Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

17.04.2012 09:04

Dreamstime

Järgnevatel nädalatel on põhjust võtta terasema vaatluse alla taas börsiettevõtted, kuna ridamisi hakatakse tegema kokkuvõtteid oma esimese kvartali majandustulemustest ning antakse omapoolne hinnang nii lõpptarbijate olukorrale kui ka üldisele majanduslikule seisule.

Mitteametlikult algas USAs tulemuste hooaeg juba eelmisel nädalal, mil Alcoa oma numbrid lauale asetas. Alumiiniumitootja suutis kasvatada kolme kuu käivet 0,8% 6,01 miljardi dollarini ja teenida 10 senti aktsiakasumit, mis olid ootustest (vastavalt 5,75 miljardit dollarit ja -10 senti kahjumit) märksa paremad.

Suurematest ettevõtetest on jõudnud raporteerida veel Google ja riigi ühed suurimad pangad: JPMorgan Chase ja Wells Fargo. Kui Google’i näitajad ühtisid laias laastus analüütikute prognoosidega, siis finantssektori esimesed pääsukesed üllatasid arvatust positiivsemate numbritega. Neist esimese käive paranes aastaga 6% 27,4 miljardi dollarini, kuid kõrgemate juriidiliste kulude tõttu kahanes kasum 5,6 miljardi dollari pealt 5,4 miljardile. Wells Fargo käive paranes aastaga 6% 21,6 miljardi dollarini ja kasum 13,% 4,2 miljardi dollarini.

Nende üksikute tulemuste põhjal on selgelt liiga vara teha ulatuslikke järeldusi, kuid kas analüütikud on jahtuva majanduse hirmus sattunud oma prognooside kärpimistega hoogu ning sellega muutnud lati ületamise ülemäära kergeks? Standard & Poor’s Capital IQ küsitluse kohaselt oodatakse S&P 500 ettevõtete esimese kvartali aastaseks kasumikasvuks 0,95%, mis oleks madalaim tase alates finantskriisi lõpust. Alles jaanuaris oli see ootus 4,5% ja mullu septembris 10% (võrdlusena kasvas S&P 500 ettevõtete kasum neljandas kvartalis 8,4%).

Kuna S&P 500 indeks on nii 2012.a esimese kvartali kui kogu jooksva aasta prognooside langetamise ajal tõusnud 2011.a oktoobri põhjadest ligikaudu 25%, peegeldab see investorite tegelikku lootust näha analüütikute prognoosidest paremaid tulemusi, mistõttu ei pruugi pelgalt ootuste täitmine päästa aktsiat negatiivsest reaktsioonist. Pullid aga argumenteeriksid, et isegi kui esimese kvartali raportid jääksid nõrgaks, ei pruugi investoritel müügisoovi tekkida võttes arvesse turu hetke valuatsiooni. S&P 500 indeks kaupleb 12,5x järgmise 12 kuu oodatavat kasumit (ja 14,1x eelneva nelja kvartali kasumit), mis võrreldes ajaloolise 15-16x tasemega on suhteliselt soodne. Sestap jälgitakse eriti kiivalt tegevjuhtide kommentaare ja prognoose, millega ettevõtted aitaksid investoritel mõista tegelikku majanduslikku olukorda ning kas kinnitada või kummutada muret Euroopa võlakriisi, Hiina jahtumise ja USA aeglase kasvu pärast.

S&P 500 indeks ja P/E suhtarvud


Allikas: Bloomberg

Käesoleva nädala olulisemad tulemuste avalikustajad oleme koondanud allolevasse tabelisse, mida jooksvalt uuendame.

Viited eelnevate kvartalite tulemustele

Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega I
Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega II
Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega III
Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega IV

Sügise põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I
Sügise põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II
Sügise põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I
Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II
Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I
Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II
Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon