Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

17.07.2012 13:17

Dreamstime

Kui eelmise aasta suve lõpus arvati, et S&P 500 ettevõtete kokku liidetud aktsiakasum võiks 2012.a teises kvartalis kasvada 11% võrreldes 2011.a sama perioodiga, siis tänaseks on Euroopa võlakriis ning jahtuvad majandused mujal maailmas jätnud oma jälje ning nüüd oodatakse juba ligi 2% langust.

Ehkki suur ports USA firmasid avalikustab teise kvartali majandustulemused järgneva kolme nädala jooksul, on mitmed jõudnud juba eelnevalt tõmmata oma ootusi allapoole. Juuli alguse seisuga ulatus negatiivsete kasumihoiatuste suhe positiivsetesse 3,62ni, mis märgib kõrgeimat taset viimase kolme aasta jooksul.

Allikas: JPM

Põhjuseid prognooside allapoole revideerimisel on mitmeid, kuid kõige rohkem lasub süü aeglustuval nõudlusel, marginaalide survel ning Euroopa võlakriisil.

Võttes arvesse keskpankade uut rahapoliitika lõdvendamise ringi ning täiendavat likviidsuse süstimist, jäävad analüütikud aasta teise poole makromajanduse väljavaadete osas optimistlikuks, mida loeb välja ka ettevõtete kasumikasvu ootustest. Goldman Sachsi jooniselt võib täheldada, et kui S&P 500 firmade aktsiakasumi tõus peaks kolmandas kvartalis ulatuma 3%ni, siis suurt taastumist nähakse just neljandas kvartalis, mil EPS peaks mulluse baasil kerkima lausa 17%. Sealt edasi prognoositakse aga üle 10% kasvu jätkumist.

Aasta lõikes peaks seega kõigi S&P 500 ettevõtete aktsiakasum tulema kokku 105,19 dollarit ning näitama 2011.a võrreldes 7,8% tõusu, kuid allolevalt Morgan Stanley jooniselt on näha, kuidas sedagi prognoosi on majanduskliima jahtudes viimase aasta jooksul allapoole toodud. Kaugemale ette vaadates prognoosivad analüütikud 2013.a aktsiakasumi kasvu uut kiirenemist 12% peale, mis praeguste ootuste kohaselt oleks 117,71 dollarit.

Allikas: Morgan Stanley

Kui teise ja kolmanda kvartali aktsiakasumi ootuste osas on nägemus muutunud selgelt ettevaatlikumaks ja konservatiivsemaks, siis sealt edasi pole prognoose väga palju puudutatud, mis jätab aktsiad kauplema suhteliselt soodsa kasumikordajaga. Ent nagu teise kvartali puhulgi, võivad eeldused olla liigselt üles puhutud ka järgnevateks kvartaliteks ning kui suuremad majandused maailmas kiiret pööret paremuse suunas ei võta, ähvardab sealgi aja jooksul toimuda korrektsioon, mis muudaks S&P valuatsiooni kallimaks, kui seda hetkel arvama.

Allikas: Bloomberg (valge joon on S&P 500 indeks, oranž joon on P/E jooksva kalendriaasta oodatava kasumi põhjal)

Lingid varasematele tulemustele:

Vahendame 2012a kevade põnevat tulemuste hooaega I
Vahendame 2012a kevade põnevat tulemuste hooaega II
Vahendame 2012a kevade põnevat tulemuste hooaega III

Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega I
Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega II
Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega III
Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega IV

Sügise põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I
Sügise põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II
Sügise põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I
Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II
Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I
Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II
Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon