Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused

Raido Tõnisson

27.05.2021 09:01

Shutterstock

Kuigi I kvartalis oli keerulisem oma portfelli väärtust vähendada kui suurendada, ei suutnud mitte kõik fondijuhid seda teha. Iroonilisel kombel kahandas kvartali jooksul oma portfelli turuväärtust kolme kuu jooksul kõige rohkem tehinguid teinud fondijuht, näidates, et edukuse ja aktiivsuse vahele ei saa investeerimisel alati võrdusmärki panna. Ühe aktsia suhtes, mille praegune turuhind jääb tõenäoliselt alla fondijuhtide soetushinda, olid ühemeelselt tugevalt ostupoolel nii Appaloosa kui ka Third Pointi juht.

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 140 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokkuvõtva raamatu „Põhimõtted“, mis on saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on viimaste andmete põhjal hinnatud 20,3 miljardit dollarit.

Kvartaliga kokku 651 tehingut (millest 331 olid ostu- ja 320 müügitehingud) teinud Ray Dalio portfelli turuväärtus langes I kvartalis eelneva kvartali 11,6 miljardilt dollarilt 11,3 miljardi dollarini, mille põhjustas peamiselt fondijuhi suur panus arenevate turgude aktsiatesse ja neid koondavasse indeksfondi Vanguard FTSE EM Markets ETF. Turuväärtuselt suurim positsioon on 11% osakaaluga jätkuvalt SPDR S&P 500 ETF, mida koos arenevate turgude fondiga I kvartalis veidi vähendati. Suurimatest positsioonidest leidub mitmeid tarbimisega seotud aktsiaid nagu Walmart, Procter&Gamble, Coca Cola, Pepsico ja Costco.

Kuigi uusi positsioone lisandus hulgaliselt, jääb kõikide nende osakaal portfellist alla 0,5%. Suurimad siiski on peamiselt tarbijatsüklilised ettevõtted nagu Lowes Companies, Home Depot, Lululemon, kuid ka tööstussektorisse kuuluv Iiri konglomeraat Johnson Controls, mis toodab hoonete tuletõrje- ja turvasüsteeme.

Kuigi paljude positsioonide osakaal portfellis oli varem nullilähedane ja kasvõi väike juurde ost suurendas nende positsioonide aktsiate arvu mitmetuhande protsendi võrra, moodustavad nad portfellist endiselt vaid marginaalse osa. Varem vaid 4 tuhande aktsiaga koduehitusettevõtte D.R. Hortoni positsiooni suurendas Dalio 368 tuhande aktsia võrra, kuid kogu portfellist moodustab see vaid 0,29%.

Sulgetud positsioonidest paistavad enim silma kõrgetele hinnatasemetele tõusnud tehnoloogiaaktsiad, millest suurima osa portfellist moodustasid ServiceNow, Adobe ja Nvidia. Nende vahele, kolmandale kohale, sattus aga 2013. aastal soetatud vasekaevandaja Southern Copper, mille viimase aasta kiire tõus 2021. aasta I kvartalis peatus.

Peaaegu täielikult, kuid jättes siiski väga väikese osa alles, müüs Dalio teisegi vasekaevandaja, Freeport-McMorani aktsiaid, mis esmakordselt soetati 2019. aasta viimases kvartalis. Samal määral, 97% ulatuses, müüdi ka transpordisektorisse kuuluva raudteid käitava United Pacificu aktsiaid ning Microsofti. Populaarsematest tehnoloogiaaktsiatest vähendas Dalio rohkem kui 90% ulatuses ka Crowdstrike’i, Cisco ja Oracle’i positsioone.

Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikumalt, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 15,4 miljardi dollarini.

Vastupidiselt Daliole on Icahn aktsiate soetamisel palju valikulisem, suurendades I kvartalis oma positsioonide arvu vaid ühe võrra 17-ni. Sealjuures portfelli turuväärtusest üle poole moodustab vaid üks ettevõte, Icahn Enterprises, mis nagu nimigi ütleb, on fondijuhi enda asutatud ja mille tütarettevõtted tegutsevad erinevates valdkondades, alates toidu pakendamisest kuni autotööstuseni. Tavapärase sammuna täiendas Icahn seda positsiooni I kvartalis 3% võrra. Teised suurimad positsioonid on naftaettevõtted Occidental Petroleum ja CVR Energy, mille osakaal portfellis on vastavalt 8% ja 6%.

Uutest positsioonidest lisandus Icahni portfelli elektrienergia jaotamise, tootmise ja sellega seotud teenuste pakkumisega tegelev FirstEnergy, moodustades portfellist 2,7%. Esmakordselt 2020. aasta IV kvartalis soetatud ja eelmises kvartalis 577% võrra suurendatud farmaatsiaettevõtte Bausch Health positsioon on nüüd Icahni portfellis suuruselt viiendal kohal ja moodustab kokku 4,4%. Aktsia hind kallines I kvartalis ligi 50% võrra, jäädes eilse seisuga vaid veidi alla oma 2021. aasta tipule. Lisaks suurendati mitmekordselt autovaruosade müümisega tegeleva Dana Incorporatedi positsiooni ja väiksemal määral tehnoloogiavaldkonda kuuluva Xeroxi positsiooni.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 17,0 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Pointi asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on viimastel andmetel hinnatud 3,5 miljardit dollarit.

Sarnaselt Ray Daliole tegi Daniel Loeb I kvartalis hulgaliselt tehinguid, kuid suurendas oma portfelli väärtust vaid 0,1 miljardi dollari võrra 13,0 miljardini dollarini. Võrreldes eelneva kvartaliga on portfelli suurimaks positsiooniks kerkinud I kvartalis ligi 3x kallinenud tehisintellekti laenude platvorm Upstart Holdings, millele järgnevad gaasi- ja elektriettevõte PG&E ja meelelahutusega tegelev Walt Disney.

Uusi ettevõtteid lisandus portfelli koguni 83, millest suurimad on ärikinnisvara tööstusele teabe-, analüüsi- ja turundusteenuseid pakkuv CoStar Group, keemiaettevõte DuPont ja sõiduteenuste osutamisega ning toidu kohaletoimetamisega tegelev Uber Technologies. Kusjuures Uberi aktsia praegune turuhind jääb alla I kvartali keskmisele turuhinnale ja Loebi hinnangulisele soetushinnale.

Arvuliselt hõlmasid müüdud positsioonid peamiselt tarbijatsüklilisi ettevõtteid (Planet Fitness, Expedia Group, Stanley Black&Decker, Nike), kuid suurima osakaalu moodustasid juba pikka aega langenud Alibaba ning finantstooteid ja -teenuseid pakkuv Fidelity National Information Services. Adobe osas oli Loeb ühel meelel Dalioga, sulgedes samuti positsiooni täielikult. Kokku sulges I kvartalis Adobe’i positsiooni 50 riskifondijuhti, kuid avas vaid 35.

Vaheettevõtte Foley Trasimene Acquisition osas käitus Ray Dalio sarnaselt Appaloosa juhi David Tepperiga, suurendades positsiooni märkimisväärselt ja moodustades nüüd portfellist olulise osa. Aktsia I kvartali keskmine hind jääb alla aktsia eilsele sulgemishinnale 10,45 dollarit. Mitmekordselt suurendas Loeb veel ka juukse- ja nahahooldus-, meigi- ja lõhnatoodete tootmise ja turustamisega tegeleva Estee Lauderi positsiooni ja online-kinnisvaraturgude ettevõtte Zillow Groupi positsiooni.

Vähendatud positsioonidest paistavad enim silma veel ühinemist otsiv SPAC-ettevõte Jaws Acquisition, nafta- ja gaasiettevõte Equitrans ning Amazon. Müüdud aktsiate seast ilmnevad mõned teisedki USA suurimad ettevõtted nagu Facebook ja Google, mida vähendati vastavalt 9% ja 19% võrra.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon