Aegumatud artiklid LHV finantsportaalis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aegumatud artiklid LHV finantsportaalis

Raido Tõnisson

14.12.2020 08:36

iStockphoto

Artiklite kogum LHV finantsportaalis ulatub juba üle kümne aasta tagusesse aega. Selle aja jooksul on ilmunud finantsportaalis üle 2500 artikli, mille seas on nii pangateated, investeerimisideed, kokkuvõtted, kui ka investeerimist üldisemalt käsitlevad artiklid. Kuigi nad võivad olla avaldatud mitmeid aastaid tagasi, ei ole nende relevantsus praeguseks muutunud ja väärivad uuesti esiletõstmist ka 2020. aasta lõpus.

Alustame algusest: investeerimine väärtpaberiturul

Inimesele on omane tahta kõike kohe, kiirelt ja suures mahus. Samas loetakse sagedasti ratsionaalsemaks mõnda aega säästa ning alles siis tarbida, kuna selliselt käitudes on võimalik tulevikus tunduvalt rohkem hüvesid saada kui hetkel kulutades. Üheks populaarsemaks ning tulusamaks investeerimisvõimaluseks on investeerimine väärtpaberiturul ning antud investeerimisvaldkonda artiklis käsitletaksegi.

Investeerimine - see on imelihtne!

Kuigi artikkel on avaldatud juba 2011. aasta septembrikuu keskpaigas, kui vastupidiselt praegusele olid aktsiaturud lühiajalises languses, tasub juba ennatlikult valmis mõelda tegutsemisplaan juhuks, kui „veri peaks ilmuma tänavatele“. Seda enam, kui praegu ollakse harjunud rohelises portfelliga ning usutakse, et tõusutrend on igavene. Kõige olulisem on siiski olenemata turutsüklist hoida investeerimist lihtsana, hoidudes tüüpilistest investeerimisvigadest.

Turgude kõikumisele vastupidav portfellistrateegia

Riskipariteet (risk parity) on alternatiivne viis investeerimisportfelli koostamiseks ning haldamiseks. Strateegia ei jaota portfelli mitte erinevate varaklasside osakaalude vaid riskide põhjal. Riskipariteedi teooria väidab, et kui koostada traditsioonilistest varadest, kuid riskide baasil hajutatud portfell, siis viimane on paremini hajutatud riskipreemiaga, kui traditsionaalne portfell ning on vastupidavam ka majanduslikele madalseisudele.

Kahjumi seedimine

Kellele poleks positiivsed uudised rohkem meeltmööda kui negatiivsed sõnumid. Kahjuks tuleb elus kuulda mõlemaid ja börsid pole erandiks. Kasumis positsioonidel tuleks lasta edasi tõusta, aga kui portfellis vaatavad vastu miinuses aktsiad, kas see peaks ajendama müüginuppu vajutama enne, kui olukord veel hullemaks muutub?

Investeerimine kui parema elu alus

Investeerime aega ja raha selleks, et omandada mõne ameti jaoks vajalikke teadmisi ning oskusi, mis aitavad sissetulekut suurendada. Finantsiliselt kindlama tuleviku saavutamisel on see üks osa valemist. Täpselt samasuguse pühendumusega tuleb suhtuda  sellesse, kuidas panna enda heaks tööle raha, mis hakkab karjääriredelil kõrgemale ronides üle jääma.

Kes on päevakaupleja?

Tihtipeale aetakse investeerimine ja kauplemine omavahel segamini. Seetõttu tuletame meelde, mida aktsiatega kauplemine täpselt tähendab ja kes on päevakaupleja (day trader).

EBITDA head ja vead

EBITDA ehk kasum enne intresse, makse ja kulumit on ilmselt üks tulisemaid vaidlusi tekitanud finantsnäitajaid. Väärtusinvestorid põlgavad seda, samas kui analüütikud ja juhtkonnad kasutavad antud numbrit ettevõtte väärtuse ja riskantsuse arvutamisel igapäevaselt. Paljudel juhtudel sõltub EBITDA tasemest ka juhtkonna töötasu. Kummal leeril on siis õigus ja mida peaks EBITDA eeliste ja puuduste kohta teadma?

Viis nippi, kuidas aktsiaturu kukkumist edukalt üle elada

Meile kõigile meeldiks, kui investeerimisportfellide  väärtus ainult kasvaks, kuid turuosaliste emotsioonide ning majandustsükli tõttu tuleb paratamatult seista silmitsi ka perioodidega, kus aktsiate hinnad kukuvad 10-20% ning mustemates stsenaariumites isegi rohkem. Artiklis käsitletakse viit mõtet ning soovitust, mis aitavad sul ennast langusteks paremini häälestada ning neist edukamalt välja tulla.

Edukas tehing algab õigest orderist

Aktsiaid esimest korda elus ostvale investorile võib kogu protseduur esialgu üsna segane tunduda. Esile kerkivad küsimused: Millist orderitüüpi kasutada? Mis vahe on turuorderil ja limiitorderil? Kaua need kehtivad? Artikkel annab vastuse neile ja paljudele teistele küsimustele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon