises kvartalis suuri muudatusi ei teinud, suurendades aktsiate arvu oma oma valdusettevõtte Icahn Enterprisesi puhul, ehkki seda veidi rohkemal määral kui varasemates kvartalites (+11%). Teise suurima positsiooni, energiafirma CVR energiesi puhul püsis aktsiate arv muutumatuna, ehkki aktsiate arvu suurendamine 3% võrra ja väärtpaberi hinna järsk tõus kergitas maagaasimüüja Southwest Gasi portfellis kolmandaks suurimaks positsiooniks.

Icahn sulges teises kvartalis kaks positsiooni, naftafirma Cheniere Energy ja 2016. aastal ostetud seadmete ja sõidukite väljarentimisega tegeleva Herc Holdingsi, mida ta mitmel eelneval kvartalis üsna suures mahus müünud oli. Osaliselt vähendas investor aktsiate arvu elektrienergia tootja FirstEnergy (-25%) ja tarbekaupade ettevõtte Newell Brandsi (-15%) puhul.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 15,9 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Pointi asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on viimastel andmetel hinnatud 3,5 miljardit dollarit.

II kvartalis suurenes Daniel Loebi portfelli turuväärtus kvartaliga 11,5% võrra 6,8 miljardi dollarini, kuid positsioonide koguarv vähenes 46 pealt 45-le. Investori kolme suurima positsiooni osas on kvartaliga toimunud mõngingad muutused, kuna ühtlasi ka teise kvartali kõige olulisema uue investeeringuna kerkis kolmandaks suurimaks positsiooniks Amazon, mida edestab tööstuskonglomeraati Danaher Corporation. Viimast müüs Loeb teises kvartalis 5% ulatuses ning 8% võrra on aktsiate arv vähenenud suurima positsiooni, elektri- ja gaasimüüja PG&E puhul.

Kokku avas Loeb uusi positsioone 12 ettevõttes, lisaks Amazonile ka tehnoloogiaettevõtetes Taiwan Semiconductor Manufacturing, Nvidia ja Activision Blizzard. Seevastu sulgetud positsioone oli kokku 13, millest tähelepanuväärseim ja kõige üllatavam on esmatarbekaupu müüva Colgate-Palmolive’i aktsiate müük 830 miljoni dollari eest. Ettevõte jõudis Loeb portfellis olla pea 12 kuud ning see moodustas teise suurima positsioonina ligikaudu 14% portfelli kogu turuväärtusest. Lisaks müüs Loeb teises kvartalis ära muuhulgas nii Salesforce’i, UnitedHealthi kui Alphabeti aktsiad.

Olemasolevatest investeeringutest suurendas Loeb aktsiate arvu 12 puhul, soetades juurde inseneriteenuseid pakkuvat Jacobs Solutionit, naftaettevõtet Denbury ning Hiina e-kaubandushiiglast Alibabat. Sarnaselt Icahnile on Loeb tuleviku suhtes pigem optimistlik, olles netomahtude poolest teises kvartalis 465 miljoni dollariga ostupoolel. Seda kinnitab ka asjaolu, et paljud müüdud väärtpaberid hõlmasid kaitsvamaid sektoreid, samas kui ostutehingute puhul domineerisid tehnoloogiafirmad. Üllataval kombel müüs Loeb teises kvartalis ära 70% oma Alphabeti positsioonist, mille ta avas alles selle aasta esimeses kvartalis.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon